Ensimmäisessä rehtorin katsauksessa kurkistettiin johtajarekrytointeihin ja kiinteistöstrategiatyöhön

Rehtori Arto Maanisen ensimmäinen ajankohtaiskatsaus yliopistoyhteisölle järjestettiin 22.4.2025 aamupäivästä verkossa ja Linnanmaan Telluksessa. Tilaisuudessa luotiin katsaus muun muassa käynnissä oleviin johtajarekrytointeihin. Lisäksi tilaisuudessa esittäytyi huhtikuun alussa kiinteistöjohtajana aloittanut Vesa-Heikki Kemppainen, joka kertoi, missä mennään kiinteistöstrategiatyössä.
Leena Hirvonen, Arto Maaninen ja Vesa-Heikki Kemppainen hymyilevinä ryhmäkuvassa. Yliopiston tornilogo ja säteet taustalla.

Rehtori Arto Maaninen kertoi, että rehtorikauden alku on mennyt kiireisissä merkeissä. Hän kiitteli yhteisöä siitä, että on tuntenut koko ajan olonsa tervetulleeksi, mikä on auttanut kiireen keskellä.

Vesa-Heikki Kemppainen kertoi ensimmäisten työviikkojensa kiinteistöjohtajana olleet vauhdikkaat ja sisältäneen muun muassa tiedekuntavierailuja. Tällä hetkellä kiinteistöstrategiatyössä on käynnissä tilatarvekartoitus, johon hän kannusti kaikkia vastaamaan sähköpostiin tulleen henkilökohtaisen linkin kautta. Kuluvalla viikolla tiedossa ovat synergiatyöpajat, ja kiinteistöstrategia on tarkoitus esitellä yliopiston hallitukselle kesäkuussa.

Yliopisto kiinnostaa työnantajana – jokainen voi olla positiivinen viestinviejä

Hallitus kokoontuu tiistaina 29.4. päättämään uusista vararehtoreista. Tutkimusvararehtorin paikkaan on haastateltu kaksi henkilöä, jotka tulevat yliopiston sisältä, ja yhteistyösuhteiden vararehtorin tehtävään neljä, jotka tulevat ulkopuolelta.

Dekaanien paikkoja tulee auki arviolta kesäkuussa, ja valinnat on tarkoitus tehdä elo–syyskuussa. Tällä hetkellä ovat käynnissä lääketieteellisen tiedekunnan dekaanin haastattelut ja soveltuvuustestit, ja hallitus tekee valinnan toukokuun kokouksessa.

Arto Maaninen iloitsi laadukkaista hakemuksista. Hän kertoi pitävänsä yliopiston vetovoimaa työnantajana tällä hetkellä varsin hyvänä, joskin kiinnostavuus isossa organisaatiossa on myös paikkariippuvaista. Hän kannusti kaikkia miettimään, miten voisi omalla toiminnallaan viedä positiivista viestiä omiin verkostoihinsa.

”Yliopistomme vetovoiman näkökulmasta kaikkein tärkeintä on osaava henkilöstö, jonka kanssa halutaan tehdä yhteistyötä. Meillä on paljon hyvää, josta voimme kukin kertoa eri yhteyksissä.”

Työnantajamaineen näkökulmasta vähemmälle huomiolle ovat hänen mukaansa jääneet Oulun yliopiston toimivat prosessit.

”Esimerkiksi uusille työntekijöille on olemassa toimiva perehdytyksen malli. Esihenkilöiden tehtävä on huolehtia siitä, että perehdytys viedään loppuun asti ja uusien työntekijöiden on hyvä aloittaa.”

Maaninen kertoi, että opiskelijamäärien tulevaisuuden näkymistä saadaan ennusteita toukokuun puolivälissä, kun MDI tulee kertomaan ennusteita tutkintoaloittain.

”Kuulimme jo yliopistokohtaisia ennusteita, jotka olivat ennakoitua positiivisempia. Voi olla, että pienillä muutoksilla voi olla suuri vaikutus, ja että emme tulevaisuudessa olisi niin vahvasti kansainvälisten opiskelijoiden varassa, kuin mitä on uumoiltu.”

Kiinteistöjohtaja Vesa-Heikki Kemppainen kertoi, että myös kiinteistöstrategiatyöllä on tärkeä rooli osaajien houkuttelevuudessa.

”Tilojen puolesta teemme työtä, että tilat lisäisivät houkuttelevuutta, eikä houkuttelevuus jäisi niistä kiinni.”

Osaaminen keskiössä

Arto Maaninen kertoi, että tutkimusta ja koulutusta kehitetään omien kehitysohjelmien kautta, joihin on varmistettu rahoitus neljäksi vuodeksi.

Tutkimuksessa ajankohtaista on Profi9-aiehaku, jossa keskitytään kansainvälisiin huippurekrytointeihin. Tutkimusrahoituksen osalta rehtori peräänkuulutti täydentävän rahoituksen perään.

”Olemme vuosi vuodelta parantaneet juoksua. Rahoituksessa EU on hyvin hallussa, Suomen Akatemia on pysynyt entisellään ja Business Finlandin rahoitus on saatu kasvuun. Sen sijaan on tehtävä työtä sen eteen, että saisimme enemmän ns. kovan tieteellisen tason hankerahoitusta.”

Yhdeksi tärkeäksi kehittämiskohteeksi rehtori mainitsi yhteiskunnallisen vaikuttavuuden, jossa jokaisella tutkijalla on oma roolinsa.

”Osaajat ovat meidän päätuotteemme, eikä se tule muuttumaan. Yliopistona kehitämme systemaattisesti esimerkiksi kansainvälisiä yhteistyömahdollisuuksia. Jokainen tutkija tekee sidosryhmäyhteistyötä vähintään muiden tutkijoiden kanssa. Siitä poikii uusia innovaatioita.”

Rehtorin katsauksia järjestetään 2–4 vuodessa. Seuraava rehtorin katsaus järjestetään kesän jälkeen elo-syyskuussa. Tapahtumatiedot julkaistaan opiskelijan sivulla oulu.fi-palvelussa.

Kuva: Kuvan keskellä rehtori Arto Maaninen kiinteistöjohtaja Vesa-Heikki Kemppaisen ja tilaisuuden juontajan, viestintäpäällikkö Leena Hirvosen kanssa.

Viimeksi päivitetty: 23.4.2025