UiT Arctic Six-allianssin johtoon, Oulun yliopisto toimii varajohtajana.

Seuraavien kahden vuoden ajan UiT vastaa kuuden arktisen yliopiston yhteistyön tiivistämisestä Norjassa, Ruotsissa ja Suomessa.
Dag Avango (left), Dag Rune Olsen, and Johanne Raade. Photo: Kaja Alexandra Halvei-Larsen / UiT The Arctic University of Norway

Kolmen Pohjoismaan pohjoisosien väliset yhteydet tiivistyvät yhä enemmän yhteiskunnallisten haasteiden, kuten ilmastonmuutoksen ja geopoliittisten jännitteiden, vuoksi.

Tulevina vuosina nämä ovat myös avainasioita tiiviille yliopistoyhteistyölle naapurialueiden korkeakoulujen välillä.

28.4. UiT (Tromssan arktinen yliopisto) otti vastuulleen tämän tyyppisen integraation vahvistamisen ottamalla johtaakseen yliopistojen Arctic Six -allianssia Luleån teknilliseltä yliopistolta. Oulun yliopisto toimii varajohtajana seuraavat kaksi vuotta ja ottaa vetovastuun vuonna 2027.

Johtajuus tarkoittaa yhteisten tutkimus-, koulutus- ja innovaatio-ohjelmien koordinointia kuuden arktisen yliopiston välillä Norjassa, Ruotsissa ja Suomessa. Yhdessä nämä yliopistot työllistävät 10 000 henkilöä ja kouluttavat 100 000 opiskelijaa.

Allianssin yhteistyön keskeiset strategiset päätökset tekee ohjausryhmä ja neuvosto, johon kuuluvat kuuden jäsenyliopiston rehtorit (Rehtorien neuvosto). Neuvoston puheenjohtajuus on kiertävä tehtävä, joka kestää kaksi vuotta. Johtava yliopisto nimeää myös Arctic Sixin sihteeristön johtajan, joka vastaa organisaation toiminnasta.

Uusi foorumi arktisesta turvallisuudesta

UiT siirtyi Arctic Sixin johtoon Tromssassa pidetyn Arctic Six Extended: Forum on Arctic Security -konferenssin yhteydessä. Tapahtuma toi yhteen johtavia tutkijoita ja sidosryhmiä politiikan, hallinnon, puolustuksen, teknologian ja teollisuuden aloilta.

Keskusteluissa tuotiin esiin erilaisia ratkaisuja paremman ja turvallisemman infrastruktuurin rakentamiseksi Norjan, Ruotsin ja Suomen arktisille alueille.

"Tämä foorumi osoittaa, kuinka valtavaa kehitystä allianssissa on tapahtunut viime vuosina. Olen ylpeä ja vaikuttunut siitä, mihin olemme päässeet", sanoi Arctic Sixin entinen johtaja Dag Avango. Häneltä pesti siirtyi Johanne Raadelle, joka toimii UiT:n yliopistokirjaston johtajana. Varajohtaja Kirsi Latola tulee Oulun yliopiston Thule-instituutista.

UiT:n rehtori Dag Rune Olsen uskoo, että yliopistojen yhteistyö voi tuoda paljon positiivisia vaikutuksia Pohjois-Norjan, -Ruotsin ja -Suomen alueille, ja että UiT voi osaltaan vahvistaa maiden välistä integraatioprosessia.

"Arctic Six -allianssi on paljon enemmän kuin osiensa summa. Jaamme ajatuksia ja näkemyksiä ja kohtaamme samoja haasteita. Tutkimukseen perustuva tieto on ratkaisevan tärkeää yhteiskuntien kehitykselle. Varmistamme, että menestymme myös tulevalla kaudella", Olsen totesi.

Faktoja Arctic Sixistä

  • Allianssiin kuuluvat UiT, Nord University, Luleån teknillinen yliopisto, Uumajan yliopisto, Oulun yliopisto ja Lapin yliopisto.
  • Yhdessä yliopistoissa työskentelee 10 000 tutkijaa ja opiskelijoita on yhteensä yli 100 000.
  • Yhteistyö kattaa koulutuksen, tutkimuksen ja innovaatiot, ja sen tavoitteena on kehittää arktista aluetta kestävällä tavalla.
  • Yritykset ja teollisuus kolmessa maassa tekevät tiivistä yhteistyötä Arctic Six -yliopistojen kanssa.
  • Arctic Six toimii myös alueellisena keskuksena kansainvälisessä UArctic-verkostossa.

Konferenssin pääteemana oli kokonaisturvallisuus, ja keskusteluissa keskityttiin erilaisiin kestäviin ratkaisuihin arktisten alueiden turvallisuuden ja resilienssin vahvistamiseksi.

Viimeksi päivitetty: 2.5.2025