Suomi ja Japani sopivat 6G-teknologiayhteistyöstä

Oulun yliopiston koordinoima 6G Flagship -tutkimusohjelma ja Japanin sisä- ja viestintäministeriön Beyond 5G -konsortio ovat tänään allekirjoittaneet keskinäistä 6G-teknologiayhteistyötä koskevan asiakirjan. Yhteistyösopimus (MoU - memorandum of understanding) julkaistiin japanilaisen talousmedia The Nikkein ja Japanin sisä- ja viestintäministeriön järjestämän Global Digital Summitin yhteydessä Tokiossa.
Finland and Japan agree on 6G technology cooperation

Nyt käynnistyy 6G Flagshipin ja Beyond 5G -konsortion keskinäinen 6G-teknologiaa koskeva tutkimus- ja kehitysyhteistyö. Lisäksi tavoitteena on vaikuttaa keskeisesti 6G-teknologiaa koskevaan globaaliin standardointi- ja regulaatiokehitykseen.

6G Flagshipin johtaja, akatemiaprofessori Matti Latva-aho on tyytyväinen yhteistyön aloittamisesta ja sen merkityksestä koko suomalaiselle 6G-tutkimukselle ja -kehitykselle.

-Japani on maailmanlaajuisesti merkittävä toimija langattomien mobiiliteknologioiden kehittämisessä ja on koko Suomen etu päästä laajentamaan yhteistyötä teemoihin, joissa on saavutettavissa molemminpuolista kilpailuetua 6G-kehitykseen. Yhteistyön merkittävyyttä korostaa Japanin aikaisemmin keväällä tekemä päätös investoida 2 miljardia dollaria 6G-teknologioiden kehittämiseen.

Japanin Beyond 5G Promotion Consortiumin keskeisiä jäsenorganisaatioita ovat Tokion yliopiston ja Japanin kansallisen ICT-instituutin lisäksi useat japanilaiset tietoliikenneyhtiöt, teleoperaattorit ja monialayhtiö SoftBank. 6G Flagship on Suomen Akatemian ja Oulun yliopiston vuosille 2018−2026 rahoittama tutkimus-, kehitys- ja innovaatio-ohjelma. Yhteistyö Japanin kanssa on osa 6G Flagshipin kansainvälisen ekosysteemin rakentamista.

Viimeksi päivitetty: 8.6.2021