Arvostettu tiedepalkinto dynaamisten systeemien oululaistutkijalle
Wun tutkimus liittyy lukujen esityksiin eri kantalukujen suhteen. Esimerkkeinä mainittakoon koulusta tuttu kymmenjärjestelmä, sekä tieto- ja sähkötekniikassa käytettävä binäärijärjestelmä.
Esimerkiksi ympyrän ympärysmitan ja halkaisijan suhteen – eli luvun pii – kymmenkantaisen esityksen kompleksisuuden määrittäminen on äärimmäisen monimutkainen matemaattinen ongelma. Kompleksisuus tässä yhteydessä tarkoittaa äärellisten lukujonojen tai yksittäisten numeroiden esiintymistiheyttä luvun desimaaliesityksessä. Ei esimerkiksi tiedetä, toistuuko nolla luvun pii desimaaliesityksessä äärettömän monta kertaa.
1960-luvulla kuuluisa israelilainen matemaatikko Hillel Furstenberg lähestyi kompleksisuuden ongelmaa uudesta näkökulmasta. Hän esitti otaksuman, jonka mukaan luvun kompleksisuuden on oltava suuri ainakin toisen kantaluvun 2 tai 10 suhteen. Tämä ongelma on edelleen avoin, mutta Wun tulos on huomattava läpimurto: Wu osoitti, että mikäli on olemassa poikkeuksellisia lukuja, joiden kompleksisuus on pieni molempien kantalukujen suhteen, tällaisten poikkeuksellisten lukujen joukko on mitättömän pieni fraktaaliulottuvuuden näkökulmasta. Tulos on fraktaaligeometrian ja dynaamisten systeemien teoriassa keskeinen ja Wun menetelmä onkin saanut julkaisunsa jälkeen laajaa huomiota. Todistus on nyt noteerattu myös ICCM-tutkijayhteisön palkinnolla, jonka Oulun yliopiston apulaisprofessorina työskentelevä Wu vastaanotti Shanghaissa tammikuussa 2024.