Professori Timo Fabritius SuomiAreenalla 27.6. - "Vetysiirtymä vaatii tekijänsä ja tekemistä riittää kaikille"

Prosessimetallurgian tutkimusyksikön professori Timo Fabritius osallistuu tiistaina 27. kesäkuuta 2023 Porissa pidettävään SuomiAreenan paneelikeskusteluun "Osaatko puhua vetyä - vetytalouden osaamistarpeet."
tutkimuskuva

Suomen kansalliseksi tavoitteeksi on esitetty 10 prosentin osuutta EU:n puhtaan vedyn tuotannosta. Meillä onkin erinomaiset edellytykset ottaa miljardien eurojen investoinnit korkean arvonlisän vetytuotteiden valmistukseen. Suomessa on hyvä mahdollisuus lisätä rajusti uusiutuvaa sähkön tuotantoa, sähkön siirtokapasiteettia rakennetaan koko ajan lisää, tarjolla on puhdasta vettä, toimiva logistiikka sekä osaamista laajasti koko arvoketjussa.

Vetymurroksen toteuttaminen ja täysimittainen hyödyntäminen vaatii tulevina vuosina tuhansien uusien osaajien kouluttamista, nykyisten työntekijöiden osaamisen päivittämistä sekä laaja-alaista panostusta tutkimukseen ja kehitykseen koko vetyarvoketjussa niin julkisella sektorilla kuin yrityksissä. Vetysiirtymä on Suomelle erinomainen mahdollisuus näyttää globaalia edelläkävijyyttä laajan koko yhteiskuntaa koskettavan murroksen hyödyntämisessä ja käyttöönotossa. Tämä vaatii ennakkoluulotonta ja luottamuksellista yhteistyötä eri sektoreiden kesken sekä jokaisen toimijan oman roolin ja profiilin tunnistamista. Haastavaa ja lisäarvoa tuottavaa tekemistä löytyy kaikille toimijoille. Vetysiirtymä vaatii tekijänsä ja tekemistä riittää kaikille.

Paneelikeskustelun voi katsoa suorana klo 15.15–16 MTV Katsomossa tai myöhemmin tallenteena (mtv.fi ja MTV Katsomo -sovellus).

Viimeksi päivitetty: 21.6.2023