Väitöstilaisuus Oulun yliopistossa

Väittelijä

Filosofian maisteri Shivaprakash Jagalur Mutt

Tiedekunta ja yksikkö

Oulun yliopiston tutkijakoulu, Lääketieteellinen tiedekunta, Biolääketieteellinen tutkimusyksikkö

Oppiaine

Fysiologia

Väitöstilaisuus

12.6.2020 15:00

Väitöstilaisuuden paikka

Aihe

D-vitamiini ja metabolinen terveys. Vaikutus adiposyyttien tulehduksen ja insuliiniresistenssin molekyylireitteihin

Vastaväittäjä

Professori Anastassios G. Pittas, Tufts Medical Center

Kustos

Professori Karl-Heinz Herzig, Biolääketieteellinen tutkimusyksikkö, Lääketieteellinen tiedekunta

D-vitamiini ja metabolinen terveys

D-vitamiini on tarpeellinen ravintoaine, joka säätelee elimistössä kalsiumin ja luun aineenvaihduntaa. Tiedetään, että maailmanlaajuinen D-vitamiinin puutos lisää aineenvaihduntasairauksien riskejä.

Väitöskirjatyössä huomattiin, että D-vitamiini esti tulehduksen leviämistä rasvakudokseen. D-vitamiinin puutos aiheutti insuliinitoiminnan estymisen laihoilla ja lihavilla hiirillä. D-vitamiinin lisäys puolestaan palautti insuliinitoiminnan sekä lievitti maksan tulehdustilaa ja oksidatiivista stressiä laihoilla muttei lihavilla hiirillä.

Vanhemmilla ihmisillä, jotka asuvat pohjoisella pallonpuoliskolla (65° N), matala D- vitamiinipitoisuus lisäsi metabolisen syndrooman esiintymistä.

Yhteenvetona voidaan todeta, että D-vitamiinilla on tärkeä säätelevä rooli rasvakudostulehduksen ja insuliiniresistenssin molekyylireittien kontrolloinnissa maksakudoksessa. Riittävät D-vitamiinitasot ovat välttämättömiä aineenvaihduntareittien säätelyssä kehon homeostaasissa. Tutkimuksen tulokset tarjoavat uusia näkökulmia D-vitamiinin roolista solumekanismien säätelyssä ja perustan D-vitamiinilisien käytöstä aineenvaihduntasairauksissa.

Väitöskirja

Viimeksi päivitetty: 12.6.2020