Aidosti kansainvälinen kauppakorkeakoulu

Kansainvälinen sertifikaatti houkuttelee opiskelijoita Oulun yliopiston kauppakorkeakouluun. Monikulttuuriset ja monialaiset verkostot luovat opiskelijoille pohjaa tulevaisuutta varten.
Sambialainen Kakula Wandi istuu luentosalissa yhdessä liiketoiminnan professori Vesa Puhakan kanssa.

Kakula Wandin tarina

Eteläisessä Afrikassa sijaitseva Sambia on Oulusta katsottuna kirjaimellisesti toisella puolella maailmaa. Kauppatieteitä opiskelevaa Kakula Wandia se ei kuitenkaan hirvittänyt, kun hän haki opiskelemaan kauppatieteiden maisteriohjelmaan.

”Olen opiskellut kansainvälisen IB-tutkinnon Norjassa ja sen jälkeen kandin tutkinnon Yhdysvalloissa”, kansainvälinen nainen kertoo.

Oulu valikoitui Wandin toivelistalle luontevasti AACSB-sertifioinnin kautta.

”Työskentelin kotimaassani analyytikkona pankissa, kun aloin tutkia mahdollisuuksia jatkokouluttautumiseen. Ainoastaan pienellä osalla maailman kauppakorkeakouluista on AACSB-sertifikaatti, joten minulle oli itsestään selvää hakea sertifioituun yliopistoon. Se takaa, että tutkintoni noteerataan työnantajien keskuudessa kansainvälisesti.”

Suomi kiinnosti siksi, että täällä on hyvä koulutusjärjestelmä. Hakuprosessiin kuuluva haastattelu tapahtui Skype-yhteydellä, ja Wandi muutti Ouluun syksyllä 2018.

”Vuodenaikojen vaihtelua on ollut mieletöntä seurata. Tykkään juoksemisesta, joten aloin heti tutustua ympäristöön lenkkeilemällä. Pyykösjärven ranta on kaunis treenimaisema.”

Pääaineena taloustiede

”Olen kiinnostunut ympäristöstä ja kestävästä kehityksestä. Opiskelu Suomessa on yllättänyt minut siltä osin, että täällä professoritkin ovat mukavan rentoja. Opiskelijalla on Suomessa myös paljon vastuuta, kun vertaan esimerkiksi Yhdysvalloissa tekemääni kandintutkintoon. Tehtävien tekeminen täytyy aikatauluttaa omalle ajalle, läheskään kaikki ei ole koulun puolesta ohjattua.”

Kansainväliselle opiskelijalle on karttunut uusia taitoja myös opiskelun ulkopuolella.

”Olen muun muassa opetellut ajamaan polkupyörällä!” Wandi paljastaa.

Opintoihinsa kuuluvan harjoittelun hän suoritti Oulun yliopiston markkinoinnissa.

”On tosi hyvä juttu, että opintoihin kuuluu puolen vuoden harjoittelu. Sain sen kautta hyvää työkokemusta.”

Kakula Wandi on huomannut, että Suomessa professorit ovat rentoja ja heidän kanssaan voi piipahtaa juttusilla. Johtamisen ja kansainvälisen liiketoiminnan professori Vesa Puhakka pitää Oulun yliopiston etuina kansainvälisyyttä ja monitieteisyyttä.

Yleinen kandiohjelma takaa yleissivistyksen

Johtamisen ja kansainvälisen liiketoiminnan professorin Vesa Puhakan mukaan AACSB-sertifiointi on yksi Oulun kauppakorkeakoulun vetovoimatekijöistä.

”Kyseessä on todella tiukka sertifikaatti, joka uusitaan viiden vuoden välein. Siinä käydään läpi käytännössä kaikki toimintamme henkilökuntaa, strategiaa, taloutta ja tutkimusta myöten.”

Puhakan mukaan on pelkästään hyvä, että opetuksen laatua valvotaan.

”Kaiken tekemisen pitää olla korkealla, kansainvälisellä laatutasolla.”

Parhaimmillaan jollakin kurssilla on saattanut olla 24 eri kansallisuutta.

”Opiskelu on paljon muutakin kuin kursseja. Monialainen ja monikulttuurinen yhteisö on huikea paikka oppia ja verkostoitua.”

Oulun yliopiston kauppakorkeakoulun tekee ainutlaatuiseksi yleinen kandiohjelma, jossa erikoistuminen tapahtuu vasta maisteriohjelmassa.

”Kolmen vuoden mittainen kauppatieteiden perustutkinto on kaikille opiskelijoille sama ja siinä opiskellaan kaikkia kauppatieteiden aineita. Näin ollen se tarjoaa laajan ymmärryksen kauppatieteistä.”

Puhakan mukaan tällainen yleissivistys on etu.

”Jokaisen opiskelijan on hyvä ymmärtää muitakin pääaineita kuin vain omaa erikoisalaansa. Nykyajan työelämässä pärjäävät ihmiset, jotka pystyvät mukautumaan ja kehittymään. Kun opintoihin kuuluu johtamista, markkinointia, rahoitusta, laskentatoimea, kansainvälistä liiketoimintaa sekä taloustiedettä, opiskelijat saavat hyvän lähtökohdan työelämään.”

Monitieteisyys on vahvuus

Puhakka nimeääkin Oulun yliopiston ehdottomaksi eduksi monitieteisyyden.

”Olemme monitieteisen yliopiston kauppakorkeakoulu ja se tekee meistä hyvällä tavalla dynaamisen ja muuttuvan. Opiskelijat pääsevät tekemään töitä monialaisissa verkostoissa, mikä vastaa työelämää ja avaa uusia näkökulmia.”

”Yrittäjyys kiinnostaa valtavasti. Pyrimme siihen, että meidän opiskelijamme näkisivät yrittäjyyden ja oman firman perustamisen aitona vaihtoehtona.”

Oulun yliopisto on Puhakan mukaan monella tapaa näköalapaikka opiskelijoille.

”Esimerkiksi tekniikan tutkimus on Oulun yliopistossa maailmanluokkaa. Opiskelijamme pääsevät katsomaan vierestä 6G-kehittämistä ja asioita, jotka mullistavat maailmaa”, professori hehkuttaa.

Tämä juttu on #UniOulu-lehden sisältöä.

Mikä on AACSB?

AACSB International (The Association to Advance Collegiate Schools of Business) -akkreditointi on kansainvälisesti merkittävin kauppatieteelliselle koulutusyksikölle myönnettävä korkealaatuisen opetuksen ja tutkimuksen tunnustus.