Oulun yliopistossa tehtiin viime vuonna 51 keksintöä – maailman henkisen omaisuuden päivää vietetään 26.4. 

Tyypillinen tutkimuksessa syntynyt keksintö on uusi menetelmä, joka mahdollistaa tuotteiden valmistamisen energiaa ja raaka-aineita säästäen.
Two people wearing white lab coats in the laboratory
Laboratoriomestari Yuko Uchida ja professori Lloyd Ruddock tutkimuksen parissa.

Oulun yliopistossa tehdään vuosittain kymmeniä uusia keksintöjä, jotka voivat olla alkuja tulevaisuuden innovaatioille. Vuonna 2023 niitä raportoitiin 51. Eniten keksintöilmoituksia tehtiin tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnassa, 22 kappaletta. Teknillisessä tiedekunnassa ilmoituksia tehtiin 13 sekä biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunnassa 10. Viime vuonna Oulun yliopisto lähti patentoimaan seitsemää keksintöä.   

”Yliopiston tavoite on hyödyntää kaupallisesti sellaiset tutkimustulokset, jotka tuottavat taloudellista hyötyä sekä tutkijalle, yliopistolle että yhteiskunnalle. Tulosten kaupallinen hyödyntäminen tukee yliopistossa tehtävää tutkimustyötä esimerkiksi lisärahoituksena”, kertoo johtaja Jouko Uusitalo Oulun yliopiston innovaatiokeskuksesta.

Vuonna 2023 Oulun yliopisto sai Business Finlandin Research to Business (R2B) -rahoitusta kolmeen uuteen hankkeeseen. Rahoituksen tarkoituksena on uuden tutkimuslähtöisen liiketoiminnan synnyttäminen. 

Eräs esimerkki tutkimuslähtöisestä keksinnöstä on professori Lloyd Ruddockin kehittämä ja yliopiston kaupallistama CyDisCo-teknologia. Keksintö laajentaa E. coli -bakteerin käyttöä biologisten lääkkeiden valmistukseen. Sille on myönnetty patentti Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Lue lisää: Akateeminen urapolku johti keksijäksi

Tyypillinen tutkimuksessa syntynyt keksintö on uusi menetelmä, joka mahdollistaa tuotteiden valmistamisen vaikkapa energiaa ja raaka-aineita säästäen. Esimerkiksi Oulun yliopistosta lähtöisin oleva Keko Geopolymeerit Oy valmistaa kiertotalouden geopolymeerituotteita. Muita hyvässä vauhdissa olevia viime vuosien yrityksiä ovat muun muassa projektihallinnan opetuspeliä kehittävä LessonLab sekä Cerenion, Valossa Labs ja Onnikka Health.

Maailman henkisen omaisuuden päivää (World Intellectual Property Day) vietetään vuosittain 26.4. Sen tarkoituksena on kiinnittää huomiota luovuuden ja keksintöjen merkitykseen ihmiskunnan vaurauden ja hyvinvoinnin edistäjinä. Henkisellä omaisuudella tarkoitetaan aineettomia oikeuksia, joita kutsutaan myös immateriaalioikeuksiksi. Niitä ovat esimerkiksi tekijänoikeus, patentti ja tavaramerkki. 

Lue lisää:Tieteen akateemikoksi nimitetty professori Heli Jantunen on tehnyt yhteistyötä yli 40 teollisuuskumppanin kanssa, ja hänellä on 76 patenttia

Viimeksi päivitetty: 25.4.2024