Tunteet pelissä – onko yritykseni tunneilmastolla väliä?

Yksilöiden kokemaa tunnemaisemaa ja työelämää ei voi erottaa. Tunteet vaikuttavat tavalla tai toisella työhön ja työntekijöihin.

Tunteella päivään

Millaisilla fiiliksillä ja tunnetilassa aloitit tänään työpäiväsi? Olitko innostunut päivän haasteista ja tulevasta asiakastapaamisesta vai lopen uupunut ja tuskailit matkalla, miten saat tänään ne huomiota vaativat tulipalot sammutettua? Usein ajatellaan, että työ ja tunteet ovat toisistaan erillisiä osa-alueita, mutta ihmisinä tunteemme vaikuttavat paitsi olotilaamme, energiatasoomme, luovuuteemme myös siihen, miten suhtaudumme toisiin ihmisiin. Ja kyllä, myös asiakkaamme aistivat vallitsevat tunteet.

Tutkimuksessa puhutaankin tunneilmastosta, jolla tarkoitetaan yksilön työpaikalla kokemia ja ilmaisemia tunteita suhteessa työhön, kollegoihin ja organisaatioon (Rantanen et al. 2020). Ja kuten käytännössä olemme nähneet tunteet tarttuvat helposti. Olen viimepäivinä lukenut Johda tunneilmastoa -kirjaa (Rantanen et al. 2020) ja miettinyt sen oppien soveltamista erityisesti mikroyrittäjäkontekstissa.

Syksy tulee, mikä ihmeen tunneilmasto?

Yksilöiden kokemaa tunnemaisemaa ja työelämää ei voi erottaa. Tunteet vaikuttavat tavalla tai toisella työhön ja työntekijöihin. Teemme toki sen mitä meiltä odotetaan, mutta miten paljon parempaan pystymme, kun teemme sitä mistä olemme innoissamme ja saamme tekemisestämme positiivisia tunteita. Tutkimuksen mukaan työntekijöiden onnellisuus lisäsi myyntiä 37%, tuottavuutta 31% ja tarkkuutta työtehtävissä 19% (Rantanen et al. 2020).

Olen lukenut paljon niin sanottua ”kovaa bisneskirjallisuutta” ja itsekin ollut sitä mieltä, että ihmiset ovat rationaalisia toimijoita jo koko tätä ”tunnehössötystä” ei pitäisi liikaa sotkea työhön ja yrittäjyyteen. Tunnustan. Olen joskus ajatellut, että keskitytään töissä asiaan ja jätetään ne tunnejutut sitten vapaa-ajalle ja ihmissuhteisiin. Kuitenkin tutkimusnäyttö ja omat kokemuksetkin vahvistavat selvästi tunteiden ja työn välisen yhteyden.

Miten voin hyödyntää tätä omassa liiketoiminnassani?

Jos tunteilla ja tunneilmastolla on näin suuri merkitys niiden hyödyntämistä kannattaa yrittäjänäkin miettiä yksilön ja työntekijöiden näkökulmasta. Miten voin osaltani luoda positiivista tunneilmastoa? Kirjassa Johda tunneilmastoa annetaan useita käytännön vinkkejä organisaation tunneilmaston kehittämiseen.

  • Tunnista, herättele ja vahvista positiivisia tunteita kuten arvostamisen
  • Kohtaa ja käsittele negatiivisia tunteita
  • Sovella tunnetaitoja työpaikan haastavissa tilanteissa

Tietoja ja vinkkejä on paljon, mutta jos valitaan yksi, niin luotaisiinko parempaa tunneilmastoa arvostamisen ja positiivisten tunteiden ilmaisun kautta. Ennen kaikkea itse kohtaan, mutta myös muita työyhteisön jäseniä ja asiakkaitamme. Haaste heitetty.

Eipä siis muuta kuin tunnetta peliin ja innolla syksyyn! Nähdään syksyn ydinryhmätapaamisissa, paikan päällä tai etänä.

Santeri Halonen

Projektitutkija

Mikroyrittäjyyskeskus MicroENTRE®

Lähteet:

Rantanen, J., Leppänen, I., Kankaanpää, H. 2020. Johda tunneilmastoa – Vapauta työyhteisösi todellinen potentiaali. Helsinki: Alma Talent.