Yritysten jatkuvuus on tärkeää maaseutumaisten alueiden elinvoimalle

Maaseutumaisten alueiden elinvoimaisuus on monin tavoin riippuvainen paikallisista yrityksistä. Nämä yritykset eivät ainoastaan tarjoa työpaikkoja ja palveluita, vaan ne myös ylläpitävät yhteisöjen sosiaalista ja taloudellista elämää. Tässä blogitekstissä tarkastellaan, miksi yritysten jatkuvuus on niin tärkeää maaseutumaisten alueiden elinvoimalle ja miten sitä voidaan tukea.
sumuinen pelto, jossa on heinäpaaleja

Paikalliset yritykset ovat maaseutumaisten alueiden selkäranka. Ne tarjoavat työpaikkoja ja palveluita, jotka pitävät asukkaat alueella ja estävät muuttoliikettä kaupunkeihin. Parhaimmassa tapauksessa yritykset lisäävät alueen vetovoimaa. Ne tarjoavat välttämättömiä palveluita, kuten ruokakauppoja, terveyspalveluita ja muita sujuvan arjen ja huoltovarmuudenkin kannalta tärkeitä toimintoja. Ilman yrityksiä monet maaseutualueet kuihtuvat ja menettävät elinvoimansa.

Omistajanvaihdosbarometrin 2024 mukaan 21 % yrityksistä arvioi lopettavansa toiminnan yrittäjän luopuessa päävastuusta. 48 % yrittäjistä arvioi, että yritys myydään ulkopuolisille ja 25 % arvioi, että yrityksessä tapahtuu sukupolvenvaihdos perheen sisällä. Pohjois-Pohjanmaan yrityksistä 29% arvioi, että yritys lopettaa yrittäjän luopuessa päävastuusta. Omistajanvaihdosnäkymät ovat siis parantuneet. Huolestuttavaa on kuitenkin se, että lähes puolet lähivuosina myyntiin tulevista yrityksistä ei ole edes yrittäjän oman arvion mukaan hyvässä kunnossa.

Yritysten jatkuvuus takaa taloudellisen vakauden ja kasvun. Kun yritykset menestyvät, ne voivat investoida takaisin yhteisöön, luoda uusia työpaikkoja ja parantaa paikallista infrastruktuuria. Tämä luo positiivisen kierteen, jossa taloudellinen hyvinvointi lisääntyy ja alueen houkuttelevuus kasvaa. Omistajanvaihdosbarometrin 2024 mukaan noin puolet yrityksistä ovat kasvaneet omistajanvaihdoksen jälkeen. Kasvu myös lisää kasvuaikomuksia eli toteutunut kasvu innostaa kasvamaan lisää.

Yritykset eivät ole vain taloudellisia toimijoita; ne ovat myös yhteisön jäseniä. Paikalliset yritykset tukevat yhteisöllisyyttä järjestämällä tiloja ja tapahtumia, tukemalla paikallisia yhteisöjä ja seuroja, kuten urheilu- ja metsästysseuroja ja kyläyhdistyksiä, sekä osallistumalla hyväntekeväisyyteen. Tämä yhteisöllinen tuki on korvaamatonta maaseutumaisten alueiden sosiaalisen verkoston ylläpitämiseksi.

Digitaalisilla työkaluilla tehoa toimintaan

Digitaalisten työkalujen hyödyntäminen on avainasemassa maaseutumaisten alueiden yritysten menestyksessä. Digitaalinen markkinointi, verkkokauppa ja etätyömahdollisuudet voivat merkittävästi laajentaa yritysten asiakaskuntaa ja parantaa niiden kilpailukykyä. Digitaalisten työkalujen avulla yritykset voivat tehostaa toimintaansa, parantaa asiakaspalvelua ja vähentää kustannuksia.

Digitaalisten työkalujen edistäminen vaatii investointeja infrastruktuuriin, kuten nopeisiin internetyhteyksiin ja panostusta koulutukseen. Se edellyttää myös tavoitteellista kehittämistyötä ja uusia innovaatioita. Paikallisten ja kansallisten toimijoiden yhteistyö on välttämätöntä, jotta maaseutumaisten alueiden yritykset voivat hyödyntää digitaalisia mahdollisuuksia täysimääräisesti.

