MITY vieraili Virossa

Touko-kesäkuun vaihteessa MITYn tutkimuspäällikkö Pekka Kilpeläinen, projektitutkijat Anni Hirvonen ja Antonina Shvetsova sekä Idea Nature oy:n yrittäjä Heli Pirinen vierailivat Virossa. Tallinnassa vierailukohteena oli TFTAK, joka on yksityisomisteinen elintarvikebiotekniikan tutkimuslaitos. Heidän vahva alansa on kasviproteiinien tutkimus ja tuotekehitys, mutta he tarjoavat muitakin elintarvike- ja biotekniikka-alojen palveluita ja toteuttavat tutkimusprojekteja. Tutustuimme yrityksen toimintaan ja kiersimme laboratoriossa tutustuen mm. pilottimittakaavan ekstruuderiin, jolla saadaan kasviproteiinille aikaan lihaa muistuttava rakenne.
Viro

TFTAK on päässyt kehittämällään herneproteiinipohjaisella ”lohella” globaalin XPRIZE Feed the Next Billion -kilpailun finaaliin, jonka palkintona on 15 milj. $, ja jonka voittaja valitaan ensi vuonna. Linkki TFTAK:n nettisivuille.

TFTAK ryhmäkuva

Toinen vierailukohteemme oli Etelä-Virossa, Viljandin maakunnassa sijaitseva Pollin Puutarhatalouden tutkimuskeskus, joka kuuluu Viron maatalousyliopistoon. Seminaaripäivän aikana pääsimme kuulemaan Pollin viimeaikaisesta tutkimuksesta puutarhamarjojen ja -hedelmien viljelyyn, niiden prosessointiin ja arvoaineiden analysointiin sekä hyödyntämiseen liittyen. Löysimme Pollin ja MITYn toiminnassa paljon yhteistä, kuten pk-yritysyhteistyö, kasvien uutot ja arvoaineanalytiikka, sivuvirtojen hyödyntäminen, mutta myös eroavaisuuksia, joista voimme oppia toisiltamme. Seminaarin lisäksi tutustuimme Pollin laboratorioon, tutkimuspelloille ja pilottimittakaavan tuotantotiloihin, jossa valmistetaan yrittäjille mm. mehua, siemenöljyä, hilloja ja soseita. Vierailu antoi paljon oppeja ja eväitä uuteen yhteistyöhön virolaisten tutkijoiden kanssa. Linkki Pollin nettisivuille.

Ryhmäkuva (Polli Horticultural Research Centre)

Matka järjestettiin osana Oulujärvi-Leaderin rahoittamaa Nacos-hanketta.

Viimeksi päivitetty: 29.6.2023