Oman urapolun ensiaskeleilla

Aloitin työt yleishallinnon ja kehittämisen harjoittelijana Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutissa 16.5.2022. Vaikka työrupeamaa ei ole vielä takana paljoa, koen jo tänä lyhyenä aikana saaneeni harjoittelusta paljon irti ja tunne siitä, että olen urapolullani kulkemassa oikeaan suuntaan, on vahvistunut.
Santtu Hökkä kasvokuva

Harjoittelu Oulun yliopiston alaisessa organisaatiossa tuntui monella tapaa luonnolliselta, sillä onhan paikka ollut jo pitkään kiinteä osa elämääni omien opintojeni muodossa. Pääaineeltani olen historian opiskelija, minkä lisäksi olen opiskellut muun muassa hallinto- ja johtamistieteitä sekä politiikkatieteitä sivuaineopintoina. Yhteiskunnallisen orientoituneisuuteni vuoksi työ mikroyrittäjyyttä tutkivassa ja yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen pyrkivässä organisaatiossa tuntuikin miellyttävältä. Lyhyen työjakson aikana olenkin oppinut paljon mikroyrittäjyydestä sekä sen merkitysestä Suomen talouskehitykselle ja yhteiskunnalle. Lisäksi on ollut hienoa päästä konkreettisesti näkemään, kuinka tutkimustyöllä voidaan saada muutosta aikaan.

Tavoitteenani työuralla on päästä tekemään töitä julkishallinnollisten tehtävien parissa, minkä vuoksi yleishallinnon ja kehityksen harjoittelupaikka on ollut tähän mennessä täysosuma. Työtehtävät ovat olleet monipuolisia ja innostavia, eikä niiden tekemisestä ole missään vaiheessa muodostunut pakkopullaa. Olen päässyt esimerkiksi tekemään erilaisia taustaselvityksiä ja tiivistelmiä, joiden pohjalta instituutin hallinto ja johto voivat tehdä oikeanlaisia päätöksiä ja ratkaisuja.

Vaikka olenkin nyt ensimmäistä kertaa niin sanotusti oman alan hommissa, sain nopeasti jutun juonesta kiinni kehityspäällikkö Eija-Riitta Niinikosken ja johdon assistentti Eija Korjosen pitämän perehdytyksen ja ohjeistuksen toimesta. Etätyöstä huolimatta (tai niiden ansiosta) töitä on ollut sujuvaa tehdä ja instituutin henkilökunnan innostunut asenne työtä kohtaan on onnistunut tarttumaan myös minuun. Työtehtävät ovat tarjonneet sopivasti haastetta ja niiden parissa on ollut mahtavaa päästä kehittymään sekä myös käyttämään omia taitoja ja vahvuuksia. Tunne oikealla alalla olemisesta onkin ollut vahva ja odotukseni harjoittelua kohtaan ovat täyttyneet erinomaisesti. Uskon harjoittelun jälkeen olevani askeleen valmiimpi toimimaan valitsemallani alalla, minkä lisäksi toivon sen tuovan minulle uusia ideoita ja näkökulmia oman urapolkuni luomista varten.

Santtu Hökkä, yleishallinnon ja kehittämisen harjoittelija, humanistinen tiedekunta