Työtilasuunnittelun tutkimus : Tutkimus suunnittelun keinoin

Väitöstilaisuuden tiedot

Väitöstilaisuuden päivämäärä ja aika

Väitöstilaisuuden paikka

L10

Väitöksen aihe

Työtilasuunnittelun tutkimus : Tutkimus suunnittelun keinoin

Väittelijä

Arkkitehti Piia Markkanen

Tiedekunta ja yksikkö

Oulun yliopiston tutkijakoulu, Teknillinen tiedekunta, Arkkitehtuurin yksikkö

Oppiaine

Arkkitehtuuri

Vastaväittäjä

Professori Hilde Remøy, Delftin teknillinen yliopisto

Kustos

Dosentti Aulikki Herneoja, Oulun yliopisto

Vieraile väitöstilaisuudessa

Lisää tapahtuma kalenteriin

Työelämän murros näkyy toimistojen suunnittelussa

Työelämä on murroksessa: monipaikkainen työnteko, etäpalaverit ja kasvava tarve palautumiselle haastavat perinteiset toimistotilat. Oulun yliopistossa tehty uusi väitöstutkimus osoittaa, että työntekijät tarvitsevat entistä monipuolisempia ja tunnelmaltaan vaihtelevia työympäristöjä, jotka tukevat sekä keskittymistä, yhteistyötä että palautumista.

Arkkitehti Piia Markkasen väitöskirjassa kehitettiin ja testattiin osallistavaa suunnitteluprosessia oululaisissa yrityksissä. Tutkimuksessa työntekijät osallistuivat aktiivisesti työtilojen kehittämiseen, ja heidän näkemyksensä sekä tarpeensa huomioitiin suunnittelun kaikissa vaiheissa. Tulokset osoittavat, että osallistava suunnittelu lisää työtyytyväisyyttä ja parantaa tilojen toimivuutta.

Tutkimuksessa esitellään uusi teoriapohjainen viitekehys, joka laajentaa työtilojen yhteensopivuuden tarkastelua. Malli huomioi yksityisyyden ja keskittymisen lisäksi myös tilojen tunnelman ja vuorovaikutuksen merkityksen. Empiiriset havainnot osoittavat, että etäpalaverit lisäävät yksityisyyden tarvetta, kun taas yhteistyö- ja palautumistilanteissa tilan tunnelma korostuu.

Markkasen tutkimus tuo työympäristötutkimuksen ja -suunnittelun lähemmäs toisiaan ja tarjoaa konkreettisia menetelmiä käyttäjälähtöiseen työtilasuunnitteluun. Tutkimuksessa esitelty viitekehys tarkastelee tilojen kokonaissuunnittelua analyyttisesti kolmesta näkökulmasta: toiminnallisista, esteettisistä ja symbolisista ominaisuuksista. Lisäksi se huomioi työntekijöiden kokemukset, kuten tilan tunnelman ja toimintamahdollisuudet. Tämä tarkastelutapa auttaa suunnittelijoita tuottamaan jäsenneltyä tietoa suunnittelun tueksi. Samalla se tarjoaa tutkijoille välineitä tarkastella aiemmin vähemmälle huomiolle jääneitä tilan kokemuksellisia ulottuvuuksia, kuten tunnelmaa, estetiikkaa ja symboliikkaa, suhteessa käyttäjien tarpeisiin ja suunnittelijoiden näkemyksiin.

Osallistava suunnittelu tarjoaa organisaatioille mahdollisuuden vastata työelämän muutoksiin kehittämällä työtiloja, jotka tukevat työntekijöiden hyvinvointia, yhteisöllisyyttä ja työtyytyväisyyttä.
Viimeksi päivitetty: 22.5.2025