Sähköinen tentti

Sähköinen tentti koronan aikaan

Oulun yliopisto mahdollistaa sähköisesti valvotut tentit 14.5. alkaen. Opiskelijan tulee noudattaa kansallisia ja korkeakoulun ohjeita ja huolehtia hygieniaohjeistuksen noudattamisesta. Opiskelijan tulee muistaa, ettei sairaana voi osallistua tenttiin, vaan sairaustapauksessa varaus on peruttava järjestelmästä.  

Tenttitilat on otettu käyttöön osittain, eli paikkoja on avattu rajoitetusti huomioiden fyysinen etäisyys. Tenttitilojen siivousta on tehostettu ja tilan läheisyydestä löytyy käsidesiä. Exam-tiloihin toimitetaan lisäksi desinfioiva puhdistusaineliuos ja kertakäyttöisiä pyyhkeitä. Sähköisessä tentissä on maskisuositus: https://www.oulu.fi/opiskelijalle/node/207649

Tilan kulkuohjeet saat sähköpostiisi varauksen yhteydessä, tutustu niihin huolellisesti etukäteen. Tenttivierailuna opiskelija voi suorittaa Oulun yliopiston tenttitilassa toisen korkeakoulun sähköisiä tenttejä välttäen turhaa matkustamista. Tenttivierailukoneita avataan muissakin korkeakouluissa ja Oulun yliopiston opiskelijat pystyvät näitä tarvittaessa hyödyntämään.  

Seuraa yliopiston tiedotusta aiheeseen liittyen: https://www.oulu.fi/yliopisto/koronavirus.

Voit tehdä varauksen sähköiseen tenttiin ja suorittaa joustavasti tenttejä kameravalvotussa tenttitilassa. Tutustu tarkasti tenttitiloja koskeviin ohjeisiin ennen tenttiä, sääntörikkeestä seuraa aina vilppiepäily.


Tenttiprosessi

 1. Varmista opettajalta, että tentti on suoritettavissa sähköisessä tenttitilassa Exam-järjestelmän kautta.
 2. Ilmoittaudu tenttiin Exam-järjestelmässä. Henkilökohtaisessa tentissä opettaja on jo liittänyt sinut osallistujaksi tentiin, jolloin ilmoittautuminen tenttiin on jo tehty. Kirjaudu  kerran  järjestelmään,  ennen  kuin  pyydät opettajaa luomaan tentin. Hän ei saa lisättyä osallistujaa, ennen kuin käyttöehdot on hyväksytty.
 3. Varaa Exam-tenttijärjestelmästä tenttiaika ja -paikka Examinariumissa (tenttipaikka/kone tenttitilassa). Varauksen tenttitilaan voi tehdä enintään 30 päivän päähän. Varauksesta tulee sähköpostikuittaus.
 4. Käy tekemässä tentti Examinauriumissa Exam-järjestelmän avulla.
 5. Opettaja arvioi suorituksen Exam-järjestelmässä ja tallentaa arvosanan.
 6. Saat arvosanan ja mahdollisen palautteen tiedoksi sähköpostitse ja Examin kautta.
 7. Kurssin lopulllinen arvosana näkyy opintotietojärjestelmässä.

Kirjautuminen

Exam-järjestelmä

Tenttitilan tietokone

Selainsuositus

https://exam.oulu.fi - kirjautuminen opiskelijatunnuksilla

Kirjautumistunnukset ja ohjeen löydät tenttilasta tietokoneen luota

Firefox- tai Chrome -selain

Tenttipisteelle vietävät tavarat

  SALLITTUA

  • kuvallinen opiskelija-, ajo- tai henkilökortti (pakollinen)
  • lokerikon avain
  • paperille vastattavissa tenteissä: kirjoitusvälineet

  KIELLETTYÄ

  • matkapuhelin
  • älykello
  • laskin, paitsi opettajan luvalla
   • lupa tulee näkyä tenttivarauksen aikana näkyvässä ohjeessa
  • penaali
  • omat paperit
  • vesipullo, eväät
  • takit, laukut, huivit ym ulkovaatteet
  • tilassa puhuminen
  • tilasta poistuminen kesken tentin

  Huomioi, että sähköisessä tentissä ei ole WC-käyntimahdollisuutta.

