Opiskelu- ja uraohjaus

Omassa tutkinto-ohjelmassa opiskeluun liittyvissä kysymyksissä ohjausta antavat ensisijaisesti sinulle nimetty omaopettaja sekä opintoneuvoja (koulutussuunnittelija). Jos et tiedä, kuka omaopettajasi on tai haluat olla yhteydessä opintoneuvojaasi, lähesty tiedekuntasi koulutuksen lähipalvelua. Koulutuksen lähipalveluun voit olla yhteydessä kaikissa tutkinto-ohjelmaasi liittyvissä kysymyksissä koskien opiskelua, opintoneuvonta ja tutkinnon suorittamista.

HOPSin laatimiseen liittyvissä asioissa sinua neuvoo omaopettaja tai muu yksikön nimeämä ohjaaja. Apua saa tarvittaessa myös opintoneuvojalta. Tutustu myös HOPS-ohjauksen ja OodiHOPS-työkalun käytön yhteiset linjaukset Oulun yliopistossa.

Opiskelun aikana voi eteesi tulla vaiheita, jolloin kaipaat lisätukea tai ohjausta esimerkiksi opintojesi suunnittelussa. Lisäohjauksen tarpeessa voit kääntyä ohjauspalveluiden puoleen: opiskelu- ja uraohjaus tai opintopsykologin ohjauspalvelut.

Opiskelu- ja uraohjauksen sisältö

Opiskelu- ja uraohjaus on opintoihin liittyvää erityisohjausta, kun asia koskee

 • opintoalan vaihtamista
 • jumiutuneiden opintojen tai lopputyön eteenpäin viemistä (sisällöllisissä kysymyksissä ota yhteys tutkinto-ohjelmassasi omaopettajaan tai opintoneuvojaan)
 • työelämään sijoittumista ja urasuunnittelua
 • työnhakua tai muita työelämään liittyviä yleisiä kysymyksiä

Yhteydenotto

Jätä ajanvarauspyyntö lomakkeella.

Alta löydät omaa tutkinto-ohjelmaasi koskevat ohjeet. Opiskelun ohjeet siirtyvät asteittain Sinulle-osioon. Seuraathan oman tiedekuntasi viestintää siirtymisen aikataulusta. Kaikkien tiedekuntien ohjeet löytyvät täältä viimeistään syyskuussa 2019

Tukea opintoihin

Ohjausta opinnoissa edistymiseen

Kaipaatko tukea opintojesi suunnitteluun tai opiskelutaitojen kehittämiseen? Askarruttavatko opiskeluun liittyvät valinnat? Jos opintoihin liittyvät asiat mietityttävät, hakeudu ohjaukseen. Oman koulutusalasi kysymyksissä sekä tutkintosi HOPS-asioissa saat ohjausta ensisijaisesti omaopettajaltasi sekä koulutussuunnittelijalta. Jos et tiedä, kuka omaopettajasi on tai haluat olla yhteydessä koulutussuunnittelijaan, ota yhteyttä HuTK:n koulutuksen lähipalveluun: study.humanities@oulu.fi. Lisäohjauksen tarpeessa voit kääntyä opiskelu- ja uraohjauksen tai opintopsykologin ohjauspalveluiden puoleen. Saadaksesi vinkkejä esimerkiksi ajanhallintaan ja opintojen suunnitteluun voit myös tutustua opiskelutaidot ja asiantuntijuus -sivuston materiaaleihin.

Yksittäiseen kurssiin liittyvissä kysymyksissä ole yhteydessä suoraan opintojakson opettajaan.

Terveyteen liittyvissä asioissa voit kääntyä opiskelijaterveydenhoidon YTHS:n puoleen.

Koulutuksen lähipalvelut:

HuTK:n koulutuksen lähipalvelut sijaitsevat Kompassiksi nimetyssä palvelupisteessä (ks. kartta). Samoissa tiloissa ovat myös KTK:n, OyKKK:n, LuTK:n sekä TKK:n koulutuksen lähipalvelut.

koulutuksen lähipalveluja voit lähestyä kaikissa opiskeluun ja koulutukseen liittyvissä kysymyksissä, yhteydenotot: study.humanities@oulu.fi

HUOM: laita viestiin kuvaava otsikko ja tekstiin oma nimi, tutkinto-ohjelma tms. perustiedot, se nopeuttaa asian hoitamista.

