Professori Anssi Paasille maantieteen alan merkittävä Vega-mitali

Vuonna 1878 perustettu Svenska Sällskapet för Antropologi och Geografi (SSAG) on myöntänyt Oulun yliopiston maantieteen professori Anssi Paasille arvostetun Vega-mitalin hänen tieteellisten ansioidensa perusteella. Yhdistys korostaa perusteluissaan Paasin tutkimuksen merkitystä poliittisen maantieteen kriittisessä uudistamisessa ja laajentamisessa.
Professor Anssi Paasi hold his hand over a small scale model of Earth.

Erityisesti SSAG-yhdistys korostaa Anssi Paasin ansioita territorioiden ja alueiden rakentumisen tutkimuksessa sekä yksilöiden ja yhteisöjen alueellisten identiteettien tarkastelussa. Yhdistys mainitsee Paasin Territories, Boundaries and Consciousness -kirjan yhtenä poliittisen maantieteen viitatuimmista teoksista ja toteaa hänen merkittävän vaikutuksensa maantieteen kehitykseen.

Vega-mitali luovutetaan huhtikuussa. Ajankohdan valinnalla kunnioitetaan maantieteilijä-löytöretkeilijä Adolf E. Nordenskiöldiä. Hän saapui Tukholmaan SS Vega -laivalla 24. huhtikuuta vuonna 1880 purjehdittuaan retkikuntansa kanssa ensimmäisenä läpi Koillisväylän.

Vega-mitali perustettiin Nordenskiöldin kunniaksi ja ensimmäinen mitali jaettiinkin hänelle vuonna 1881. Nordenskiöld oli syntynyt Helsingissä, mutta hän muutti poliittisista syistä Ruotsiin ja sai maan kansalaisuuden vuonna 1860.

Vega-mitali on jaettu 76 kertaa ja sen saajat ovat olleet tunnettuja kansainvälisiä tutkijoita. Professori Paasi on suomalaissyntyisen Nordenskiöldin jälkeen ensimmäinen suomalainen, jolle mitali on myönnetty.

Jos koronatilanne sallii, mitalin luovuttaa professori Paasille Tukholman kuninkaanlinnassa 23. huhtikuuta järjestettävässä seremoniassa Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa, joka on SSAG-yhdistyksen suojelija. Mitalin luovutuksen yhteydessä järjestetään Vega-mitalin vastaanottajan nimeämästä aiheesta symposium, jossa mitalisti ja hänen nimeämänsä kansainväliset tutkijat esitelmöivät.

Anssi Paasi on toiminut Oulun yliopiston maantieteen professorina vuodesta 1989. Vuosina 2008–2012 hän toimi akatemiaprofessorina. Hän on julkaissut yli 270 tieteellistä julkaisua. Professoriliitto nimesi Paasin Vuoden Professoriksi 2020.

Viimeksi päivitetty: 28.1.2021