Hajautetun tilikirjan teknologian suorituskyvyn ja tietoturvan analyysi IoT:ssä

Väitöstilaisuuden tiedot

Väitöstilaisuuden päivämäärä ja aika

Väitöstilaisuuden paikka

L10, Linnanmaa

Väitöksen aihe

Hajautetun tilikirjan teknologian suorituskyvyn ja tietoturvan analyysi IoT:ssä

Väittelijä

Master of Science Ahsan Manzoor

Tiedekunta ja yksikkö

Oulun yliopiston tutkijakoulu, Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunta, CWC - Verkot ja järjestelmät

Oppiaine

Tietoliikennetekniikka

Vastaväittäjä

Professori Najmul Islam, Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto (LUT)

Kustos

Professori Mika Ylianttila, Oulun yliopisto

Lisää tapahtuma kalenteriin

Hajautetun tilikirjan teknologian suorituskyvyn ja tietoturvan analyysi IoT:ssä

Jatkuvasti kehittyvässä digitaalisessa ympäristössä hajautetun tilikirjan teknologia (DLT) ja esineiden internet (IoT) edustavat kahta tehokasta teknologista paradigmaa. DLT tarjoaa hajautettua lähestymistapaa tiedonhallintaan, mikä lisää avoimuutta ja luottamusta, kun taas IoT tuo vertaansa vailla olevan yhteyden laitteiden välille. Tämä väitöstutkimus tutkii integraatiota näistä kahdesta tekniikasta vastaamaan turvallisuuden, yksityisyyden ja yhteentoimivuuden kriittisiin haasteisiin IoT-ekosysteemissä.

Tässä väitöskirjatutkimuksessa ehdotetaan hajautettua DLT-pohjaista arkkitehtuuria, joka on räätälöity erilaisten IoT-skenaarioiden tarpeisiin, tarkastellaan useita DLT-arkkitehtuureja, konsensusmenetelmiä ja suojausominaisuuksia, samalla kun otetaan huomioon IoT-verkkojen ainutlaatuiset ominaisuudet, kuten rajoitetut laiteominaisuudet ja yhdistettävyys. Vankan IoT-suojausmekanismin kehittäminen ja hajautettujen identiteetti- ja todennusjärjestelmien käyttöönotto erottuvat tärkeimpinä edistysaskeleina. Lisäksi väitöstutkimuksessa ehdotetaan skaalautuvuuden ja yhteentoimivuuden strategioita sekä innovatiivista ratkaisua IoT:n löytämiseen ja provisiointiin, mikä mahdollistaa uusien laitteiden ja alustojen saumattoman integroinnin. Se toteuttaa ehdotetun arkkitehtuuri konseptin todisteet käytännön IoT:n käyttötapauksissa, kuten mobiilipelaamisessa ja älykkäissä energiaverkoissa. Lisäksi se arvioi turvallisuus- ja uhkamallien vaikutuksia sisältäen strategioita niiden lieventämiseksi ehdotetun kehyksen puitteissa. Arvioinnit tehdään simulaatioilla, kokeilla, ja analyyttisillä tutkimuksilla.

Väitöstutkimuksessa esitetyn toteutuksen analyysi osoittaa vahvasti, että hajautettu arkkitehtuuri voi tukea käyttäjien määrän kasvua muutamasta tuhannesta miljooniin käyttäjäkokemuksen kannalta oleellisista viiveominaisuuksista tinkimättä. Lisäksi välityspalvelimen uudelleensalausmenetelmän integrointi varmistaa, että tiedot siirretään ja niillä käydään kauppaa turvallisesti, mikä vähentää keskitetyissä malleissa havaittuja perinteisiä viiveitä ja kustannuksia. Tietoliikenne on siten nopeampaa ja turvallisempaa, pitäen kustannukset alhaisina. Avoimuuden lisäämiseksi DLT tallentaa järjestelmällisesti jokaisen toiminnon, mikä tekee järjestelmästä auditointivalmiin. Tiivistettynä väitöstutkimus tarjoaa perusteellisen arvion ehdotetun arkkitehtuurin tehokkuudesta ja korostaa sen turvallisuusetuja ja mahdollisia hyötyjä IoT-maisemaan.
Viimeksi päivitetty: 22.4.2024