Tutor-sovellus on oppimisen Tinder
Kolmisen vuotta sitten yleisen kasvatustieteen opiskelijat Heini Määttä, Laura Autio, Nina Stefanius, Sara Ahola ja Johanna Kivimäki saivat puheviestinnän kurssilla tehtäväkseen kehittää leikisti jonkin omaan alaansa liittyvän palvelun tai idean. Se esiteltäisiin kurssilla puheviestinnän harjoituksena.
”Se taisi olla Laura, joka heitti ilmoille ajatuksen sovelluksesta, jonka kautta voisi löytää itselleen helposti tutorin. Innostuimme ajatuksesta koko porukka, mutta kyse oli vielä tuolloin hauskasta ajatusleikistä”, nuoret naiset muistelevat.
Puheviestinnän kurssin vetäjä Jukka Käräjäoja nappasi kiinni ideasta ja järjesti porukalle treffit suunnittelija Paula Vaskurin kanssa. Tämä innostui myös ja yhytti naiset Tuudo Oy:n toimitusjohtajan Iikka Meriläisen kanssa.
”Aloimme itsekin tajuta, että kyllä tässä oikeasti on potentiaalia”, Määttä muistelee.
Tuudo on kehittänyt opiskelijoiden samannimisen hyötysovelluksen, joka kokoaa yhteen opiskelijan arjen, kuten muun muassa lukujärjestykset, kurssi-ilmoittautumiset, ruokalistat, kampuskartat ja bussiaikataulut.
”Yrityksessä alettiin ideoida tutor-sovelluksen liittämistä yhdeksi Tuudo-sovelluksen työkaluista. Sovimme saman tien kesälle kahden kuukauden harjoittelun, jonka aikana kehittäisimme ideaa eteenpäin”, Määttä kertoo.
Leikkimielisestä harjoitustyöstä syntyi siis ihan oikea projekti. Viiden naisen porukka vietti kesällä kaksi kuukautta samassa työhuoneessa kehittäen keksintöään.
Kasvatusalan tulevaisuudessa teknologian hyödyntäminen
”Tärkeintä on koko ajan ollut opiskelijan näkökulma, ja siinä meillä ovat takana omat käytännön kokemuksemme. Pohdimme toiminnallisuutta ja käytännön puolta: miten sovellus tulisi opiskelijan arjessa toimimaan.”
Onnistuneen pilotoinnin jälkeen palvelu on ollut kaikkien Oulun yliopiston opiskelijoiden käytettävissä. Kuka tahansa voi toimia joko tutorina tai tutoroitavana, ja tutoroinnin sisällöissä kynnys pidetään matalana.
”Ajatuksena on, että tutoria voi pyytää mihin tahansa opinnoissa mietityttävään ongelmaan, oli se sitten gradun oikoluku, tieteellisen tekstin viittaustekniikka tai vaikka kielten opiskeluun liittyvä pulma”, Määttä selittää.
Vapaaseen tekstikenttään voi kirjoittaa kuvauksen itsestään ja osaamisestaan, jotta potentiaaliset tutoroitavat voivat helposti ottaa yhteyttä. Sovellukseen voi myös jättää etsintäilmoituksen tutorille.
Naiset muistelevat, kuinka kaikkia jännitti kesän kynnyksellä.
”Hyppäsimme todellakin oman mukavuusalueemme ulkopuolelle lähtiessämme kehittämään tällaista teknistä juttua. Mietimme, riittääkö osaamisemme tällaiseen. Kesä meni lopulta tosi mukavasti ja opimme valtavasti uutta.”
Tekniikka ei ole viisikolle mörkö vaan luonteva osa opiskelua ja tulevaa ammattiakin. Idean heittänyt Laura Autio on sittemmin loikannut kasvatustieteestä konetekniikan puolelle. Häntä tekniikka on kiinnostanut aina.
”Teknologian hyödyntäminen myös kasvatusalalla tulee olemaan tulevaisuuden juttu. Tämä projekti toi meille kaikille uskallusta tarttua uusiin asioihin”, Autio sanoo.
Tämä juttu on #UniOulu-lehden sisältöä.