Oulun yliopiston maine vahva ja parantunut eniten

Oulun yliopisto paransi mainettaan eniten kaikista suomalaisista yliopistoista T-Median toteuttamassa Luottamus&Maine 2025 -tutkimuksessa. Vertailussa Oulun yliopisto sijoittui viidenneksi maineikkaimmaksi yliopistoksi Suomessa. Tutkimuksen mukaan suomalaisten yliopistojen maine on yleisesti hyvä.

Tutkimuksessa selvitettiin kaikkien 14 suomalaisen yliopiston mainetta. Tulokset perustuivat 2 146 suomalaisen vastauksiin, jotka kerättiin sähköisellä kyselylomakkeella helmi–maaliskuussa 2025.

T-media tarkasteli myös kansalaisten mielikuvaa yliopistoista yleisesti. Tutkimuksen mukaan yliopistoilla on vahva maine kansalaisten keskuudessa.

“On suomalaisen yhteiskunnan vahvuus, että kansalaiset luottavat tieteeseen ja yliopistoihin instituutioina. Yliopiston mainetta voimme rakentaa hoitamalla hyvin meille uskotun tärkeän tehtävän. Tarjoamme opiskelijoille laadukasta koulutusta, jonka tuottamaa osaamista tulevat työnantajat arvostavat, teemme korkeatasoista tutkimusta ja tuomme sen yhteiskunnan hyödyksi yhteistyössä eri sidosryhmien kanssa”, Oulun yliopiston rehtori Arto Maaninen sanoo.

Yliopistojen Luottamus&Maine 2025 -tutkimus: LUT-yliopisto – 3,77 (muutos: -0,06) Maanpuolustuskorkeakoulu – 3,77 (muutos: 0,00) Aalto-yliopisto – 3,69 (muutos: 0,00) Itä-Suomen yliopisto – 3,68 (muutos: –0,03) Oulun yliopisto – 3,65 (muutos: 0,09)
Yliopistojen Luottamus&Maine 2025 -tutkimus. Tutkimuksessa kaikkien suomalaisyliopistojen maine kansalaisten keskuudessa. Kuvaajassa maineikkaimpien yliopistojen kärki sekä mainetuloksien muutokset edellisvuodesta.

Tämän vuoden tutkimuskierroksella yliopistojen yleismaineessa on nähtävissä positiivinen kehitys useilla maineen eri osa-alueilla. Tuotteiden ja palveluiden osa-alue, jonka voidaan katsoa kuvastavan yliopistojen perustehtävää – koulutusta ja tutkimusta, nousi lähelle erinomaista arvosanaa.

“Yliopistojen yleinen mainenousu on tärkeä tulos yliopisto- ja korkeakoulutusta sekä tutkitun tiedon asemaa ja arvostusta ajatellen. Maineen kahdeksasta osatekijästä juuri tuotteet ja palvelut vaikuttaa vahvimmin siihen, miten suomalaiset suhtautuvat ja käyttäytyvät yliopistoja kohtaan”, T-Median vanhempi neuvonantaja Nina Laakso sanoo.

”Maailmalla on entistä vakavampia esimerkkejä siitä, kuinka luottamusta ja arvostusta yliopistojen asemaa ja tutkittua tietoa kohtaan tietoisesti murennetaan. Tarkoituksellinen väärä tieto saa entistä enemmän jalansijaa ja sitä käytetään yhteiskunnan polarisoitumisen välineenä. Myös Suomessa tulee pitää huolta, että yliopistot ja niiden toiminta saavat vahvan tuen kansalaisilta myös tulevaisuudessa”, Laakso jatkaa.

Mainepisteet laskettiin asteikolla 1–5 kahdeksan osa-alueen keskiarvona. Arviointikohteita olivat: hallinto, talous, johtaminen, innovatiivisuus, vuorovaikutus, tuotteet ja palvelut, työpaikka sekä vastuullisuus. Vastaajajoukko edusti 15–65-vuotiaita manner-Suomen asukkaita ja oli painotettu väestöä vastaavaksi sukupuolen, iän ja alueen mukaan.

Viimeksi päivitetty: 23.5.2025