Menestystä formularadoilla

Formula Student on arvostettu kansainvälinen insinööritaitokilpailu, jossa opiskelijat suunnittelevat ja rakentavat kilpa-auton. Oulun yliopiston tiimi oli ansiokkaasti kisan kymmenes kesällä 2019.
Formula Student Oulun opiskelijatiimi poseeraa iloisina rakentamansa formula-auton ympärillä.

Oppimisen soveltamista formulan rakentamiseen

Formula Student Oulu on Oulun yliopistossa toimiva järjestö, joka suunnittelee ja rakentaa joka vuosi kilpa-auton kansainväliseen insinööritaitojen kisaan. Projekti on vaativa ja monialainen, joten opiskelijat pääsevät kehittämään taitojaan projektinhallinnassa, insinöörisuunnittelussa ja valmistusmenetelmissä.

Formulan rakentaminen vastaa työelämän projektityöskentelyä – suunnitellaan ja valmistetaan tuote konseptista valmiiksi asti, ja lopulta testataan se kilpailijoiden tuotteita vastaan kilparadalla.

Grand Prix | A Shortumentary video

Tekniikan opiskelijoille Formula Student liittyy suoraan opintoihin.

”On hienoa päästä soveltamaan kursseilla opittuja asioita käytäntöön. Esimerkiksi jousituksen suunnittelu tuo lujuuslaskennan ja ajoneuvodynamiikan opetteluun ihan uuden ulottuvuuden, 3D-mallinnuksesta puhumattakaan”, kertoo konetekniikan opiskelija Jouka Veijola.

Tiimin kautta opittujen taitojen kautta aukeavat myös ovet työelämään. Esimerkiksi tiimin aerodynaamiset ratkaisut ovat Sakari Leponiemen käsialaa. Hän alkoi opettelemaan CFD:tä, eli tietokoneavusteista virtauslaskentaa suunnitellakseen formulaan siivet, mikä lopulta johti myös työpaikkaan virtauslaskennan parista.

”Differentiaaliyhtälöistä tulee huomattavasti mielenkiintoisempia, kun niitä pääsee käyttämään testatakseen, miten F1-autojen ratkaisut toimisivat Formula Student -autossa”, kommentoi konetekniikkaa opiskeleva Leponiemi.

Kesällä 2019 Formula Student Oulu kävi kilpailemassa Euroopan huipputiimejä vastaan erittäin kovatasoisissa kisoissa Itävallassa ja nappasi komeasti kymmenennen sijan 34 polttomoottoriauton joukosta jättäen taakseen monia todella kovia tiimejä. Kausi oli valtava harppaus eteenpäin toiminnan tasossa ja ammattimaisuudessa, mikä näkyi myös lopputuloksessa.

”On ollut hienoa huomata, miten 70-henkinen jäsenistö lyö viisaat päät yhteen ja saa aikaiseksi toimivan kilpa-auton. Projektissa pääsee haastamaan itseään ja saa täysin ainutlaatuista johtamiskokemusta”, kertoo kauppatieteitä opiskeleva tiimipäällikkö Johannes Vahala.

Formula Student Oulu at FS Austria 2019 vlog

Formula Student -toiminta vaatii halua ja intoa kehittää taitojaan vaativan projektin parissa.

Johtamisen ja hallinnon kehittyminen on johtanut myös jäsenistön monialaisuuteen. Tiimissä onkin ollut mukana teekkareita, kauppatieteilijöitä ja kasvatustieteilijöitä.

”Pääasiallisesti autoin hallitustyöskentelyssä ja yhdistyksen pyörittämisessä, mutta lopulta autossakin oli monta kuituosaa, joita olin valmistamassa. Ei tarvinnut mitään pohjatietoja, vaan Aapo (Hölsä) aina kärsivällisesti ohjeisti ja neuvoi mitä tehdään”, kertoo erityispedagogiikan opiskelija Päivikki Salo-oja.

Formula Student Oulu rekryää uudet jäsenet aina syksyisin uudelle kaudelle. Tiimi on avoin kaikille Oulun yliopiston opiskelijoille.

Formula Student Oulu video

Tämä juttu on #UniOulu-lehden sisältöä.