Ionosfäärifysiikka
Tutkimusryhmän tiedot
Yksikkö ja tiedekunta
Yhteystiedot
Tutkimusryhmän vetäjä
- ProfessoriAnita Aikio
Tutkimusryhmän kuvaus
Tutkimme Auringosta ja aurinkotuulesta alkavaa prosessiketjua, jossa aurinkotuuli on vuorovaikutuksessa Maan magnetosfäärin ja siihen kytkeytyneen ionosfääri-termosfäärisysteemin kanssa. Tutkimusaiheisiimme kuuluvat revontulielektrodynamiikka, ionosfäärin sähkövirrat ja geomagneettisesti indusoituneiden sähkövirtojen vaikutukset, Maan magneettikentän suuntaiset sähkövirrat ja niiden eteläisen ja pohjoisen pallonpuoliskon välinen epäsymmetria, ionosfäärin kuumennus Joulen lämmityksen ja hiukkaspresipitaation vuoksi, ionosfäärin ja termosfäärin välinen kytkentä, sekä avaruussään vaikutukset ionosfääriin ja radioaaltojen etenemiseen. Teemme laajaa kansainvälistä ja kansallista yhteistyötä tutkimusaloillamme.
Yksi tärkeimmistä tutkimusinfrastruktuureistamme on kansainvälinen EISCAT epäkoherentin sironnan tutkajärjestelmä. Suomen, Ruotsin ja Norjan pohjoisosissa sekä Huippuvuorilla sijaitsevilla tutkilla voidaan havainnoida Maan ionosfääriä 1000 km korkeuteen saakka. Mantereen tutkat korvaava EISCAT_3D tutkajärjestelmä aloittaa toimintansa 2022. Valmistuessaan maailman johtavaan epäkoherentin sironnan tutkajärjestelmäään kuuluvat asemat Norjan Skibotnissa, Suomen Karesuvannossa, sekä Ruotsin Kajseniemessä. Lisäksi tutkimusyksikömme hyödyntää monia muita maanpintamittalaitteita, kuten all-sky kameroita, magnetometrejä, riometrejä, jne., joita operoivat Sodankylän Geofysiikan Observatorio (SGO, Oulun yliopiston erillislaitos) ja Ilmatieteenlaitos. Satelliittimissiot, kuten ESAn SWARM, ovat myös tärkeässä roolissa tutkimuksessamme.
Olemme eturintamassa kehittämässä epäkoherentin sironnan tutkien mittaustekniikoita ja data-analyysimenetelmiä erityisesti EISCAT ja EISCAT_3D tutkille sekä KAIRA radiovastaanottimelle, sekä ionosfäärin sähkövirtasysteemien analyysimenetelmiä satelliiteista ja maan pinnalta tehdyille magnetometrimittauksille, erityisesti ESAn Swarm satelliitelle ja IMAGE magnetometreille.
Projektirahoituksemme tulee pääasiassa Suomen Akatemialta, Oulun yliopiston Kvantum instituutilta, ESAlta ja EUlta.
Professori, tutkimusyksikön johtaja
Tutkijat
Tutkijatohtorit
- Lei Cai
- Habtamu Tesfaw
- Marcus Pedersen
Tohtorikoulutettavat
- Nada Ellahouny
- Meseret Mekuriaw
- Gopika Prasannakumara
- Jussi Laitinen
- Jemina Manninen