Etätyöpöydät ja VPN

Etätyöpöytien ohjelmistoja voit käyttää kampusten työasemilla ja läppäreillä, mutta myös omilla laitteillasi kampuksella ja kotona. Kun työskentelet yliopiston ulkopuolella, saat AVD-etäpalvelut käyttöösi ilman VPN-yhteyttä, mutta muut etätyöpöytäpalvelut vaativat VPN-yhteyden. Asenna sitä varten FortiClient- tai OpenVPN-asiakasohjelma.
Kuvituskuva

FortiClient-asiakasohjelma

FortiClient on VPN-ohjelma, jonka voit asentaa tietokoneelle ja mobiililaitteelle:

OpenVPN-asiakasohjelma

OpenVPN:n käyttöä varten tarvitset myös eduvpn-profiilin:

Huomaa, että eduvpn-profiilisi on voimassa 2 vuotta. Sen luontipäiväys näkyy profiilitiedoston nimessä. Katso, kuinka tarkistat VPN-profiilisi voimassaoloajan.

VPN-portaali

Jos käytössäsi ei ole VPN-asiakasohjelmaa tai et pysty luomaan OpenVPN Connect -asiakasohjelman tarvitsemaa eduvpn-profiilia, saat suojatun yhteyden yliopiston verkkoon sen ulkopuolelta VPN-portaalin kautta. Tällöin VPN-yhteys saadaan www-selaimen ikkunan kautta, mutta toimintoja on tarjolla hyvin rajallisesti verrattuna asiakasohjelman käyttöön. 

HUOM! Jos kirjaudut VPN-portaaliin käyttäjätunnuksella ja salasanalla (kevyt tunnistautuminen), eivät etätyöpöydät ole käytössäsi. 

Vahva SMS-tunnistautuminen

Yliopiston järjestelmien ja etätyöpöytien käyttö on mahdollista portaalin kautta, kun tunnuksen ja salasanan lisäksi käytät kertakäyttöistä salasanaa (vahva tunnistautuminen).

  • Sen saat tekstiviestillä, jos olet asettanut matkapuhelinnumerosi palveluun https://account.oulu.fi/vpn. Palveluun tunnistaudutaan Suomi.fi -tunnistuspalvelun kautta.
  • Palvelussa voi käyttää vain kotimaisten operaattoreiden numeroita.