Tietoa opinto-ohjaajalle

Tälle sivulle on koottu materiaaleja opinto-ohjaajan työn tueksi sekä tietoa eri tutustumistavoista ja hakemisesta Oulun yliopistoon.

Ohjauksen tueksi

Tutustu aloihin vierailuilla ja tapahtumissa

Tutustu Oulun yliopistoon, sen koulutusaloihin ja kutsu Oulun yliopiston opiskelijalähettiläät esittelemään yliopisto-opiskelua ja opiskelijaelämää koulullesi.

Oulun yliopiston opiskelijoita voit tavata tapahtumissa ja vierailuilla. Tutustu tapahtumiin ja kanaviin, joissa voit saada lisätietoa yliopisto-opiskelusta, opiskelijaelämästä ja opiskelukokemuksesta kampuksillamme.

Opon materiaalipaketti

Tarjoamme sinulle kattavan materiaalipaketin ohjaustyösi tueksi. Kaikki materiaalit ovat vapaasti käytössäsi ja voit hyödyntää niitä haluamallasi tavalla joko oppitunneilla tai yksilöohjauksessa.

Oulun yliopisto mukana Opopassissa

Opopassi on tulevaisuuden suunnittelun työkalu, jonka sisältö perustuu lukion OP2-opintojaksoon. Tutustu Oulun yliopistoon ja tee tehtävä osana Opopassia.

Uniikkia Oulusta -sarja sopii myös oppimateriaaliksi

Työkaluja tulevaisuuden suunnitteluun

Oulun yliopisto tarjoaa kaksi pelillisyyttä hyödyntävää työkalua avuksi oman alan valintaan ja urapohdintoihin.

Verkko-opo

Verkko-opo on Oulun yliopiston tarjoama Sujuva-hankkeen materiaalien pohjalta laadittu tehtävä- ja materiaalipankki, joka soveltuu myös itseopiskeluun.

Vinkki! Tehtäviä voi myös hyödyntää esimerkiksi toisen asteen opiskelijoille suunnatussa Oulun korkeakoulupäivässä aktivoimaan opiskelijoita,ja auttamaan heitä saamaan mahdollisimman paljon irti tapahtumasta.

Verkko-opon tehtävät on jaettu kahteen teemaan: Itsetuntemus ja Alavaihtoehdot. Osiot muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden, mutta niitä voi hyödyntää myös itsenäisinä aineistoina. Portfolio-osiossa on ohjeet materiaalien pohjalta laadittavaan portfolioon. Materiaalipankkiin on koottu Oulun yliopiston tarjoamat materiaalit helpottamaan Oulun yliopiston koulutusaloihin ja tutkimukseen tutustumista.

Vinkki! Myös osa tutkijan etävierailuista soveltuu hyödynnettäväksi opinto-ohjauksessa.

Tilastoja ja seurantatietoa

Oulun yliopisto osallistuu valtakunnallisiin Aarresaari-verkoston järjestämiin maistereiden ja tohtoreiden uraseurantakyselyihin. Vipusen tilastoista löytyy tietoa Oulun yliopistoon hakeneista ja hyväksytyistä.

Yliopisto-opintoihin tutustuminen

Avoin yliopisto tarjoaa maksuttomia opintoja

Oulun yliopisto tarjoaa toisen asteen opiskelijoille soveltuvia avoimen yliopiston opintojaksoja maksutta. Opintojaksojen laajuus on 2-5 opintopistettä, ja ne ovat Oulun yliopiston tutkinto-ohjelmiin kuuluvia perusopintojaksoja. Suoritetut opinnot voidaan hyväksilukea suoraan tutkintoon, jos opiskelija tulee valituksi Oulun yliopistoon tutkinto-opiskelijaksi kyseiseen ohjelmaan.

Hakeminen Oulun yliopistoon

Oulun yliopistoon tutkinto-ohjelmiin haetaan korkeakoulujen yhteishauissa sekä yliopistojen avoimen väylän haussa. Lue lisää hakutavoista ja hakukriteereistä alta.

Viisi faktaa todistusvalinnasta

  • Todistusvalinta ei ole ainoa väylä yliopistoon.
  • Yliopistoon pääsee myös valintakokeen kautta.
  • Matematiikan arvosana on pakollinen vain osalla aloista.
  • Opiskelemaan pääsee ilman L:n papereita.
  • Lukiossa kannattaa opiskella aineita, jotka kiinnostavat.

Ylioppilastutkintotodistuksen arvosanojen perusteella tehtävä todistusvalinta yliopistoissa on herättänyt paljon kysymyksiä ja ennakkokäsityksiä niin hakijoissa, opinto-ohjaajissa kuin muissakin koulutuksen toimijoissa. Ylläolevat viisi faktaa todistusvalinnasta on laadittu kansallisesti.