Haluan opiskella saamelaista kulttuuria

Saamelainen kulttuuri

Saamelainen kulttuuri, Historia-, kulttuuri- ja viestintätieteiden tutkinto-ohjelma, humanististen tieteiden kandidaatti ja filosofian maisteri (3 v + 2 v)

Elämme aikaa, jossa on tärkeää tutkia, miten ihmiset, yhteisöt ja kulttuurit reagoivat varsin nopeastikin tapahtuviin muutoksiin ja mullistuksiin. Saamelaisen kulttuurin oppiaineessa tarkastellaan erityisesti sitä, miten saamelainen perinne kohtaa modernin maailman.

  • Saat laajan tietämyksen saamelaisesta kulttuurista ja muista alkuperäiskansoista.
  • Voit lähteä opiskelijavaihtoon alkuperäiskansaopintoja tarjoaviin yliopistoihin.
  • Saat mahdollisuuden kansainväliseen uraan Pohjoismaiden rajat ylittävällä saamelaisalueella.

Miksi saamelaista kulttuuria Oulussa?

Oulun yliopiston Giellagas-instituutilla on valtakunnallinen erityistehtävä saamen kielen ja kulttuurin kehittäjänä. Saamelaisen kulttuurin opiskelijana pääset käytännössä näkemään, miten oppiaineesi tutkimus ja opetus auttaa saamelaista kulttuuria pysymään elinvoimaisena ja jopa elvyttää sitä.

Tutkimus ja opiskelu tukevat kulttuuria

Pääset opiskelemaan muun muassa saamelaisten maailmankuvia, taiteita ja historiaa. Opit myös saamelaisesta yhteiskunnasta, maankäytöstä, saamelaisten oikeuksista ja yhteiskunnallisista oloista. Opinnot kartuttavat ymmärrystäsi muista alkuperäiskansoista, kulttuuriperinnön välittymisestä ja suhteista valtaväestöön. Oppiaine on paitsi monikielinen myös monitieteinen. Sivuaineiksesi voit valita kulttuuriantropologian, historian ja saamen kielen lisäksi vaikkapa muita kieliaineita ja informaatiotutkimusta.

 

8

aloituspaikkaa

 

1

Suomen ainoa tutkinto-ohjelma, jossa pääaineena on saamelainen kulttuuri

 

2004

pääaine perustettiin

Oppia yli valtionrajojen

Saamentutkimusta on tarjolla Oulun yliopiston lisäksi useissa korkeakouluissa yli valtionrajojen. Saamelaista kulttuuria tutkitaan muun muassa Norjan Saamelaisessa korkeakoulussa sekä Tromssan ja Uumajan yliopistoissa.

Saamelaisen kulttuurin opetuksen järjestää Giellagas-instituutti, jolla on valtakunnallinen vastuu saamen kielen ja kulttuurin opetuksesta Suomessa. Alan opiskelu ja tutkimus tuottavat tietoa, joka tukee elävän saamelaiskulttuurin säilymistä. Tieto lisää myös muun yhteiskunnan ymmärrystä saamelaisesta kulttuurista.

Ammattinimikkeitä ovat esimerkiksi:

  • tutkija kansallisissa ja kansainvälisissä yliopistoissa
  • kulttuurialan asiantuntija pohjoismaisissa saamelaisinstituutioissa, kansalaisjärjestöissä sekä kuntien ja valtion hallinnossa
  • asiantuntija erilaisissa kulttuuritapahtumissa ja projekteissa.

 

 

Kiinnostuitko saamelaisesta kulttuurista?

Lue lisää ja hae Opintopolussa