Opintoasiat (opintoasiainsihteerit):

esim. yliopistoon ilmoittautuminen, opinto-oikeusasiat, opintosuoritukset, viralliset opintorekisteriotteet ja käytännön opintoneuvonta

palvelutiski avoinna klo 10-14

sijainti: Kompassi-palvelupisteen 1. kerroksen tila KE1020, sisäänkäynti Opintokadulta

Opintoneuvonta (koulutussuunnittelijat: study.humanities@oulu.fi): mm. opintojen suunnitteluun ja opiskeluun liittyvät kysymykset

Maija Airio (työhuone KE232-2):

 • tieteiden ja aatteiden historia, arkeologia, historia, informaatiotutkimus, kulttuuriantropologia, saamelainen kulttuuri
 • aineenopettajakoulutus

Ulla Alanko (työhuone KE218):

 • englantilaisen filologia, germaanisen filologia, ruotsin kieli
 • Scandinavian Studies
 • saapuvat vaihto-opiskelijat

Elina Halonen (työhuone KE222)

 • kirjallisuus, saamen kieli ja suomen kieli
 • aineenopettajakoulutus

Riitta Kataja (työhuone KE217):

 • lähtevät vaihto-opiskelijat ja ulkomaan harjoittelu

Tari Rantasuo (työhuone KE219)

 • HuTK:n avoin yliopisto-opetus (koulutussuunnittelu)
 • kotimaan tuettu harjoittelu

Logopedia: neuvontaa hoitaa tiedekunnan puolella yliopisto-opettaja Kaisu Heinänen

sijainti: työhuoneet sijaitsevat Kompassi-palvelupisteen 2. kerroksessa, kulku Opintokadulta G2-porrasrapusta sekä hissillä tilasta KE1020 tai Kemiankadulta F2-rapun kohdalta.

Valmennusta työnhakutaitoihin ja työelämäosaamiseen

Opiskelu- ja uraohjaus: erityisesti opintojen loppuun saattaminen, urasuunnittelu ja yleiset työelämäkysymykset

Työelämäpalvelut Telluksessa

Oulussa toimiva Urasampo-hanke tarjoaa työnhakutaitoja ja työelämäosaamista edistäviä palveluja mm. valmistumisvaiheessa oleville korkeakouluopiskelijoille. Tutustu koulutuksiin ja valmennuksiin.

Opintoneuvonta kirjallisuuden oppiaineessa

*Yleistä opintoneuvontaa antavat kaikki kirjallisuuden opettajat. Voit lähettää opintoneuvontakysymyksesi myös sähköpostiin kirja@lists.oulu.fi

*Luettelo tenttejä ja opintojaksoja vastaanottavista opettajista löytyy oppiaineen ilmoitustaululta sekä kirjallisuuden kotisivuilta.

*Jos pohdit osion suorittamiseen liittyviä asioita - ole suoraan yhteydessä kohdan tentaattoriin!

Henkilökunnan yhteystiedot ja vastaanottoajat:

Professori Kuisma Korhonen (vastaanotto sopimuksesta), GF329

Yliopistonlehtori Pekka Kuusisto vastaanotto TI 13-14, GF317

Yliopistonlehtori Jussi Ojajärvi (vastaanotto sopimuksesta),  GF336

Yliopistonlehtori Nina Työlahti TI 10-12, sovi tapaaminen etukäteen, GF336

Osa-aikainen yliopistonlehtori Kasimir Sandbacka, (vastaanotto sopimuksesta), HUM319

 

Sähköpostiosoite muotoa etunimi.sukunimi@oulu.fi

Suomen kielen oppiaineessa opintoneuvontaa antavat kaikki opettajat. Jos sinulla on kysyttävää yksittäisestä opintojaksosta, ota yhteyttä sen vastuuopettajaan. Myös omaopettaja antaa ohjeita opintojen suunnitteluun. Sivuaineopiskelijoille järjestetään yleensä vuosittain erillinen tiedotustilaisuus.

Opintojen ohjaus kulttuuriantropologian oppiaineessa

Kulttuuriantropologian oppiaineessa opintoneuvontaa antaa omaopettaja. Omaopettaja on henkilökuntaan kuuluva ohjaaja, johon opiskelija voi ottaa yhteyttä opintoihin liittyvissä asioissa. Hän tukee opiskeljaa opintojen suunnittelussa, valinnoissa ja vaihtoehtojen löytämisessä. Häneltä voi varata ajan henkilökohtaista keskustelua varten tai voit laittaa hänelle kysymyksiä sähköpostitse.

Opintoneuvonnan tavoitteena on opintojen edistäminen sekä itsenäisen toiminnan ja aktiivisuuden tukeminen. Opintojen alussa syyslukukaudella jokainen opiskelija tekee HOPSin eli henkilökohtaisen opintosuunnitelman. Opiskelija miettii omia tavoitteitaan ja kiinnostuksen kohteitaan opiskelun suhteen ja varaa henkilökohtaisen jutusteluajan omaopettajalta, joka opastaa opiskelijaa HOPS:in laatimisessa sekä tukee ja seuraa sen etenemistä.

