VALOa omistajanvaihdoksiin

Yrityksen omistajanvaihdos voi kuulostaa yksinkertaiselta: myyjä ja ostaja neuvottelevat, tehdään sopimus, maksetaan sovittu kauppahinta ja tapahtuu omistajanvaihdos. Sen jälkeen yritys jatkaa toimintaansa uuden omistajan hellässä huomassa ja myyjä poistuu näyttämöltä. Onko se sittenkään ihan niin yksinkertaista? Helpoimmillaan kyllä, mutta valitettavan harvoin asiat menevät helpoimman kautta.
VALO-hankkeen piirroskuva. kättelevät ihmiset
VALO-hanke yritysten omistajanvaihdosten tukena

Seuraavan kolmen vuoden aikana yli 55-vuotiasta yrittäjistä 55 % suunnittelee luopuvansa päävastuusta yrityksessään. Tämä tarkoittaa yli 7 000 omistajanvaihdosta pelkästään yrittäjän ikääntymisestä johtuen. Arvioiden mukaan seuraavan kymmenen vuoden sisällä omistajanvaihdos on edessä lähes 50 000 yrityksellä.

Omistajanvaihdosfoorumin toimeksiannosta Tilastokeskus on selvittänyt ensimmäistä kertaa omistajanvaihdosten vuosivolyymit. Selvityksen mukaan lähes 4 000 yritystä siirtyy osakekaupalla tai sukupolvenvaihdoksella vuosittain uudelle omistajalle. Omistajanvaihdosten todellista lukumäärää on kuitenkin haastavaa selvittää eikä tässäkään luvussa ole mukana liiketoimintakauppoja. Selvää on kuitenkin se, että omistajanvaihdoksia tarvitaan lisää, jos halutaan säilyttää elinkelpoiset yritykset ja tehdä niistä jopa kasvuyrityksiä.

Omistajanvaihdos voi olla kompleksinen prosessi, jossa tarvitaan monenlaista asiantuntijuutta. Usein tapahtumat ovat sekä ostajalle ja myyjälle ainutkertaisia, ja monessa tapauksessa omistajanvaihdos on yksi elämän merkittävä käännekohta. Uutta tietoa tulee ”saavista kaataen”, pitää selvittää ja kysyä, eikä aina edes tiedä, mitä pitää kysyä ja keneltä. Matalan kynnyksen omistajanvaihdosneuvojat ja muut asiantuntijat ovat parhaita tahoja vastaamaan kysymyksiin.

Moni yrittäjä tai yrittäjyyttä suunnitteleva kuitenkin haluaa tutustua aiheeseen itsenäisesti ennen kuin ottaa yhteyttä asiantuntijaan. Verkossa onkin runsaasti hyvää materiaalia ja omistajanvaihdostietoutta. Ongelmana on, että tieto on sirpaleista ja omistajanvaihdosta harkitsevan tai prosessissa olevan ostajan tai myyjän voi olla vaikea löytää oikeaa ja ajantasaista tietoa.

Tiedon lisäksi omistajanvaihdoksessa on mukana tunteita, kuten epävarmuutta, luopumista, turhautumista, innostusta ja onnistumista. Prosessissa tarvitaan luottamusta, yhteistyötä, neuvottelutaitoja, kärsivällisyyttä ja aikaa. Kokonaisuudessaan omistajanvaihdos kestää yleensä useita kuukausia, joskus jopa vuosia.

Yhden ihmisen on mahdotonta hallita kaikkea. Siksi Mikroyrittäjyyden tutkimusryhmä MicroENTRE kehittää Maaseuturahaston rahoittamassa VALO - Valtakunnallinen omistajanvaihdosten osaamiskeskittymä -hankkeessa omistajanvaihdosten digitaalista palvelualustaa, jossa omistajanvaihdostietous on koottu yhteen paikkaan palvelemaan ostajia, myyjiä ja omistajanvaihdosasiantuntijoita.

VALO on paikka, johon tullaan kokoamaan oleellisin omistajanvaihdostietous innostavalla ja kiinnostavalla tavalla ja jossa se on kaikkien saavutettavissa 24/7.

Lisätiedot hankkeesta: https://www.oulu.fi/fi/projektit/valo-valtakunnallinen-omistajanvaihdoksen-osaamiskeskittyma

Kirjoittaja:

Laura Veikkola, projektitutkija, Mikroyrittäjyyskeskus MicroENTRE, Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti