Mikroyritys – Kuinka päästä osaksi maailman mullistusten tarjoamista mahdollisuuksista?

Euroopassa ja maailmalla on meneillään suuria muutoksia kuten vihreä siirtymä ja toivottavasti pian myös Ukrainan jälleenrakennus. Yrityksillä on tärkeä rooli näissä molemmissa, mutta pienenä yrityksenä voi olla vaikea päästä mukaan arvoverkostoihin. Tässä blogissa avataan asiakkaiden ja erikoistumisen roolia mahdollisuuksien avaajana.
Teemu Polo
Teemu Polo. Kuva: Liisa Takala

Suomen vientieurot tulevat yhteistyöstä. Vaikka teknologiateollisuudesta tulee ensimmäisenä mieleen suuryritykset, jäsenistöstä yli 90 prosenttia on alle 250 henkilön yrityksiä, alle 10 hengen mikroyrityksiäkin on lähes 13 prosenttia – teknologiateollisuus on käytännössä yhteistyötä.

Esimerkiksi jokainen laivatoimituksen takana on pitkät hankintaketjut ja laajat yhteistyöverkostot, joissa isot ja pienet yritykset toimivat yhteistyössä. Teknologiateollisuus ry:n jäsenyritykset kattavat pitkän arvoverkoston arvokkaiden mineraalien louhimisesta (kaivosteollisuus), niiden muokkaamiseen metallilevyiksi (metallinjalostus), niiden käsittelyn ja tuotteistuksen (konepajat), suunnittelun ja konsultoinnin sekä lopulta tietojärjestelmät. Kaikkia näitä vaiheita tarvitaan yhden laivan valmistukseen, ja monet niistä kannattaa tehdä tiettyyn asiaan erikoistuneissa yrityksissä.

Hyvänä esimerkkinä erikoistumisesta on metallien tarkkuusvalimo Sacotec Components Oy, joka on tuottanut yli 100 miljoonaa osaa asiakkailleen. Tuotanto tarvitsee sekä aivan erityistä osaamista että laitteita, joiden kummankin ylläpito ja kehittäminen edellyttää merkittävää liiketoiminnallista laajuutta. Tämä on mahdollista vain jakamalla osaaminen ja kyvykkyys monien asiakkaiden kesken, ei pitämällä yksissä käsissä.

Samaan tapaan PK-yrityskentässä kannattaa miettiä, mikä on yrityksen ydintä ja mikä muuten vain välttämätöntä toimintaa. Yrityksen strategian ytimen tulee olla kunkin yrityksen omissa käsissä, kun muut kyvykkyydet kannattaa hankkia niiltä, joiden strategian ydintä on juuri se toiminta – kuten tarkkuusvalujen tekeminen Sacotecillä. Tästä mahdollisuudesta – mikroyrityksistä teollisuuden supervoimana – kirjoitinkin edellisessä blogissani.

Miten tämä siis liittyy mikroyrityksiin ja -yrittäjiin?

On helppo arvioida jo nykyisen hallituksen hallitusohjelman perusteella, että vihreä siirtymä, Ukrainan jälleenrakennus ja puolustusteollisuus ovat isoja mahdollisuuksia myös suomalaisille yrityksille – ja niissä arvoverkostoissa kannattaa olla mukana.

Käytännössä mikroyrityksen voi olla vaikeaa olla suoraan myymässä tuotteitaan tai palveluitaan esimerkiksi puolustusteollisuuteen, mutta osana asiakkaan arvoketjua se voi hyvinkin onnistua. Kun asiakas menestyy ja laajentaa toimintaansa, se luo uusia mahdollisuuksia myös hyville kumppaneille. Vaikka yritys ei suoraan voi olla hyötymässä talouden suurista muutoksista, niissä voi kuitenkin olla mukana osallistumalla niihin liittyviin arvoverkostoihin.

Asiakkaalla on siis väliä, valitse asiakkaasi viisaasti. Asiakkaiden kautta pääset mukaan suurien muutosten arvoverkostoihin.

Kirjoittaja: Teemu Polo, johtava asiantuntija, pk-yritykset ja yrittäjyys, Teknologiateollisuus ry