  Tenttitilassa tai sen läheisyydessä on lukittavia lokeroita, jotka ovat käytössäsi maksutta. Saat viedä tenttipisteelle tavarat yllä olevan ohjeen mukaisesti, jätä muut tavarat lukolliseen lokeroon.

   

  Suorittaessasi tentin Linnanmaalla tai Dentopoliksella virka-ajan ulkopuolella, tarvitset 24/7-kulkukortin päästäksesi rakennukseen. Voit vaihtoehtoisesti hankkia itsellesi kulkutunnisteen:

  • Linnanmaan tunniste noudetaan keskusaulan aulapalvelupisteestä kampuksen aukioloaikana kuittausta vastaan. Tunnisteen palautus heti tentin jälkeen aulapalvelupisteen seinästä löytyvään avaimien palautuslaatikkoon. Kampukselta pääsee poistumaan ilman kulkulupaa. Tunniste toimii ma–pe 7.30–19.00 ja la 7.30–17.00. Tunniste toimii Linnanmaan ulko-ovissa X5, 2T ja R (kartta: https://www.oulu.fi/sites/default/files/content/Kartta_Linn...). Exam-tilaan kuljetaan Linnanmaalla oven X5 kautta.
  • Dentopoliksen tunnisteen saa info-pisteestä Aapistie 5A kampuksen aukioloaikaan. Tunnisteen palautus samaan paikkaan viimeistään seuraavana arkipäivänä 8.00 – 15.45. Kampukselta pääsee poistumaan ilman kulkulupaa. Dentopoliksen tenttitilaan kuljetaan tunnisteella oven 3B kautta. Kampuksen aukioloaikana tenttitilaan pääsee kulkemaan Aapistie 5A pääovestä ilman tunnistetta.

  Oamkin kampusten aukioloajat: https://www.oamk.fi/fi/oamk/yhteystiedot/

  Oulun yliopiston kampusten aukioloajat: https://www.oulu.fi/yliopisto/node/41193

  Koronaviruspandemian aikana tiloissa on käytössä noin joka toinen tenttikone. Saat tilan kulkuohjeet sähköpostiisi varauksen yhteydessä, tutustu niihin huolellisesti etukäteen.

  LINNANMAA

  Examinarium (PR106) Kauppakatu (50 tenttipaikkaa, 3 esteetöntä)
  kampuskartta

  MA-PE klo 8-21
  LA klo 8-17

  Ovissa on sähkölukko. Ovet ovat auki 5 min ennen tenttiä – 30 min tentin alkamisen jälkeen.

  Varaathan paperille vastattavan tentin (esim. matemaattiset tentit, laskemista vaativat, japanin kieli) suoritusajan mahdollisuuksien mukaan maanantaille.

  DENTOPOLIS KONTINKANGAS

  Examinarium (H1090) Aapistie 3 (16 tenttipaikkaa, 1 esteetön)
  kampuskartta

  MA-PE klo 8-21
  LA klo 8-17

  Ovissa on sähkölukko. Ovet ovat auki 5 min ennen tenttiä – 30 min tentin alkamisen jälkeen.

  Ei paperille vastattavia tenttejä.

  OAMK KONTINKANGAS

  E1225, 1.kerros, Kiviharjuntie 4 (15 tenttipaikkaa, joista yksi esteetön)

  MA 9–18
  TI–TO klo 8–18
  PE klo 8–16

  Sähkölukko avautuu viisi (5) minuuttia ennen tasatuntia ja sulkeutuu viisitoista (15) minuuttia yli. Mikäli opiskelija myöhästyy tenttivarauksesta yli 15 minuuttia, hänen täytyy pyytää virastomestareilta tenttitilan avain.

  OAMK OULAINEN

  C2 2112, 2.kerros, Kuntotie 2 (2 tenttipaikkaa)

  MA klo 9-16
  TI–PE klo 8–16

  Ovi on avoinna aukioloaikojen mukaisesti

  Tentit alkavat aina tasatunnein. Tentistä voi poistua aikaisintaan 30 minuutin kuluttua tentin alkamisesta.

  Sähköisen tentin tilassa ei järjestetä pelkästään paperille vastattavia tenttejä, vaan tenttikysymykset ovat aina Exam-järjestelmässä. Tentaattori ei siis voi toimittaa kysymyksiä kuoressa tenttitilaan.

  Paperille vastattavat tentit (esim. matemaattiset tentit, laskemista vaativat, japanin kieli) suositellaan varaamaan mahdollisuuksien mukaan maanantaille. Näissäkin kysymykset ovat Exam-järjestelmässä.

