Tee oikeita asioita ja erotu!

Ne yritykset ja yrittäjät menestyvät parhaiten, jotka erottuvat kentällä ja osaavat tehdä oikeita ja luovia ratkaisuja. Olipa kyse sitten markkinoinnista, myynnistä, tuotekehityksestä tai uuden työntekijän rekrytoinnista.

3.5.2018

Olen intohimoinen penkkiurheilija ja erityisesti jääkiekko ja jalkapallo ovat lähellä sydäntä muita joukkuelajeja väheksymättä. Talvikaudella minut löytää usein Niiralan Montusta, Kalpan kausikorttilainen kun olen. Otteluja seuratessa silmiini erottuvat kentällä ne pelaajat, jotka yrittivät viimeiseen asti, tekivät oikeita ja luovia ratkaisuja antaen kaikkensa joukkueensa eteen.

Samat asiat pätevät myös yrityselämässä. Ne yritykset ja yrittäjät menestyvät parhaiten, jotka erottuvat kentällä ja osaavat tehdä oikeita ja luovia ratkaisuja. Olipa kyse sitten markkinoinnista, myynnistä, tuotekehityksestä tai uuden työntekijän rekrytoinnista. Menestyksen perusedellytyksiä on, kuinka erotun muista niin, että asiakkaat valitsevat juuri minun tuotteeni ja palveluni, kuinka siis teen oikeita ja luovia ratkaisuja kentällä. Älä siis kopioi valmista mallia muilta, vaan luo oma tarinasi.

Yrittäjyysbuumi on kovassa nousussa. Suomen Yrittäjien teettämän tutkimuksen mukaan noin 20% 18-25-vuotiaista nuorista harkitsevat yrittäjäksi ryhtymistä, akateemisesti koulutetuista prosentti on samaa luokkaa. Syitä tähän on varmasti monia, kuten itsensä työllistäminen, mutta uskon niin, että nykyisin myös yhä enemmän halutaan tehdä asioita omalla tavalla, omannäköisesti. Yrittäjille on myös tarjolla paljon ulkopuolista apua toiminnan aloittamiseen. Tämä mahdollisuus kannattaa hyödyntää.

Yrittäjyys nähdään kunnissa erittäin tärkeänä asiana ja sen vuoksi monet kunnat ovat ottaneet vakavasti yrittäjyyskasvatuksen. Yrittäjyyskasvatus otetaan luontevana osana opetukseen jopa 6.luokalta lähtien. Oppilaille muun muassa täsmennetään, kuinka tärkeää oman tulevaisuuden kannalta on hyödyntää jokainen TET-jakso, harjoittelu- ja kesätyöpaikka siten, että työnantajille jää positiivinen kuva oppilaasta. Ne oppilaat, jotka osaavat tehdä oikeita ja luovia ratkaisuja, ovat vahvoilla myös tulevaisuuden työmarkkinoilla ja jäävät positiivisessa mielessä mieleen, ovatpa he sitten tulevaisuuden yrittäjiä tai työsuhteisia työntekijöitä. Mikroyrittäjillä on tätä kautta tärkeä tehtävä myös yrittäjyyskasvatuksessa ja nuorten kehittäjänä ottaessaan heitä töihin. Kaikista oppilaista ei tule yrittäjiä, mutta jos tätä kautta pystymme tukemaan ja rohkaisemaan sitä, että jokainen lapsi ja nuori löytää oman juttunsa, olemme onnistuneet hyvin.

Useasta nuoresta tulee tulevaisuudessa mikroyrittäjiä. Mikroyrittäjyys on saanut uuden kehitysaskeleen Pohjois-Savossa MikroGrow-hankkeen myötä. Tämä uusi vuorovaikutteinen tapa kehittää yrityksiä on osoittanut lyhyessä ajassa toimivuutensa. Jo muutaman tapaamisen jälkeen yritykset ovat löytäneet keskenään yhteistyön muotoja ja epäilenpä, että moni näistä olisi jäänyt toteutumatta ilman verkostotapaamisia.

Yrittäjyyden perusedellytys on, että liiketoiminta on kannattavaa. Isäni opetti minulle jo lapsena, että jos tienaat kaksi markkaa, niin markan voit tuhlata. Aina se ei ole mahdollista, mutta pitkässä juoksussa tämä viisaus tuo kannattavan lopputuloksen. Aurinkoista kevättä kaikille, nautitaan lämmöstä ja tehdään oikeita ja luovia asioita hakeutumalla vaikka idearikkaiden ihmisten seuraan ja antamalla ideavarantojen täyttyä.

Kirjoittaja:

Olli Kokander

Elinkeinoasiamies, SavoGrow

Kirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran Oulun yliopiston mikroyrittäjyyskeskus MicroENTRE®:n blogissa 05/2018.