Rajat ylittävää yhteistyötä

Puheensorinan täyttämä aula, kahvin ja teen tuoksu, esittäytymisiä, kohtaamisia, ennestään tuttuja ja uusia tuttavuuksia. Kommunikointia usealla kielellä. Kättelyjä. Muistikuvia ajalta ennen koronaa.

Osallistuin reilu vuosi sitten Pietarissa Forum Strategov -nimiseen tapahtumaan, jossa oli koolla noin 1 500 henkeä kaikista Venäjän federaation osista, useista Euroopan maista ja kauempaakin. Monien rinnakkaisten sessioiden pääviestit ovat edelleen mielessäni: Suunnitelmista tekoihin. Kestävä kehitys mukaan tekemiseen. Oppiminen ja tiede tulevaisuuden rakentamisessa. Eniten minua yllätti yrittäjyyden merkityksen esille nostaminen useissa erilaisissa puheenvuoroissa.

Venäjä on tullut mukaan Itämeren Interreg -yhteistyöhön vuonna 2018. Yli 40 hankkeessa on venäläisiä partnereita. Monissa rajat ylittävissä hankkeissa korostuu yrittäjyys. Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin vetämä Baltic Sea Underground Network (BSUIN) -hanke oli yhtenä esimerkkinä Pietarin tapahtumassa. Keskustelimme siitä Elena Kolosovan ja Kirill Shekovin kanssa eräässä sessiossa ja kerroimme kansainvälisen yhteistyön tuloksista maanlaisten tilojen monipuolisessa hyödyntämisessä.

Yksikin yrittäjä voi paljon, kun saa verkoston mukaan toimintaan

BSUIN-hankkeessa on Venäjältä mukana Ruskealan vanha marmorikaivos, josta yrittäjä Aleksandr Artemjev on luonut upean käyntikohteen retkeilyyn maan alla ja luontopoluilla. Alueelta löytyy mahdollisuuksia monenlaiseen tekemiseen.

Tapasin Artemjevin Pietarissa ja edellisenä kesänä Sortavalassa. Tänä syksynä saimme tiedon hänen yllättävästä kuolemastaan koronavirukseen. Yrittäjänä hän ehti tehdä paljon Karjalan alueen turismin kehittämiseksi. Ruskealan lisäksi hotelli Piipun piha tuli minulle tutuksi. Artemjev työllisti kolmisen sataa henkilöä eri yrityksissään. Hänen ennakkoluuloton yhteistyönsä mm. Karjalan tutkimuskeskuksen (Karelian Research Center) kanssa on mainio esimerkki siitä, mitä tutkitun tiedon ja yrittäjärohkeuden yhdistämisellä saadaan aikaan.

Verkosto toimii verkossa

Monet asiat ovat muuttuneet kuluneen vuoden aikana. Pandemiakaan ei katkaise yhteistyötä. Kun on tahtoa, löytyy keinot. Digitaalisuus ja nettiyhteydet mahdollistavat kansainväliset kohtaamiset kotitoimistollakin.

Oivallinen esimerkki on Cross Border Corridor -tapahtumien sarja. Kolme Karelian CBC -ohjelman rahoittamaa hanketta on yhdistänyt osaamista ja resursseja ja kehittänyt todella mielenkiintoiselta vaikuttavan konseptin.

Cross Border Corridor -tapahtuman ensimmäinen osa järjestetään 18.-19.11., jolloin suomalaiset yritykset ja opiskelijat ratkovat venäläisten yritysten kohtaamia haasteita ja tarpeita. Mukana on venäläisiä matkailuyrityksiä, kulttuurialan ja luovien alojen yrityksiä sekä muita yrityksiä, jotka nostavat esille yleisiä liiketoiminnan kysymyksiä. Joulukuussa venäläiset yritykset ja opiskelijat ratkovat vastaavasti suomalaisten yritysten haasteita. Vuoden 2021 alkupuolella kootaan yhteenveto siitä, miten yritykset ovat hyödyntäneet esitettyjä ratkaisuja ja kehittäneet liiketoimintaansa.

Jään odottamaan mielenkiinnolla näitä tuloksia.

Eija-Riitta Niinikoski, kehityspäällikkö

Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti

Kirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran Oulun yliopiston mikroyrittäjyyskeskus MicroENTRE®:n blogissa 11/2020.