  Käyttökatkot

  Sähköisessä tentissä on huoltokatko joka kuukauden ensimmäisenä arkikeskiviikkona klo 8–10 ja  joka kuukauden kolmantena arkimaanantaina klo 8.30–10.30. Exam-järjestelmä ja tenttitilat ovat poissa käytöstä edellä mainittuina aikoina.

  Tenttitilat ovat suljettuina arkipyhinä.

  Ilmoittautuessaan ja suorittaessaan sähköistä tenttiä opiskelija sitoutuu noudattamaan sähköisen tentin käyttöehtoja, sekä mahdollisia tenttiä koskevia opettajan antamia erityisehtoja. Samalla hän antaa suostumuksensa tallentavaan videovalvontaan tenttitilassa ja siihen, että kulunvalvonnan, videovalvonnan ja tenttijärjestelmän tietoja voidaan yhdistää henkilöllisyyden varmentamiseksi. Sähköisen tentin tekemiseen tarkoitetussa tilassa on reaaliaikainen ja tallentava videovalvonta (kuva ja ääni). Sääntöjen noudattaminen varmistetaan valvonnalla, pistokokein ja henkilökohtaisen tunnistautumisen kautta. 

  1. Teknistä tukea ei ole saatavilla tenttimisen aikana. Sähköisten tenttien suorittaminen on opiskelijan omalla vastuulla. 

  2. Sähköisessä tentissä noudatetaan Oulun yliopiston koulutuksen johtosääntöäOpintosuoritusten arviointi ja tentit Oulun yliopistossa ohjeita ja Oulun yliopiston opiskelijan tietoturvaoppaissa annettuja ohjeita tietojärjestelmien käytöstä. Oulun ammattikorkeakoulun opiskelijat noudattavat Oulun ammattikorkeakoulun arviointimenettelyä.

  3. Opiskelija suostuu siihen, että kulunvalvonnan, videovalvonnan ja tenttijärjestelmän tietoja voidaan yhdistää henkilöllisyyden varmentamiseksi.

  4. Examinariumissa on voimassa IT-palveluiden käyttösäännöt ja Oulun ammattikorkeakoulun Tietojärjestelmien käyttöoikeusehdot.

  5. Tietosuojailmoitus henkilötietojen käsittelystä Oulun yliopistossa. Tietosuojailmoitus henkilötietojen käsittelystä Oulun ammattikorkeakoulussa.

  Henkilökohtaisia opetusjärjestelyitä tentissä tarvitseville opiskelijoille järjestetään neljän tunnin (235 min) pituisia tenttejä.

  Opiskelijalla tulee olla pyydettäessä esittää todistus tarvittavista henkilökohtaisista opetusjärjestelyistä. Neljän tunnin tentit tehdään aina henkilökohtaisena tenttinä.

  Muista erityisjärjestelyistä, kuten astmalääkkeiden viemisestä tenttitilaan, ota ennen varauksen tekemistä yhteyttä järjestelmätukeen (e-exam(at)oulu.fi).

  Esteetön tenttipiste (esim. pyörätuolia käyttäville)

  Tenttitiloissa on saatavilla esteetön tenttipiste. Pisteellä on normaalia leveämpi ja sähköisesti säädettävä pöytä johon pääsee pyörätuolilla.

  Esteettömän tenttipisteen varaaminen

  Tenttiin ilmoittaudutaan normaalisti (ohje yläpuolella), jonka jälkeen estetön tenttipiste varataan seuraavasti:

  1. Klikkaa tentin Ilmoittaudu-painiketta
  2. Valitse yläpalkista tenttitila
  4. Klikkaa Esteettömyysvaatimukset ja lisää ruksi kohtaan Pyörätuolipaikka
  5. Valitse kalenterista haluamasi tenttipäivä ja tenttiaika (slotti) ja klikkaa sitä
  6.Vahvista varauksesi klikkaamalla Vahvista varaus -painiketta
  7. Näet jatkossa tekemäsi varauksen etusivulta kohdasta Ilmoittautumiset
  8. Saat myös vahvistuksen sähköpostitse. Viestissä on olennainen tieto: mikä on sinulle arvotun tenttikoneen numero, jolla teet tenttisi tenttitilassa. Muista mennä oikealle tenttikoneelle tenttiä suorittaessasi!

