Frakin pukeminen

Frakki on puvuista arvokkain. Löydät alta ohjeet frakin pukemiseen.
Juhlamenojen ohjaaja ja airut katsovat kohti kameraa.

Frakin pukemisohjeet

Frakkipaita on valkoinen ja siinä on frakkikaulus sekä pikee-etu. Paitaan kuuluvat irtonaiset helmiäisnapit. Hihansuussa on pikeekalvosin, joka kiinnitetään kultaisilla kalvosinnapeilla. Hihan kalvosin saa näkyä frakin hihan alta enintään 25 mm. Varmista oikea pituus hihastimella ja säädä tarvittaessa hihankiristimellä kyynärvarteen. Frakin housut pysyvät paikallaan valkoisten leveiden olkaimien avulla. Frakin kanssa ei käytetä vyötä.

Huom! Jos kannetaan tohtorimiekkaa, ommellaan housuihin erillinen nappi vyötärölle miekan kantohihnaa varten (napin halk. n.2cm).

Frakin kanssa käytetään aina valkoista rusettia.

Mustien liivien kanssa ei käytetä taskuliinaa. Valkoisten liivien kanssa käytetään suoralla taitoksella valkoista taskuliinaa (ei kuitenkaan suurten kunniamerkkien kanssa). Taskuliina asetellaan liinataskuun suoraan siten, että yläreunan suorasta osasta jää näkyviin sikarin leveys. Taskuliina kiinnitetään huomaamattomasti nuppineulalla taskun sisäpuolelta paikoilleen.

Frakin liepeet kiinnitetään kuminauhalla siten, että liepeiden etäisyys on kämmenen leveys. Mustien liivien kanssa käytetään mustaa kuminauhaa, valkoisten liivien kanssa valkoinen kuminauha. Liivit säädetään olkaimista siten, että liivien alareuna näkyy 25 mm verran frakin liepeiden alta.

Frakin kanssa käytetään aina mustia pohjepituisia juhlasukkia. Päivätilaisuuksissa käytetään mustia sileäpintaisia ohutpohjaisia nauhallisia kenkiä, jotka eivät saa kiiltää. Iltatilaisuuksissa käytetään mustia sileäpintaisia ohutpohjaisia nauhallisia kiiltonahkakenkiä.

Frakin kanssa ei kuulu käyttää rannekelloa. Taskukello kultaisilla vitjoilla sallitaan (tai rannekello, jossa myös ranneke on kultainen).