Marjoilla menestykseen – uusia tuoteideoita ja bioaktiivisuuksia puolukasta
Rahoittajat



Projektin tiedot
Projektin kesto
-
Rahoittaja
Euroopan rakenne- ja investointirahastot - Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR)
Projektin rahoittaja
Rahoituksen määrä
228 915 EUR
Projektin koordinaattori
Oulun yliopisto
Yhteystiedot
Yhteyshenkilö
Projektin kuvaus
Hankkeella on kolme päätavoitetta:
1. Tutkia ja puhdistaa puolukan pektiiniä sekä kokeilla sitä esituotteissa.
2. Tutkia puolukan antimikrobiallisia ominaisuuksia ja selvittää tuotteistamismahdollisuuksia tiettyihin hakemuksessa nimettyihin käyttötarkoituksiin.
3. Luoda yhteistyöverkosto hankkeen tulosten hyödyntämiseksi.
Pektiiniä käytetään erilaisissa tuotteissa kuten elintarvikkeissa, lääkkeissä ja kosmetiikassa sakeuttamis-, geeliytymis- ja emulgointiaineena. Sitä tarvitaan maailmalla 60 miljoonaa kiloa vuodessa. Nykyisellään pektiini saadaan pääosin sitrushedelmien kuorista. Nämä tuodaan kaukaa lämpimistä maista.
Uusille antimikrobisille tuotteille on jatkuvasti kysyntää, koska aiemmat antibiootit menettävät tehoaan mikrobien vastustuskykyisyyden kehittyessä ja levitessä. Luonnon antimikrobiallisia yhdisteitä on hyödynnetty etenkin iho- ja haavavoiteissa sekä rehuissa. Luonnonkosmetiikka ja lemmikkieläinten hoito- ja hyvinvointituotteet ovat jatkuvasti laajenevia tuoteryhmiä ja hyviä esimerkkejä tuotteista, joissa luonnon bioaktiivisille raaka-aineille on käyttömahdollisuuksia.