Lasten ja nuorten tekoälylukutaitoa edistävä hanke voitti Vuoden avoin oppimateriaali -palkinnon

Lasten ja nuorten tekoälylukutaitoa edistävä Generation AI -hanke on voittanut vuoden 2025 kansallisen Vuoden avoin oppimateriaali -palkinnon. Oulun yliopisto on hankkeessa mukana yhtenä kolmesta yliopistosta.

Generation AI on Strategisen tutkimuksen neuvoston (STN) rahoittama monitieteinen tutkimushanke. Se tarjoaa tutkimukseen perustuvia työkaluja ja oppimiskokonaisuuksia, joiden avulla lapset ja nuoret voivat oppia ymmärtämään tekoälyn ja sosiaalisen median toimintaa, keksiä ja kehittää omia tekoälyä hyödyntäviä sovelluksia sekä arvioida kriittisesti tekoälyä hyödyntävän teknologian henkilökohtaisia ja yhteiskunnallisia vaikutuksia.

Palkinnon myönsi Tieteellisten seurain valtuuskunnan avoimen tieteen ja tutkimuksen kansallinen koordinaatio. Palkintoperusteluiden mukaan Generation AI -hanke on ajankohtainen, materiaalit ovat avoimesti saatavilla ja ne perustuvat yhteiskehittämiseen.

Hanke on Helsingin yliopiston, Oulun yliopiston ja Itä-Suomen yliopiston yhteishanke, jossa ovat mukana lisäksi Joensuun tiedeseura, CodeSchool Finland ja Tiedekeskus Heureka.

Hankkeen vuorovaikutustyöpakettia johtaa professori Kati Mäkitalo Oulun yliopiston kasvatustieteiden ja psykologian tiedekunnasta ja lisäksi mukana ovat yliopistonlehtori Jari Laru ja jatko-opiskelijat Megumi Iwata ja Sanna Merikanto-Tolonen.

Tunnustus jaettiin tiistaina 27. toukokuuta Avoimen tieteen kesäpäivillä Helsingissä.

Avoimia sovelluksia tekoälytaitojen opettamisen tueksi

Generation AI -hanke kehittää työkaluja ja niitä tukevia opetusmateriaaleja yhdessä lasten ja nuorten sekä opettajien kanssa. Palkitut materiaalit koostuvat sovelluksista ja niitä tukevista opetusmateriaaleista, jotka kehitettiin Oulun ja Itä-Suomen yliopistoissa yhdessä tutkijoiden, opettajien ja 500 peruskoululaisen kanssa.

Yksi palkinnon perusteista oli hankkeessa kehitetty Opetettava kone, visuaalinen sovellus, jonka avulla oppilaat voivat luoda itse konenäköön perustuvia luokittelusovelluksia ilman ohjelmointitaitoa. Käyttäjät käyvät läpi koko koneoppimisen työnkulun alkaen datankeruusta aina sovelluksen käyttöönottoon saakka. Työkalu on responsiivinen, tietoturvallinen ja saavutettava ja julkaistu avoimen koodin MIT-lisenssillä. Opetettava kone tukee yhteensä yhtätoista kieltä, mukaan lukien suomi.

Toinen keskeinen innovaatio on Somekone, selitettävää tekoälyä (XAI) hyödyntävä sosiaalisen median simulaattori. Se tekee näkyväksi piilossa olevia mekanismeja, kuten datankeruuta, profilointia ja suosittelua, joihin sosiaalisen median toiminta perustuu. Työkalu julkaistiin keväällä 2025 yhdessä kattavan oppimateriaalipaketin kanssa. Somekone on saatavilla suomen ja englannin kielellä.

Palkinto on hankkeen kolmas palkinto vuoden sisällä. Aiemmat palkinnot ovat IEEE ICALT 2024 - ja AACE EdMedia 2025 -konferensseista.

Tutustu työkaluihin ja materiaaleihin:

Opetettava kone

Somekone

Opetusmateriaalit

Hankkeen verkkosivut

Viimeksi päivitetty: 27.5.2025