Takaisin pohjoiseen

Aloitin Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin viestintäasiantuntijan tehtävät 1.6.2021, asemapaikkanani Oulu.
Minna Kilpeläinen

Alku on ollut vauhdikas ja töihin on voinut ryhtyä heti. Työvälineet odottivat ensimmäisenä päivänä ja sain myös tavata keskeisiä henkilöitä ihan kasvokkain. Kimppakyydillä johtaja Matti Muhosen kanssa matkattiin toisena työpäivänä Oulusta Nivalaan maalaismaisemien läpi. Kaunista! Kehityspäällikkö Eija-Riitta Niinikoski ja johdon assistentti Eija Korjonen olivat yhdessä johtajan kanssa luoneet erittäin kattavan perehdytysohjelman, joka on avannut instituutin toiminnan kaikessa rikkaudessaan.

Tulen Ouluun Helsingistä, missä olen asunut suurimman osan aikuisvuosistani. Olen kotoisin Kainuusta, Sotkamosta, josta muutin opiskelujen perässä ensin Kajaaniin OKL:ään, sitten Jyväskylään jatkamaan OKL:n loppuun ja opiskelemaan myös puheviestintää ja journalistiikkaa. Olen siis taustaltani toimittaja ja opettaja, filosofian ja kasvatustieteiden maisterin tutkinnoilla. Ylen opetusohjelmien toimittajan työ vei minut Helsinkiin 1995.

Olen tottunut toimimaan useiden eri kumppaniorganisaatioiden ja tutkijoiden kanssa. Ylen avoimen yliopiston sarjoihin sain toimeksiannoksi ”tee opetusohjelmasarja aiheesta psykologia”. Tai sosiologia. Tai aikuiskasvatustiede. Draamapedagogiikasta, kulttuurienvälisestä viestinnästä ja puheviestinnästäkin sai muotoiltua sarjat. Myöhemmin tein myös kulttuuriohjelmia, reportaaseja ja dokumentteja.

Kouluttajaminä alkoi nostaa päätään 2000-luvulla ja pikkuhiljaa freelancer-kouluttajan tehtävät veivät ammattikorkeakouluihin opettamaan medianomeja. Kävin mutkan Suomen Urheiluopistolla Vierumäellä opettamassa Haaga-Helian erikoistumiskoulutuksessa urheilujournalismia. Tai oikeammin: Antero Mertaranta oli urheilu ja minä journalismi. Mediapaja tuotti erilaisia koulutuksia urheiluväelle sekä teki videotuotantoa eri tarpeisiin. Kahden vuoden Lahteen ja Heinolaan tekemäni pyrähdyksen jälkeen palasin takaisin Helsinkiin.

Myös Mikkeli on tullut minulle tutuksi vuosien varrella. Radio Matvek, Radio Päämaja, Länsi-Savo ja jopa leikkikentät työllistivät opiskeluaikoina. Toimittajan urani aloitin aikoinaan Radio Kajauksessa, kun se perustettiin. OKL:läiset rynnistivät uuden median pariin ja hauskaa oli!

Pisimmän pätkän työelämääni olen tehnyt Metropolia Ammattikorkeakoulussa, jossa toimin tv- ja verkkojournalismin lehtorina sekä viestinnän asiantuntijana. Viimeisin hankkeeni oli HIPPA – Hyvinvointia ja parempaa palveluasumista digitalisaation avulla, jonka tuloksena teimme verkkopalvelu TUTTUnetin (tuttunet.fi). Sain hankkeen aikana tutustua yrittäjien maailmaan, sillä ykköstavoitteenamme oli auttaa yrittäjiä kehittämään tuotteitaan ja palveluitaan käyttäjälähtöisesti kaupunkien palveluasumisyksiköiden kanssa. Hankkeen toteuttajat olivat Metropolia, TAMK ja Oamk sekä Helsingin ja Oulun kaupungit.

Oli mahtavaa napata kiinni Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin viestintäasiantuntijan tehtävästä täällä pohjoisessa, kun sekä vanhaa että uutta verkostoa pääsee tapaamaan. Toivottavasti tiemme kohtaavat myös työssä.

Olen koko ikäni asunut jossain veden äärellä. Niin nytkin. Tuttuutta tuo myös kainuulaista työn tekemisen mentaliteettia muistuttava, toimelias ja mutkaton, reipas meininki. Asiat tehdään kunnolla. Oulusta minulla on innovatiivisen, osaavan kaupungin mielikuva. Vielä lyhyen tuttavuuden jälkeen Nivala puolestaan näyttäytyy innokkaasti uusiin haasteisiin tarttuvana, pelotta uusiin hankkeisiin sukeltavana paikkana. Yrittäjämäinen asenne tutkimusmaailmassa on raikasta ja aidosti uutta ja luovaa. Yhteiskunnallinen vaikuttavuus tekee työstä merkityksellisen. Kerttu Saalasti Instituutin väki on tehnyt erittäin hyvää viestintää koko olemassaolonsa ajan ja hyppään mielelläni liikkuvaan junaan kehittämään sitä.

Minna Kilpeläinen, FM, KM, viestintäasiantuntija