Tutkittua tietoa maaseutumaisten alueiden muutosjoustavuudesta ja PK-yritysten kilpailukyvyn tukemisesta – Foundation-hankkeen webinaarissa osallistujia 12 maasta
Webinaarin moninäkökulmaisuus herätti kattavasti eri alojen ja alueiden toimijoiden kiinnostuksen niin kansallisesti kuin kansainvälisesti keräten liki sata osallistujaa 12 eri maasta.
Yhteistyö, luottamus ja luovuus takaavat muutosjoustavuuden
Webinaarin paneelikeskustelun pohjana olivat hankkeessa tehdyn Nivala-Haapajärven seudun vientiyrityksiin kohdistuneen tutkimuksen tulokset, joiden mukaan alueelta löytyy yhteistyötä, luottamusta ja luovuutta, jotka takaavat alueen muutosjoustavuuden. Panelistit kiteyttivät ajatuksiaan yritysten kilpailukyvyn vahvistamiseen näin olivat tiivistäen: erilaisuudessa on voimaa, palkkaa nuoria töihin, tee yhteistyötä kaikilla tasoilla ja aloilla, näe mahdollisuuksia ja löydä oikeat kumppanit sekä usko itseesi ja ajatuksiisi.
Paneelin osallistujat olivat kansainvälisen toiminnan projektipäällikkö Janne Hietaniemi, Nivala-Haapajärven seutu Nihak ry:stä, Tekniikan ja Luonnonvara-alan yksikönjohtaja Ville Isoherranen, Oulun Ammattikorkeakoulusta, koulutusvararehtori Tapio Koivu, Oulun yliopistosta, kehitysjohtaja Tiina Rajala, Pohjois-Pohjanmaan liitosta ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen maaseudun kehittämisen ryhmäpäällikkö Tiina Suutari.
Aluepolitiikan välineitä ja alueellista selviytymiskykyä kehitetään yhdeksän maan voimin
Webinaarin järjestänyt kansainvälinen yhdeksän alueen yhteishanke FOUNDATION (Building Regional Resilience to Industrial Structural Changes) pyrkii vahvistamaan pienten ja keskisuurten yritysten kilpailukykyä rakennemuutosalueilla kehittämällä aluepolitiikan välineitä ja alueellista selviytymiskyvykkyyttä eli resilienssiä. Hankkeen toiminta keskittyy tiedon vaihtoon ja parhaiden käytänteiden jakamiseen. Projektia koordinoi Munster Technological University Irlannista ja mukana on vahva kumppaniverkosto kahdeksasta Euroopan maasta. Suomen lisäksi hankekumppaneita on mukana Iso-Britanniasta, Liettuasta, Puolasta, Unkarista, Italiasta, Espanjasta ja Itävallasta.
Hankkeen projektipäällikkö John Hobbs Munster Technological Universitysta, Irlannista, esitteli tilaisuuden aluksi FOUNDATION-hanketta sekä Pohjois-Pohjanmaan merkitystä sen taustalla. Hobbs oli ilahtunut siitä, kuinka hanke on onnistunut löytämään hyviä käytäntöjä alueellisen muutosjoustavuuden kehittämiseksi. Hän nosti esimerkkinä esille myös mm. Pohjois-Pohjanmaan eteläiselle alueelle merkittävän Pyhäsalmen kaivoksen, jonka sulkeminen vaatii kykyä innovoida aivan uutta liiketoimintaa.
Mistä muutosjoustavuus syntyy?
Korona-pamdemia on testannut yritysten ja seutukuntien muutosjoustavuutta ennennäkemättömällä tavalla.
”Covid-19 on ollut iso shokki paitsi globaalisti, myös alueellisesti. Alueellinen muutosjoustavuus tarkoittaa kykyä aavistaa, valmistautua, vastata ja toipua shokista”, apulaisprofessori Jaakko Simonen selitti.
Pohjois-Pohjanmaan liiton kehitysjohtaja Tiina Rajala vertasi muutosjoustavuutta turvavyöhön. ”Turvavyö tehdään aidolla ja proaktiivisella yhteistyöllä. Sitä tekemään tarvitaan paitsi kehittäjiä ja kouluttajia, myös yrityksiä. Joustavuus syntyy yhdessä.”
Pohjois-Pohjanmaan yrittäjien toimitusjohtaja Marjo Kolehmaisen mukaan muutosjoustavuus syntyy myös yrittäjän omasta motivaatiosta. ”Yrittäjät tarvitsevat myös lujaa uskoa tuotteidensa erinomaisuuteen.”
FOUNDATION-hanke alkoi elokuussa 2019 ja se kestää heinäkuun loppuun 2023. Hankkeen rahoittavalla Interreg Europe -ohjelmalla tuetaan viranomaisten ja julkisten toimijoiden yhteistyötä aluekehityksen vaikuttavuuden tehostamisessa. Ohjelma tarjoaa Euroopan mittakaavassa yhteistyömahdollisuuden vaihtaa kokemuksia ja näkemyksiä aluekehityksen ja julkisten politiikkaohjelmien toimivuudesta. Tämä tarjoaa mahdollisuuksia eurooppalaisten alueiden omalle strategiselle kehittämistyölle ja eri alueille sopiville ratkaisuille.
Webinaari striimattiin yliopiston YouTube-kanavan kautta. Katso tallenne.
Lisätietoja: Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti
Erikoistutkija Katariina Ala-Rämi, katariina.ala-rami@oulu.fi, puh. 050 350 9471
Tutkimusjohtaja, dosentti Ossi Kotavaara, ossi.kotavaara@oulu.fi, puh. 0294 48 7852
Johtaja, professori Matti Muhos, matti.muhos@oulu.fi, puh. 0400 407 590