Yritysten omistajanvaihdoksilla jatkuvuutta

Omistajanvaihdokset ovat kriittisiä paitsi yritysten jatkuvuuden, myös alueen elinvoiman ja huoltovarmuuden kannalta. Kun yrityksen perustaja tai omistaja päättää siirtyä eläkkeelle tai vaihtaa alaa, on tärkeää varmistaa, että yritys jatkaa toimintaansa uuden omistajan johdolla. Tämä edellyttää suunnitelmallisuutta ja tukea omistajanvaihdosprosessissa. Monilla alueilla on tarjolla maksutonta matalan kynnyksen omistajanvaihdosneuvontaa, ja siihen kannattaakin tarttua mahdollisimman varhain.

Yrityksen myyntikuntoon laittaminen kestää parhaimmassakin tapauksessa yleensä vähintään yhden täyden tilikauden. Eikä myyntikään tapahdu hetkessä, koska sopivan ostajan löytäminen voi olla haastavaa ja siinä kannattaakin hyödyntää asiantuntijan palveluita. Osaavan asiantuntijan, kuten yritysvälittäjän tai lakitoimiston palveluita kannattaa hyödyntää ja ottaa siitä aiheutuneet kustannukset enemmänkin investointina omaan ja yrityksen tulevaisuuteen. Osaavan asiantuntijan avulla säästyy monelta murheelta ja jälkipuinnilta.

Omistajanvaihdosten edistämiseksi voidaan tarjota koulutusta ja neuvontaa niin luopujille kuin jatkajillekin. Verkostoitumistapahtumat ja mentorointiohjelmat voivat auttaa uusia omistajia löytämään tarvittavat resurssit ja tuen yrityksen menestyksekkääseen jatkoon ja useilla alueilla niitä tarjotaan erilaisten hankkeiden ja projektien kautta.

Yhteistyöllä menestykseen

Vaikka yritysten jatkuvuus on tärkeää, se ei ole itsestäänselvyys. Maaseutumaisten alueiden yritykset kohtaavat monia haasteita, kuten työvoimapulaa, infrastruktuurin puutteita ja rahoituksen saatavuuden ongelmia. Näiden haasteiden ratkaisemiseksi tarvitaan yhteistyötä paikallisten, alueellisten ja kansallisten toimijoiden välillä. Myös kansainvälinen yhteistyö on tärkeää, koska maailmalla on varmasti hyviä tarkastelun ja jakamisen arvoisia käytäntöjä, sääntelyä ja lainsäädäntöä, joista voimme oppia ja näin kehittää omaa toimintaa niin alueellisesti kuin valtakunnallisestikin.

Yritysten jatkuvuus on elintärkeää maaseutumaisten alueiden elinvoimalle. Paikalliset yritykset tarjoavat työpaikkoja, palveluita ja yhteisöllistä tukea, jotka kaikki ovat välttämättömiä alueiden hyvinvoinnille. Haasteista huolimatta yhteistyöllä ja oikeilla tukitoimilla voidaan varmistaa, että maaseutumaisten alueiden yritykset menestyvät ja alueet säilyttävät elinvoimansa.

Huhtikuussa 2025 alkanut kolmivuotinen BOCOD-hanke (Boosting Continuity and Digitalisation of Rural Region Businesses) tukee maaseudun pk- ja mikroyrityksiä liiketoiminnan jatkuvuuden vahvistamisessa ja omistajanvaihdosten sujuvoittamisessa Suomessa, Irlannissa ja Islannissa. BOCOD tarjoaa kokonaisvaltaisen ratkaisun, jossa yhdistyvät digitaaliset työkalut ja palvelut sekä omistajanvaihdosten tuki. Tavoitteena on parantaa yritysten valmiuksia sopeutua toimintaympäristön muutoksiin ja varmistaa yritystoiminnan jatkuvuus.

Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti on BOCOD-hankkeen osatoteuttaja. Hankkeen koordinaattorina on Munster Technological University (Irlanti) ja muut osatoteuttajat ovat Business Joensuu, Lapin Ammattikorkeakoulu sekä Westfjords Regional Development Office (Islanti) ja East Iceland Regional Development Office (Isltanti). Hanketta rahoittaa Interreg Northern Periphery and Arctic -ohjelma.

Lisätiedot hankkeesta: BOCOD

Lähteet:
Varamäki E., Joensuu-Salo S., Viljamaa, A. Tall, J. & Katajavirta, M. (2024). Valtakunnallinen omistajanvaihdosbarometri 2024. OV-Foorumi.

Kirjoittaja: Laura Veikkola, KM, projektitutkija, Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti, Mikroyrittäjyyden tutkimusryhmä MicroENTRE

Kuva: Laura Veikkola