Save the date: Xplorer 2026 Oulu - Redesign Mining

Tapahtuman tiedot
Aika
Ti 09.06.2026 09:00 - To 11.06.2026 16:00
Paikka
Saalasti Hall, University of Oulu
Sijainti
Xplorer 2026 -konferenssissa yhdistyvät arkielämä, tiede ja taide, ja sen tarkoituksena on lisätä tietoisuutta kestävän kaivostoiminnan välttämättömyydestä.
Metallien kysyntä kasvaa jatkuvasti siirryttäessä kohti vihreää ja hiilineutraalia yhteiskuntaa. Esimerkiksi ajoneuvojen sähköistäminen, puhtaan energian tuotanto ja teollisuuden sivuvirtojen hyödyntäminen perustuvat teknologiaan, joka käyttää mineraaleja ja metalleja raaka-aineina. Ilman kriittisiä alkuaineita ei olisi olemassa nykyaikaisen kaltaisia ajoneuvoja, energiantuotantoa tai kulutuselektroniikkaa.
Kuluttajat ovat heränneet huomaamaan omien osto- ja kierrätysvalintojensa vaikutuksen siihen, että maapallon raaka-aineita tarvitaan enemmän. Toisaalta tutkijat pyrkivät löytämään uusia tapoja perustaa kaivoksia, louhia kestävästi, rikastaa mineraaleja metalleiksi ja jalostaa niitä uusiksi tuotteiksi mahdollisimman ympäristöystävällisesti ja resurssiviisaasti.
Ohjelma on jaettu yleisöpäivään ja tiedepäiviin. Yleisöpäivä toivottaa kaikenikäiset kestävyydestä, kiertotaloudesta, kaivostoiminnasta ja yhteistyöstä kiinnostuneet ihmiset tervetulleiksi osallistumaan päivän ohjelmaan. Yliopistojen tutkimus tuodaan osallistujien ulottuville, millä edistetään vuorovaikutusta ja luodaan ymmärrystä meitä kaikkia koskettavasta kestävän kaivostoiminnan tarpeesta. Teemoja tarkastellaan syvällisemmin tiedepäivien aikana, missä kaivosteollisuutta käsitellään kokonaisvaltaisesti. Alan johtavien asiantuntijoiden pitämissä esityksissä kaivosteollisuuteen paneudutaan kestävyyden, uusien menetelmien ja prosessien, ympäristön, liiketoiminnan ja ihmisten näkökulmista.
Yleisöpäivä, 9.6.2026
Pitkällä aikavälillä ihmisten jokapäiväiset päätökset liikkumisesta, energiankäytöstä, ostoksista ja kierrätyksestä vaikuttavat uusien kaivosten perustamistarpeeseen. Päivän tehtävänä on tarjota vierailijoille ja asiantuntijoille keskustelufoorumi, jossa voidaan avoimesti vaihtaa mielipiteitä kestävän kehityksen ja kiertotalouden suuntauksista. Päivän aikana on tarjolla monenlaista mielenkiintoista ohjelmaa. Tutkijat ja muut asiantuntijat esittelevät kiertotalouteen liittyvää työtään esittelypisteissä, jotka tarjoavat yleisölle erinomaisen tilaisuuden esittää kysymyksiä tai tutkia näytteitä erilaisilla laitteilla. Linnanmaan kampusalueella järjestettävät opastetut kierrokset tarjoavat mahdollisuuden oppia lisää kivien maailmasta, niiden käyttötarkoituksista, kehityksestä ja syntyhistoriasta. Kulttuuriesitykset havainnollistavat kestävyyttä taiteellisella tavalla. Voimme esimerkiksi ihailla malmin matkaa maankuoresta arkipäivän tuotteiksi. Työpajoissa vierailijat voivat luoda oman näkemyksensä kestävästä kehityksestä ja siitä, miltä mennyt aika tai tulevaisuus näyttäisi kaivosten kanssa tai ilman niitä. Nämä ja monet muut aktiviteetit sisältyvät päivän ohjelmaan, joka julkaistaan syksyllä 2025.
Tiedepäivät, 10-11.6.2026
Nopeasti etenevä digitalisaatio ja automaatio muuttavat teollisuudenalojen toimintatapoja yhdessä vihreään siirtymään, siihen liittyvien toimintatapojen ja lainsäädännön ohella. Ihanteellisessa tilanteessa, uusia teknologisia saavutuksia voidaan hyödyntää sellaisen kaivosteollisuuden kehittämiseksi, joka ei tuota jätettä eikä aiheuta kielteisiä ympäristövaikutuksia. Huippuluokan kansainväliset tutkijat ja asiantuntijat kertovat kestävän kaivostoiminnan viimeisimmistä edistysaskeleista konferenssin kahdeksassa temaattisessa sessiossa. Sessioissa käsitellään biodiversiteeettiä, arktista vettä, vihreän siirtymän ja energian uusia teknologioita, primaari- ja sekundäärisiä raaka-aineita, mineraalien ja metallien arvoketjuja, sosiaalista toimilupaa, CRM:ää, lainsäädäntöä ja kiertotalousliiketoimintaa. Konferenssin tarkempi ohjelma julkaistaan syksyllä 2025.
Tämä tapahtuma on osa Oulun yliopiston 2026 vuoden kulttuuriohjelmaa.
JÄRJESTÄJÄT
Oulun yliopisto
Prof. Saija Luukkanen
Kaivannaisalan yksikön johtaja
saija.luukkanen(at)oulu.fi
Anu Sirviö, Asiakkuuspäällikkö
Teknillinen tiedekunta
anu.sirvio(at)oulu.fi
Xplorer-verkosto
LUT yliopisto
Oulun yliopisto
Itä-Suomen yliopisto
Kajaanin ammattikorkeakoulu
Lapin ammattikorkeakoulu
Sofi Filtration Oy