Koulutussuunnittelijalta (ks. yllä) voit kysyä neuvoa yleisempiin opiskeluun liittyviin kysymyksiin (esim. opintojen tarkistaminen ennen valmistumista, opintojen jatkaminen tauon jälkeen, sivuaineisiin ja/tai aineenopettajakoulutukseen liittyvät pohdinnat ja muut opintojen etenemiseen liittyvät valinta- ja ongelmatilanteet). Koulutussuunnittelijaan voit myös olla yhteyksissä aina silloin, kun et tiedä, keneltä asiaa pitäisi kysyä.

Opintojen ohjaus informaatiotutkimuksen oppiaineessa

Yliopistonlehtori Terttu Kortelainen (GF327), puh. 0294 48 3355

Omaopettajat

Koulutussuunnittelijalta (ks. yllä) voit kysyä neuvoa yleisempiin opiskeluun liittyviin kysymyksiin (esim. opintojen tarkistaminen ennen valmistumista, opintojen jatkaminen tauon jälkeen, sivuaineisiin liittyvät pohdinnat ja muut opintojen etenemiseen liittyvät valinta- ja ongelmatilanteet). Koulutussuunnittelijaan voit myös olla yhteyksissä aina silloin, kun et tiedä, keneltä asiaa pitäisi kysyä.

Opintojen ohjaus historian oppiaineessa

Omaopettaja, pienryhmäohjaaja ja oppiaineen henkilökunta ohjaavat ja auttavat opinnoissa sekä niiden suunnittelussa. Jokaisen kurssin vastuuopettaja on luonnollisesti paras vastaamaan omaa kurssiaan koskeviin kysymyksiin. Koulutussuunnittelijalta (ks. yllä) voit kysyä neuvoa yleisempiin opiskeluun liittyviin kysymyksiin (esim. opintojen tarkistaminen ennen valmistumista, opintojen jatkaminen tauon jälkeen, sivuaineisiin ja/tai aineenopettajakoulutukseen liittyvät pohdinnat ja muut opintojen etenemiseen liittyvät valinta- ja ongelmatilanteet). Koulutussuunnittelijaan voit myös olla yhteyksissä aina silloin, kun et tiedä, keneltä asiaa pitäisi kysyä.

Opintorekisteriin liittyvissä asioissa ja tentteihin ilmoittautumisessa kannattaa kääntyä koulutuksen lähipalveluidenpuoleen. Historian oppiaineessa yleistä opinto-ohjausta antavat Ritva Kylli ja Matti Enbuske. He avustavat jokapäiväisten opintoihin ja niiden suorittamiseen liittyvien ongelmien ratkaisemisessa.

Opintojen ohjaus arkeologian oppiaineessa

Opintoneuvontaa arkeologian oppiaineessa antaa omaopettaja sekä oppiaineen muu henkilökunta.

Myös koulutussuunnittelija (ks. yllä) neuvoo opintoihin liittyvissä kysymyksissä (esim. opintojen tarkistaminen ennen valmistumista, opintojen jatkaminen tauon jälkeen, sivuaineisiin ja/tai aineenopettajakoulutukseen liittyvät pohdinnat ja muut opintojen etenemiseen liittyvät valinta- ja ongelmatilanteet). Koulutussuunnittelijaan voit myös olla yhteyksissä aina silloin, kun et tiedä, keneltä asiaa pitäisi kysyä. 

Opintojen ohjaus tieteiden ja aatteiden historiassa

Omaopettaja, pienryhmäohjaaja ja oppiaineen henkilökunta ohjaavat ja auttavat opinnoissa sekä niiden suunnittelussa. Jokaisen kurssin vastuuopettaja on luonnollisesti sen osakokonaisuuden osalta paras mahdollinen vastaaja kysymyksiin.

Aate- ja oppihistoriassa yleistä opinto-ohjausta antavat Erkki Urpilainen ja Maija Kallinen. He avustavat jokapäiväisten pienempien opintoihin ja niiden suorittamiseen liittyvien ongelmien ratkaisemisessa.

Koulutussuunnittelijalta (ks. yllä) voit kysyä neuvoa yleisempiin opiskeluun liittyviin kysymyksiin (esim. opintojen tarkistaminen ennen valmistumista, opintojen jatkaminen tauon jälkeen, sivuaineisiin ja/tai aineenopettajakoulutukseen liittyvät pohdinnat ja muut opintojen etenemiseen liittyvät valinta- ja ongelmatilanteet). Koulutussuunnittelijaan voit myös olla yhteyksissä aina silloin, kun et tiedä, keneltä asiaa pitäisi kysyä.

Viimeksi päivitetty: 22.5.2019