  Tenttivierailu tarkoittaa sitä, että suoritat oman korkeakoulusi opintojakson tentin jonkun toisen korkeakoulun EXAM-tenttitilassa. Tarkista aina ennen tenttivarauksen tekoa kohdekorkeakoulun (se korkeakoulu, jossa teet tentin) ohjeista tenttitilojen aukioloajat, ohjeet tenttitilaan pääsemiseksi sekä muut korkeakoulukohtaiset ohjeet. Varmista myös ennen varausta, että kohdekorkeakoulun tenttikoneella on käytettävissä tentissä tarvitsemasi ohjelmistot. Tenttiessäsi toisen korkeakoulun tilaan, noudatat kyseisen korkeakoulun valvontaperiaatteita ja tilan käyttöohjeita, joten tutustu niihin huolella etukäteen. Tenttivierailun mahdollistaneet korkeakoulut löydät Examin sivuilta. Tenttivierailuvaraus kannattaa tehdä hyvissä ajoin, korkeakoulujen välillä on eroja tenttivierailukoneiden määrissä ja ruuhkissa.

  Varataksesi tenttivierailun, kirjaudu ensin oman korkeakoulusi Examiin ja ilmoittaudu normaalisti tenttiin. Tenttitilaa valitessasi, valitse Tenttiajanvaraus ulkopuolisesta oppilaitoksesta. Valitse oppilaitoslistasta organisaatio, jossa haluat tentin suorittaa ja sen jälkeen vielä tenttitila. Pääset sen jälkeen tekemään varauksen normaalisti kohdekorkeakoulun tenttivierailuaikojen puitteissa.

  Tenttivierailu Oulussa

  Tenttivierailun suorittaminen on mahdollista kaikissa Oulussa sijaitsevissa tenttitiloissa. Tenttivierailussa et voi vastata paperille, vaan vastaus on kirjoitettava Exam-järjestelmään. Tenttivierailun voi suorittaa arkisin klo 8.00-17.00 välillä. Yllä näet kampuskartan ja tilojen säännöt ja käyttöohjeet, tutustuthan niihin huolella.

  Kun opiskelija menee suorittamaan tenttiään vieraskorkeakouluun, hän kirjautuu vieraskorkeakoulun EXAMiin valitsemalla HAKA-valikosta oman korkeakoulunsa ja syöttämällä käyttäjätunnuksen ja salasanan.

  Tentissä käytettävät ohjelmistot

  Mozilla Firefox (pääsy vain Examiin), Word ilman oikolukua, Excel, PowerPoint, Calc, Paint, PDF-Xchange, 7-zip, Java, Java- sekä gcc/g++, Notepad ++, C/C++:, Codeblocks + Mingw, Mingw-kääntäjä, Catch, Dr. Memory, Cppcheck, Doxygen, Cpp reference offline version HTML book, NetBeans.

  Mikäli tentti vaatii paperille vastaamista, on tentti suoritettava AINA oman kampuksen tenttitilassa. Huomaathan, että Dentopoliksen tenttitilassa et voi suorittaa paperille vastattavia tenttejä.

  Opettaja ei tuo Exam-tilaan tenttikysymyksiä sisältävää paperista tenttikuorta, vaan tenttikysymykset löytyvät suoraan Exam-tentistä tai tentin liitetiedostona. Kysymyksiin vastataan Exam-tilasta löytyvälle tyhjälle konseptipaperille. Omien papereiden vieminen tenttitilaan johtaa aina vilppiepäilyyn.
  Ota omat kirjoitusvälineesi mukaan. Tenttipaperia löydät tenttitilan lokerosta. Kysymykset löydät Exam-järjestelmästä. Kirjoita konseptiin oma nimesi ja tentin nimi. Laita tenttivastauksesi (myös suttupaperit) tenttikuoreen, kirjoita kuoren päälle tentaattorisi nimi ja sisäinen postiosoite ja palauta kuori tenttitilasta löytyvään palautuslaatikkoon. Löydät nämä tentin tiedoista, tentin ensimmäiseltä välilehdeltä. Sisäinen postiosoite pitäisi olla tentaattorin sinulle tentin aikana näkyvässä ohjeessa.

