Etätyöpöydät ja VPN

Etätyöpöytien ohjelmistoja voit käyttää kampusten työasemilla ja läppäreillä, mutta myös omilla laitteillasi kampuksella ja kotona. Kun työskentelet yliopiston ulkopuolella, saat AVD-etäpalvelut käyttöösi ilman VPN-yhteyttä, mutta muut etätyöpöytäpalvelut vaativat VPN-yhteyden. Asenna sitä varten FortiClient- tai OpenVPN-asiakasohjelma.

OpenVPN-asiakasohjelma (suositus opiskelijalle)

OpenVPN:n käyttöä varten tarvitset myös eduvpn-profiilin:

Huomaa, että eduvpn-profiilisi on voimassa 2 vuotta. Sen luontipäiväys näkyy profiilitiedoston nimessä. Katso, kuinka tarkistat VPN-profiilisi voimassaoloajan.

FortiClient-asiakasohjelma (suositus henkilökunnalle)

FortiClient on VPN-ohjelma, jonka voit asentaa tietokoneelle ja mobiililaitteelle:

Uusi VPN-portaali (otettu käyttöön tammikuussa 2023)

Jos käytössäsi ei ole VPN-asiakasohjelmaa (OpenVPN Connect tai FortiClient), saat VPN-yhteyden www-selaimen ikkunan kautta kirjautumalla VPN-portaaliin ylläolevasta linkistä. Toimintoja on tarjolla hyvin rajallisesti verrattuna asiakasohjelman käyttöön. 

Tämän VPN-portaalin kautta pääset Terveysportti- ja Oppiportti-palveluihin. Yliopiston henkilökunta voi portaalin kautta käyttää lisäksi Lippu-etätyöpöydän palveluita.

Vanha VPN-portaali (poistuu käytöstä tammikuussa 2023!)

Jos käytössäsi ei ole VPN-asiakasohjelmaa (OpenVPN Connect tai FortiClient) voit vielä tammikuun 2023 ajan käyttää VPN-portaalia saadaksesi suojatun yhteyden yliopiston verkkoon sen ulkopuolelta. Tällöin VPN-yhteys saadaan www-selaimen ikkunan kautta, mutta toimintoja on tarjolla hyvin rajallisesti verrattuna asiakasohjelman käyttöön. 

HUOM! Jos kirjaudut VPN-portaaliin käyttäjätunnuksella ja salasanalla (kevyt tunnistautuminen), eivät etätyöpöydät ole käytössäsi. 

HUOM! VPN-portaalin käyttö päättyy tammikuussa 2023. Lue uutinen: Pulse Secure VPN poistuu käytöstä tammikuussa.

 

Vahva SMS-tunnistautuminen

Yliopiston järjestelmien ja etätyöpöytien käyttö on mahdollista portaalin kautta, kun tunnuksen ja salasanan lisäksi käytät kertakäyttöistä salasanaa (vahva tunnistautuminen).

  • Sen saat tekstiviestillä, jos olet asettanut matkapuhelinnumerosi palveluun https://account.oulu.fi/vpn. Palveluun tunnistaudutaan Suomi.fi -tunnistuspalvelun kautta.
  • Palvelussa voi käyttää vain kotimaisten operaattoreiden numeroita.