Rakennus- ja yhdyskuntatekniikan opiskelu vaatii tarkkaa otetta
Kun Roosa Tolonen oli 5-vuotias, rakensi hänen isänsä perheelle omakotitalon. Jo tuolloin Tolonen muistaa olleensa innostunut taloista ja rakentamisesta.
”Olen aina ollut kiinnostunut rakennuksista ja siitä, miltä ne näyttävät. Jos joku tuttu on rakentanut uuden talon, haluan heti päästä näkemään sen”, Tolonen kertoo.
Kuvaamataidosta koulussa pitänyt Tolonen harkitsi hakevansa opiskelemaan arkkitehtuuria. Rakentamisen tekninen puoli houkutti lopulta matematiikassa ja fysiikassa vahvan naisen suuntaamaan rakennus- ja yhdyskuntatekniikan opintojen pariin.
Järjestelmällisyys ja tarkkuus sekä kyky luovaan ajatteluun ovat Tolosen vahvuuksia alalla. Rakentamista on hyvä osata tarkastella useasta näkökulmasta.
”Pidän siitä, että pääsen suunnittelemaan ja laskemaan sekä käsittelemään numeroita tarkasti. Saan miettiä käytännön ratkaisuja, en vain rakennuksen ulkonäköä.”
Kestävämpää teollisuusrakentamista
Tolonen haluaa olla mukana kehittämässä ympäristöystävällisempää rakentamista ja uudenlaisia rakentamisen tapoja. Hän on seurannut mielenkiinnolla Oulun yliopistossa tehtävää tutkimusta, joka tähtää esimerkiksi ekologisempaan betoni- tai terästuotantoon.
”On inspiroivaa päästä tutustumaan alan uusimpaan tutkimukseen. Ei mennä vanhan kaavan mukaan”, hän kertoo.
Tolonen on töissä yrityksessä, joka tekee teollisuusrakennuksia. Hän haluaa haastaa insinööreille tyypillistä tapaa suunnitella teollisuusrakennuksiin vain helposti laskettavia suoria seiniä.
”Olisi mukava suunnitella teollisuuskohteita tiiviimmässä yhteistyössä arkkitehtien kanssa, eikä vain insinöörijoukolla.”
Tulevaisuuden työtehtäviksi Tolonen toivoo maltillisen kokoisia projekteja, joissa hän pääsee olemaan mukana alusta loppuun.
”Korjausrakentamiseen liittyvät projektit kiinnostavat. Niissä pääsee paikan päälle tutkimaan rakennuksia ja suunnittelemaan jatkotoimenpiteitä.”
Työelämästä saa esimakua vierailujen ja opettajien kautta
Laskemista ja teoriaa sisältäviin rakennus- ja yhdyskuntatekniikan opintoihin kuuluu paljon käytännönläheistä tekemistä. Tuulahduksia työelämästä tuovat useiden kurssien opettajat.
”Yritysmaailmassa toimivat opettajat kertovat miten heidän projektinsa ovat sujuneet, mitä kannattaa ottaa huomioon ja tehdä toisin.
Esimerkiksi rakennuttamisen kurssin opettaja on tehnyt Pohjois-Suomessa pitkän uran ja osasi kertoa paljon hyödyllisiä esimerkkejä rakennuskohteista”, Tolonen kertoo.
Omia suunnittelun taitojaan pääsee harjoittelemaan opintojen alusta alkaen.
”Työmaalla käyminen auttaa hahmottamaan asioiden todellisen mittakaavan. "
”Ensimmäisellä rakennusalan kurssilla pääsimme tutustumaan rakennuslain maailmaan ja tekemään hankesuunnitelman talolle. Teräsrakenteiden suunnittelussa oli samantyylinen kurssi, jossa suunnittelimme teräshallin.”
Rakennustyömaille Tolonen on päässyt kurkistamaan sekä kursseilla että kesätöissä. Suunnitelmat konkretisoituvat runkovaiheessa olevaa betonivalutaloa tai valmiita pienomakotitaloja tarkastellessa.
”Työmaalla käyminen auttaa hahmottamaan asioiden todellisen mittakaavan. Siellä huomaa, miten suuria eri elementit ovat todellisuudessa verrattuna siihen, miltä ne tietokoneen ruudulla näyttävät.”
Ystävälliset ihmiset jäävät mieleen
Fuksivuodesta lähtien Tolonen on toiminut Koneinsinöörikillan graafikkona ja valokuvaajana. Opintojen rinnalle kiltatoiminta on tuonut mukavaa vastapainoa.
”On kiva päästä toteuttamaan itseään luovasti valokuvaamisen kautta. Tällä hetkellä teen meidän vuosijuhlien grafiikkaa”, Tolonen kertoo.
Aktiivisesti moneen osallistuva Tolonen on päässyt vaikuttamaan ja kommentoimaan opiskelijana rakennus- ja yhdyskuntatekniikan kandiohjelman suunnitelmia.
”Kun on mukava kaikille, jää mieleen.”
”Harmittaa vähän jo valmistua, kun on tulossa niin hyviä kursseja. Rakennusterveyden suuntautumisvaihtoehto on Suomessa aika ainutlaatuinen”, Tolonen sanoo, ”sitä haluaisin vielä myöhemmin opiskella.”
Opiskelijatapahtumia valokuvannut Tolonen iloitsee siitä, että on saanut kohdata paljon ihmisiä kiltatoiminnan kautta. Verkostoituminen on kannattanut myös työnhaussa.
”Olen oppinut tuntemaan ihmisiä eri ympyröistä. Osaan etsiä henkilön, joka on töissä tietyssä paikassa, ja voi suositella minua”, Tolonen havainnollistaa. ”Kun on mukava kaikille, jää mieleen.”
Teksti: Terhi Suominen. Kuvat: Aino Mattila.
Roosa Tolonen
- Rakennus- ja yhdyskuntatekniikan opiskelija
- Tutkii diplomityössään sähkömagneettisten ilmiöiden vaikutusta betonirakenteisiin
- Töissä suunnittelu- ja konsulttiyhtiö AFRYllä
- Vapaa-aikanaan viihtyy eläinkavereiden seurassa agilityn ja ratsastuksen parissa.