PELAi-hanke käynnistyi: Tekoäly tunnistamaan rakennetun ympäristön riskiyhdistelmiä

Pelastustoimen suorituskyvyn vaikuttavuusarvioinnin tehostaminen tekoälyavusteisesti (PELAi) -hanke käynnistyi alkuvuodesta 2025. Hankkeen tavoitteena on kehittää pelastuslaitosten suorituskyvyn arviointia ja riskienhallintaa hyödyntämällä tekoälyä osana ennakointia ja varautumista.

Hanketta toteuttavat Etelä-Karjalan, Lapin ja Satakunnan pelastuslaitokset yhteistyössä LUT-yliopiston sekä Oulun yliopiston arkkitehtuurin yksikön kanssa. Rahoituksesta vastaa sisäministeriön alainen Palosuojelurahasto, joka tukee palo- ja pelastusturvallisuutta edistävää tutkimus- ja kehittämistyötä.

PELAi-hankkeen keskiössä on tekoälyn hyödyntäminen pelastustoimen toimintaympäristön analysoinnissa ja vaikuttavuuden arvioinnissa. Tavoitteena on kehittää tekoälyavusteinen arviointiprosessi, joka tukee strategista päätöksentekoa ja mahdollistaa entistä kohdennetumman ja ajantasaisemman pelastustoiminnan suunnittelun.

Hankkeessa tarkastellaan erityisesti sitä, miten erilaisten muutostekijöiden – kuten ikääntyvän väestön, palveluverkkojen keskittymisen ja pitkien välimatkojen – muodostamia riskiyhdistelmiä voidaan tunnistaa ja ennakoida. Näin pyritään vaikuttamaan koko palvelutuotannon ketjuun. Kaavoitus ja maankäytön ratkaisut ovat tässä keskeisessä asemassa, sillä niillä on vaikutusta pelastustoimeen ja toimintaympäristön riskikehitykseen. Näin ollen hankkeessa vahvistetaan myös tekoälyavusteisen ennakkovaikutusten arvioinnin kehittämistä osana kaupunkisuunnittelua.

Monialaisessa kehityshankkeessa yhdistyvät pelastustoimen asiantuntijuus, teknologinen tutkimus ja yhdyskuntasuunnittelun näkökulmat. Yksikkömme rooli on erityisesti työpajatyöskentelyn suunnittelun fasilitoinnissa ja organisoinnissa, jossa hyödynnämme systeemien suunnittelun menetelmiä. Tavoitteena on tuottaa ratkaisuja, jotka tukevat paitsi pelastustoimen suorituskykyä myös laajemmin yhteiskunnan turvallisuutta ja ennakoivaa riskienhallintaa.

Hankkeen toteuttaminen:

Hanke toteutuu monialaisena kehittäjäpartnereiden tutkimus- ja kehittämisyhteistyönä. Hanketta rahoittaa sisäministeriön alainen Palosuojelurahasto, joka edistää yhteiskunnallisesti merkittävää palo- ja pelastusturvallisuutta parantavaa tutkimus- ja kehittämistyötä.

Hankeaika: 1.1.2025 – 31.12.2026

Hanketoteuttajat: Etelä-Karjalan pelastuslaitos (Etelä-Karjalan hyvinvointialue), Lapin pelastuslaitos (Lapin hyvinvointialue), Satakunnan pelastuslaitos (Satakunnan hyvinvointialue), LUT-yliopisto ja Oulun yliopisto

Hankkeen ohjausryhmän kokoonpano:

Ohjausryhmän puheenjohtaja: Jani Kareinen, pelastusjohtaja, Etelä-Karjalan pelastuslaitos
Tiina Etelälahti, erityisasiantuntija, Sisäministeriö
Hanna Nygren, erikoistutkija, Pelastusopisto
Vesa-Pekka Tervo, kehittämispäällikkö, Hyvil
Elisa Rissanen, asiantuntija, Sosiaali- ja terveysministeriö
Paavo Ritala, Professor of Strategy and Innovation, LUT-yliopisto
Tomi Mäki-Opas, professori, yhteiskuntapolitiikka, Itä-Suomen yliopisto

Hankkeen työryhmän kokoonpano:

Heidi Huuskonen, kehittämispäällikkö, Jani Kanerva, pelastuspäällikkö, Eeva Marjotie, turvallisuussuunnittelija, Etelä-Karjalan pelastuslaitos
Jouni Koivuniemi, TkT tutkijaopettaja, Mika Immonen, TkT tutkijaopettaja, LUT-yliopisto
Emilia Rönkkö, TkT yhdyskuntasuunnittelun dosentti, Eevi Juuti, väitöskirjatutkija, Oulun yliopisto
Jyri Leppäkoski, pelastuspäällikkö, Mikko Puolitaival, riskienhallintapäällikkö, Satakunnan pelastuslaitos
Timo Rantala, riskienhallintapäällikkö, Lapin pelastuslaitos

Lisätietoa hankkeesta: Eeva Marjotie, turvallisuussuunnittelija, Etelä-Karjalan pelastuslaitos
eeva.marjotie(at)pelastustoimi.fi puh. 040 6255 875

Viimeksi päivitetty: 7.4.2025