Varjojen vaikutus aurinkopaneeleihin

Kahina-hanke (A75833) demoaa varjojen vaikutusta aurinkopaneeleihin kesän ja syksyn markkinoilla.
Tuomas Niskanen demoaa varjon vaikutusta aurinkopaneeliin

Kahina-hanke on rakentanut kaksi aurinkosähköjärjestelmää, jotka sopisivat koon puolesta mökille perustarpeisiin (älylaitteet, tv ja jopa jääkaappi). Järjestelmiä pääsee ihastelemaan esimerkiksi heinäkuussa Puolangalla torstaitorilla 7.7. ja Paltamon Vaarankylällä Mattilan tilan rompepäivillä 9.7.

Kahina-hankkeen ydinajatus on tuoda ihmisille konkreettisen tuntuista tietoa erilaisista energiajärjestelmistä, pilke silmäkulmassa. Markkinoilla haastetaan perinteiset ja nykyiset paneelit tuottamaan sähköä varjostusten alla.

Järjestelmät demoavat hyvin myös sitä, minkälaisia kulutuskohteita järjestelmillä voi kuormittaa. Esimerkiksi esityksessä käytettävät tietokoneet, näytöt ja jääkaappi saavat koko esityksen ajan energiansa paneeleilta. Tapahtumassa tarjotaan yleisölle auringon viilentämää juotavaa.

Aurinkopaneelijärjestelmien esittely on luontevaa jatkumoa Kahina-hankkeen työlle, jossa on tehty esimerkiksi YouTube-video mökkien aurinkosähköjärjestelmistä. Video on kerännyt jo yli 3000 katsomiskertaa.

Viimeksi päivitetty: 23.6.2022