  Tutustuaksesi sähköiseen tenttiin, voi varata itsellesi testitentin. Testitentin tentin löydät Exam-järjestelmästä nimellä Testitentti. Varaa tentti ja suorita se omiin aikatauluihisi sopien. Huomaathan, että sinun tulee myös testitentin aikana noudattaa sähköisen tentin sääntöjä ja ohjeita.

  Mikäli tenttiminen häiriintyy tai estyy, keskeytä tentti ja poistu tenttitilasta. Ilmoita tentin keskeytymisesta viipymättä täyttämällä tentin keskeytyslomake. Tenttitilasta löytyy toimintaohjeet sekä hälytyspainike hätätilanteiden varalle.

  Olet menossa tenttiin ja huomaat, että kampus on suljettu

  Peru ilmoittautumisesi tenttiin ja tee uusi varaus. Ole tarvittaessa yhteydessä tentaattoriin.

  Tenttikoneeseen liittyvä ongelma

  • Jos tenttikone tai selain ei käynnisty tai jos tenttikone tai selain jumittuu kesken suorituksen, käynnistä kone uudelleen, avaa selain, kirjaudu sisään ja jatka tentin suoritusta.

  Sähkökatko

  • Odota hetki sähköjen palautumista
  • Mikäli sähköt palautuvat, käynnistä kone uudelleen, avaa selain, kirjaudu sisään ja jatka tentin suoritusta

  Mikäli tentin suorittaminen keskeytyy tai estyy kokonaan esimerkiksi teknisen vian, häiritsemisen, kiinteistöhälytyksen tai jonkin muun vastaavan syyn vuoksi, opiskelijan täytyy ilmoittaa asiasta viipymättä täyttämällä tentin keskeytyslomake. Ilmoituksen perusteella tilanne ja tentin uusimismahdollisuus tarkistetaan.

  Yhteydenotto tukipalveluun

  Mikäli tekninen ongelma ei ratkea edellä mainituilla ohjeilla, ota yhteyttä e-exam(at)oulu.fi. Varaudu kertomaan lisätietoa ongelmasta sekä mahdollisesta virheilmoituksesta.

  Huomioithan, että et voi soittaa tai lähettää sähköpostia exam-tilasta, vaan sinun on tarvittaessa poistuttava tilasta ottaaksesi yhteyttä tukipalveluihin. Tilanne ja tentin uusimismahdollisuus tarkistetaan tämän jälkeen.

   

  Tukipyynnöt

  Mikäli sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä koulutuksen lähipalveluihin. Järjestelmätuen tavoitat: e-exam(at)oulu.fi

   

  Alta löydät omaa tutkinto-ohjelmaasi koskevat ohjeet.

  Tieteiden ja aatteiden historia

  Tieteiden ja aatteiden historiassa kirjatentit suoritetaan pääasiallisesti sähköisinä tentteinä.  

  Kuitenkin joidenkin opintojaksojen kohdalla on mahdollista suorittaa tentti yleisinä tenttipäivinä. Luentokurssit tentitään edelleen pääsääntöisesti luentosarjan viimeisellä kerralla järjestettävällä tentillä.

  Katso lisätietoja tieteiden ja aatteiden historian tenttikäytännöistä (mm. kirjatenttien tenttimuodot).

  Kulttuuriantropologia

  Kaikkiin tentteihin ilmoittaudutaan WebOodissa. Kirjatentit suoritetaan sähköisesti Exam-järjestelmässä Examinarium-tenttiakvaariossa.

                   
  TENTAATTORIT JA VASTUUALUEET:

  Huom! Valinnaisen kirjallisuuden tenttimisestä on aina sovittava etukäteen opintojakson vastuuhenkilön kanssa (kirjojen valinta, suorituksen laajuus jne.)!

  Saksan kieli ja kulttuuri

  Saksan kieli ja kulttuuri

  Saksan kielen ja kulttuurin kirjatentit tentitään sähköisesti Examinariumissa.

  Ks. tenttikirjallisuuslista:

  Kirjallisuuslista / Literaturliste 2020-2021

   

  Informaatiotutkimus

  Informaatiotutkimus

  Katso tenttien vastuuhenkilöt ym. lisätiedot oppiaineen sivulta: https://www.oulu.fi/informaatiotutkimus/kirjallisuustentit

  Kirjallisuus

  Kirjallisuus

  Katso tenttimisohjeet ja tentaattorilista Tutkinto-ohjelman opinnot-sivulta.

  Viimeksi päivitetty: 16.12.2020