Edustustoharjoittelu

Suomen ulkomaan edustustot ja lähetystöt tarjoavat vuosittain erilaisia harjoittelumahdollisuuksia korkeakouluopiskelijalle. Mikäli löydät sopivan paikan tämän kautta, voit hakea harjoittelullesi Oulun yliopiston edustustoharjoittelun apurahaa. Apurahalle ei ole erillistä hakuaikaa, vaan tukea myönnetään niin kauan kuin rahoitusta riittää.

Edustustoharjoittelu

Jos suunnittelet harjoittelua Suomen edustustoissa ulkomailla, voit hakea mahdollisuuksia itsenäisesti noudattamalla edustustojen hakuohjeita ja -aikatauluja. Lisätietoa edustustoharjoittelusta löydät ulkoministeriön sivuilta. Osa edustustoharjoittelupaikoista on haettavissa myös opetushallituksen EDUFI-harjoitteluohjelman kautta. Voit myös ottaa suoraan yhteyttä edustustoihin. Harjoittelun kesto on pääsääntöisesti kaksi tai kolme kuukautta. Useimmiten harjoittelijalta toivotaan jo valmista alempaa korkeakoulututkintoa tai vähintään sen verran suoritettuja opintoja.

Ennen hakemuksen tekoa sinun tulee tarkistaa suunnittelemasi harjoittelun sopivuus opintoihisi harjoitteluopintojaksosi opettajalta. Edustustoon/ ulkoministeriöön tehtävän hakemuksen liitteeksi vaaditaan aina myös todistus mahdollisesta harjoitteluapurahasta. Alustavan todistuksen apurahasta voit pyytää laittamalla sähköpostia Kansainvälisen liikkuvuuden palveluihin (international.office@oulu.fi). Mainitse viestissä harjoitteluopintojaksosi opettajan nimi sekä se, mitä edustustopaikkaa olet hakemassa.

Apuraha ja sen edellytykset

Edustustoharjoittelun tuki on 1800 € / opiskelija ja se myönnetään Oulun yliopiston perustutkinto-opiskelijoille. Myönnettyä apurahaa ei makseta suoraan opiskelijalle, vaan edustusto maksaa sinulle työsopimukseen perustuen vähintään Kelan määrittämän kyseisen vuoden palkansaajan työssäoloehdon mukaisen palkan ja laskuttaa yliopistoa tuen verran. Mikäli Oulun yliopiston harjoittelutuet ovat kyseiseltä vuodelta käytetty, tuetaan edustustoharjoittelua Erasmus+ apurahoin mahdollisuuksien mukaan.

Apurahan edellytykset ovat:

  • Harjoittelu on osa opintojasi ja tutkinto-ohjelmasi hyväksymä.
  • Olet läsnäoleva Oulun yliopistossa harjoittelun ajan ja pysyvä osoitteesi on Suomessa.
  • Et ole saanut yliopiston kotimaan tai ulkomaan harjoittelutukea meneillään olevaan tutkintoosi. Mahdollinen aiempi Erasmus+ -apuraha ei poissulje yliopiston apurahaa.
  • Et saa harjoitteluajaltasi palkkaa Oulun yliopistolta.
  • Et saa harjoitteluusi muuta rahallista tukea Oulun yliopistolta tai muulta ulkopuoliselta taholta.
  • Olet hakenut apurahaa hyvissä ajoin; apurahoja ei myönnetä jo alkaneisiin harjoitteluihin.
  • Harjoittelusi loppuu ja ehdit rapiortoida harjoittelusi ennen virallista valmistumistasi Oulun yliopistosta.
  • Harjoittelu ulkomailla ei ole peruste tutkinnon lisäajan hakemiselle eikä apurahaa saa tutkinnon lisäajalle, eli suunnitellun harjoittelun tulee sisältyä normiaikaiseen tutkintoon.

Harjoittelusopimus ja apurahan hakeminen

Mikäli saat harjoittelupaikan, tulee sinun valmistella Oulun yliopiston edustustoharjoittelusopimus. Sopimus tehdään yliopiston ja työnantajasi välillä ja siihen tulee harjoittelusta vastaavan opettajasi, tiedekunnan harjoitteluvastaavasi sekä työnantajasi allekirjoitukset. Myös skannatut sekä sähköisesti allekirjoitetut sopimukset hyväksytään. Oikean sopimuspohjan löydät Opiskelijalle-sivustolta: Lomakkeet. Tämä lisäkjsi teet todennäköisesti vielä erillisen työsopimuksen edustuston kanssa.

Apurahaoikeuden haet täyttämällä edustustoharjoittelun hakemuksen yliopiston sähköisessä SoleMOVE-liikkuvuustietokannassa. Varmistathan, että täytät harjoittelullesi oikean hakemuksen. Valitse ensin Application for outgoing student mobility ja sen jälkeen 2024 edustustoharjoittelu. Valmis harjoittelusopimus tulee apurahanhakemuksen liitteeksi.

Aloita SoleMOVE- hakemus tästä. 

Harjoittelun päätyttyä sinun tulee raportoida harjoittelusi ja viimeistellä prosessi. Tämä on myös apurahan maksuun liittyvä ehto. Lue lisää vaadittavasta raportoinnista ja harjoittelun jälkeisistä toimista ulkomaan harjoittelun pääsivulta.