Sokeriaineenvaihdunta ennen raskausdiabetesta ja sen jälkeen

Väitöstilaisuuden tiedot

Väitöstilaisuuden päivämäärä ja aika

Väitöstilaisuuden paikka

Oulun yliopistollinen sairaala, luentosali 3

Väitöksen aihe

Sokeriaineenvaihdunta ennen raskausdiabetesta ja sen jälkeen

Väittelijä

Lääketieteen lisensiaatti (LL) Anna-Maaria Auvinen

Tiedekunta ja yksikkö

Oulun yliopiston tutkijakoulu, Lääketieteellinen tiedekunta, Kliinisen lääketieteen tutkimusyksikkö

Oppiaine

Naistentaudit ja synnytykset

Vastaväittäjä

Professori Hannele Laivuori, Tampereen yliopisto

Kustos

Professori Juha Tapanainen, Helsingin yliopisto

Vieraile väitöstilaisuudessa

Lisää tapahtuma kalenteriin

Sokeriaineenvaihdunta ennen raskausdiabetesta ja sen jälkeen

Yli puolet raskausdiabetekseen sairastuneista naisista sairastuu myöhemmin tyypin 2 diabetekseen. Lisäksi noin 6 % sairastuu tyypin 1 diabetekseen seitsemän vuoden sisällä synnytyksestä. Merkittävin yksittäinen riskitekijä myöhemmälle diabetekselle tutkimuksessa oli insuliinihoito raskauden aikana. Myös tietyt autovasta-aineet, erityisesti ICA ja GADA, ennustivat tyypin 1 diabeteksen kehittymistä. Tutkimuksessa havaittiin lisäksi, että raskausdiabetekseen sairastuvilla naisilla on enemmän insuliiniresistenssiä jo ennen raskautta, ja myöhemmällä iällä heillä esiintyy enemmän keskivartalolihavuutta kuin terveillä verrokeilla.

Raskausdiabetes on sokeriaineenvaihdunnan häiriö, joka todetaan ensimmäisen kerran raskauden aikana. Sen ja tyypin 2 diabeteksen yleistyminen liittyy läheisesti lihavuuden lisääntymiseen. Raskausdiabeetikoilla on suurentunut riski sairastua diabetekseen, erityisesti tyypin 2 diabetekseen, sekä muihin metabolisiin sairauksiin kuten korkeaan verenpaineeseen, dyslipidemiaan ja sydän- ja verisuonisairauksiin.

Väitöskirja perustuu tapaus-verrokki- ja Pohjois-Suomen syntymäkohortti 1966-aineistoihin. Tapaus-verrokkitutkimuksessa seurattiin raskausdiabetekseen sairastuneita naisia 23 vuoden ajan. Seurannan aikana 50,4 % sairastui tyypin 2 diabetekseen. Tyypin 1 diabetekseen sairastui 5,7 %, ja kaikki sairastumiset ilmenivät seitsemän vuoden sisällä synnytyksestä. Insuliinihoito raskauden aikana, joka kertoo myös raskausdiabeteksen vaikeusasteesta, oli vahvin ennustaja molemmille diabetestyypeille. Myös raskaudenaikaisen sokerirasituskokeen tulokset ja äidin ikä raskauden aikana ennustivat myöhempää sairastumista diabetekseen. Lisäksi raskaudenaikaiset ICA- ja GADA-autovasta-aineet osoittautuivat tehokkaiksi tyypin 1 diabeteksen ennustajiksi. Pohjois-Suomen syntymäkohortti 1966 aineistossa raskausdiabetekseen sairastuvilla naisilla todettiin olevan enemmän insuliiniresistenssiä jo ennen raskausdiabetesta. Myöhemmin raskauden jälkeen 46-vuoden iässä heillä esiintyi enemmän keskivartalolihavuutta kuin terveillä verrokeilla.

Tutkimus osoittaa, että raskausdiabetes ei ole vain raskauden aikainen ilmiö, vaan siihen liittyy elinikäinen riski erityisesti tyypin 2 diabetekselle. Riskitekijät voivat olla havaittavissa jo ennen raskautta. Siksi on tärkeää, että sekä sairastuneet että terveydenhuollon ammattilaiset tunnistavat riskit ajoissa ja kohdistavat elintapainterventioita diabeteksen ja sen komplikaatioiden ehkäisemiseksi.
Viimeksi päivitetty: 20.5.2025