Matkalla Savon maalla

Mittaustekniikan yksikkö johtaa Luonnontuotealan ekosysteemi itäiseen Suomeen -hanketta. Yhtenä toimenpiteenä hanke haastattelee alueen maakunnissa luonnontuotealan TKI-toimijat. Haastattelujen pohjalta heidän osaamisensa, käytössä olevat teknologiat ja tarjoamansa palvelut kootaan yhteen Arktiset Aromit ry:n uusille verkkosivuille hakutoiminnon alle.
Kuvituskuva - Metos

Haastattelut aloitettiin juuri ennen juhannusta matkalla itäisen Suomen sydänalueille eli Savon Kuopioon ja Suonenjoelle. Kuopiossa tavattiin Savonia AMK:n väkeä ja Suonenjoella vierailtiin kehitysyhtiö SavoGrow:lla. Savonia toimii tiiviisti ruuan alkutuotannon ja siihen liittyen lähiruoka-aiheiden hankkeissa, mutta he ovat toteuttaneet viime vuosina myös luonnontuotealan tiedonsiirtohankkeita Maaseuturahaston rahoittamana esimerkiksi Suomen metsäkeskuksen kanssa. Savonia vetää Agri-Food klusteria, joka on onnistunut esimerkki Pohjois-Savon ruokasektorin verkostoitumisesta ja yhteistyöstä. Savonia on hiljattain käynnistänyt bio- ja kiertotalouden laboratorion, johon myös vierailun aikana tutustuttiin. Laboratoriossa fermentoidaan useita jäte- ja sivutuotevirtoja metanogeenisillä ja hydrogeenisillä bakteereilla. Vedyn ja metaanin tuotto sivuvirroista on kiinnostavaa myös luonnontuotealalla, mutta ennen kaikkea fermentointi teknologiana on noussut viime vuosina kiinnostavaksi lähtöaineiden prosessointitavaksi.

SavoGrow:lla on vuokrattavana elintarvikealan yrittäjille monipuolisilla laitteilla varusteltu tuotekehityslaboratorio, josta on mahdollista hankkia myös palveluja. Itäisessä ja pohjoisessa Suomessa elintarvikealan tuotekehitystiloja ei ole paljoa tarjolla. SavoGrow:lla yrityksiä käy eniten valmistamassa koe-eriä uusista tuotteistaan ennen täysimittaiseen tuotantoon siirtymistä, mutta myös laitteiden koekäyttö ennen omien laitteiden ostamista, reseptiikan testaaminen ja tuotteiden pakkaaminen on mahdollista. SavoGrow:n palveluihin alan yrityksille kuuluu myös sopivien yhteistyökumppanien kartoitus sekä jotkin laboratoriomääritykset tuotekehityksen yhteydessä (pH, kosteus, mikrobipitoisuuksia), pakkausmerkintöjen suunnittelu, ravintosisällön laskenta, tuotetietojen hallinta ja reseptiikan hallinta. SavoGrow osallistuu säännöllisesti myös julkisiin tutkimus- ja kehityshankkeisiin, kuten käynnissä olevaan Elintarviketurvallisuuden varmistaminen ja analytiikan kehittäminen -hankkeeseen (EAKR, Pohjois-Savon liitto).

Vierailun antina oli asiasisällön lisäksi myös vierailukohteiden asiantuntijoihin tutustuminen. Kyllä henkilökohtaiset tapaamiset ovat hieno ja korvaamaton lisä Teams-palavereiden rinnalle.

Viimeksi päivitetty: 27.6.2025