Marjoilla menestykseen – uusia tuoteideoita ja bioaktiivisuuksia puolukasta

Kainuu on maan tärkeimpiä metsämarjojen keräysalueita, mutta marjojen jalostusasteessa on paljon parannettavaa. Marjojen käsittely ja jalostus sekä poimijoiden majoittaminen ja ruokkiminen tuovat tuloja pienillekin paikkakunnille. Puolukka on kainuulaisista metsämarjoista runsassatoisin ja varmin vuosittaisesta sadostaan. Puolukan jalostusasteen nostaminen on tärkeää myös sen kiinnostavuuden lisäämiseksi viestimarkkinoilla: puolukka marjana on tuntematon osalle vientialueita, mutta valmiiden tuotteiden ollessa kyseessä marjan tuntemattomuus merkitsee vähemmän.

Rahoittajat

Kainuun liitto
Puolukkametsää
Puolukan varpuja

Projektin tiedot

Projektin kesto

-

Rahoittaja

Euroopan rakenne- ja investointirahastot - Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR)

Projektin rahoittaja

Kainuun liitto

Rahoituksen määrä

228 915 EUR

Projektin koordinaattori

Oulun yliopisto

Yhteystiedot

Yhteyshenkilö

Projektin kuvaus

Hankkeella on kolme päätavoitetta:

1. Tutkia ja puhdistaa puolukan pektiiniä sekä kokeilla sitä esituotteissa.

2. Tutkia puolukan antimikrobiallisia ominaisuuksia ja selvittää tuotteistamismahdollisuuksia tiettyihin hakemuksessa nimettyihin käyttötarkoituksiin.
3. Luoda yhteistyöverkosto hankkeen tulosten hyödyntämiseksi.

Pektiiniä käytetään erilaisissa tuotteissa kuten elintarvikkeissa, lääkkeissä ja kosmetiikassa sakeuttamis-, geeliytymis- ja emulgointiaineena. Sitä tarvitaan maailmalla 60 miljoonaa kiloa vuodessa. Nykyisellään pektiini saadaan pääosin sitrushedelmien kuorista. Nämä tuodaan kaukaa lämpimistä maista.

Uusille antimikrobisille tuotteille on jatkuvasti kysyntää, koska aiemmat antibiootit menettävät tehoaan mikrobien vastustuskykyisyyden kehittyessä ja levitessä. Luonnon antimikrobiallisia yhdisteitä on hyödynnetty etenkin iho- ja haavavoiteissa sekä rehuissa. Luonnonkosmetiikka ja lemmikkieläinten hoito- ja hyvinvointituotteet ovat jatkuvasti laajenevia tuoteryhmiä ja hyviä esimerkkejä tuotteista, joissa luonnon bioaktiivisille raaka-aineille on käyttömahdollisuuksia.