Oulun yliopisto mukana edistämässä digitaalisen terveyden kansainvälistä yhteistyötä

Oulun yliopisto on jo pitkään panostanut digitaalisen terveyden ja hyvinvoinnin monialaiseen yhteistyöhön sekä alueellisesti että kansallisesti. Tämä pitkäjänteinen työ kantaa nyt hedelmää: yliopisto on saanut keskeisen roolin käynnistyvän verkoston koordinoinnissa. STM:n Terveys- ja hyvinvointialan kasvuohjelman toimenpiteisiin kuuluva verkosto kokoaa yhteen osaajia yrityksistä, sosiaali- ja terveyspalveluista, korkeakouluista ja julkistoimijoista.
”Monitieteisenä ja digitaalisuuteen panostavana yliopistona Oulun yliopisto on saanut tunnustusta yhteistyön rakentamisesta eri toimijoiden välillä – niin alueellisesti kuin kansainvälisestikin. Nyt olemme mukana keskeisenä toimijana edistämässä digitaalisen terveyden kansallista ja kansainvälistä yhteistyötä”, toteaa terveydenhuollon tietojärjestelmien professori Jarmo Reponen.
Digital Health Finland -toiminnassa kehitetään suomalaisen digiterveyden vahvuuksista yhteisiä konsepteja ja palvelukokonaisuuksia, jotka kokoavat yhteen laaja-alaisesti asiantuntijoita eri sektoreilta ja alueilta. Verkoston käynnistämisvaiheessa painopistealueiksi on määritelty sosiaali- ja terveystiedon toisiokäyttö, ikäteknologiat, tekoälyn hyödyntäminen sote-alalla sekä poikkileikkaavana teemana asiantuntija- ja konsultointipalvelujen tuotteistaminen.
Verkoston toimenpiteitä toteuttavat koordinaatioryhmä ja sen sihteeristö sekä osaamisaluekohtaiset työryhmät. Laajemman näkökulman tuo ohjausryhmä, jossa ovat mukana eri sidosryhmät ja alueet. Oulun yliopisto vastaa sihteeristön tehtävistä yhdessä DigiFinland Oy:n kanssa, ja on mukana myös koordinaatio- ja ohjausryhmissä.
Aiemmin digitaalisen terveyden verkostoyhteistyötä on rakennettu muun muassa Oulun yliopiston koordinoimassa Innokaupunkien Digitaalisen terveyden ja hyvinvointiteknologian osaamisverkosto -teemavetovastuuhankkeessa. Siinä määriteltiin viiden alueen yhteistyönä verkoston strategia, painopistealueet, tehtävät ja toimijat. Juuri julkaistussa loppuraportissa kuvataan tarkemmin hankkeen toimenpiteitä ja tuloksia, joita hyödynnetään myös uudessa Digital Health Finland -toiminnassa.
”Päättyneen hankkeen keskeisimpiin tuloksiin peilaten on kunnia-asia, että saamme jatkaa yhteistyön kehittämistä yritysten, palvelujärjestelmän ja akatemian kesken – alueellisia ekosysteemejä ja muita julkistoimijoita unohtamatta. Tavoitteena on nyt keskittyä kansainvälisen kasvun ja yhteistyön vahvistamiseen”, sanoo koordinaattori Veera Virta.
Lisätietoa Digitaalisen terveyden ja hyvinvointiteknologian osaamisverkosto -vetovastuuhankkeesta, sen loppuraportista sekä STM:n käynnistämästä Digital Health Finland -toiminnasta löytyy oheisista linkeistä:
DigiTerveys-hankkeen Loppuraportti
Innokaupunkien digitaalisen terveyden teemavetovastuuhanke