Kahina-hanke päättyy

Kolmen vuoden ”ilmastohanke” päättyy helmikuun loppuun mennessä Kajaanin yliopistokeskuksella. Kahina-hanke oli kehittämis- ja vaikuttamishanke. Pääkohderyhmänä oli kunnat. Myös kuntalaiset ja yritykset huomioitiin.
Kahina-hanke
Kahina-hanke

Kahina-hanke oli onnistunut monella mittarilla. Niin kuin vaikuttamishankkeen kuuluu olla, hanke oli näkyvä sekä fyysisesti että virtuaalisesti. Itse hankkeen tausta-ajatus oli saada Kainuuseen ensimmäiset Hinku-kunnat ja ne saatiin. Hanke oli rahoituspohjaltaan kehittämishanke, joka sekin toteutui. Hanke loi ensimmäisenä mallin sähköauton latausaseman lainauksesta.

Kahina-hanke oli erityisesti pienille kunnille lisäresurssin tuoja konkreettiseen ilmastotyöhön. Tämä on käynyt ilmi palautteessa, jota on nyt saatu hankkeen loppuessa. Jatkoa on kyselty. Osa pienistä kunnista ovat liittyneet Hinku-verkostoon hankkeen aikana, joten he tulevat saamaan tukea verkoston kautta tulevaisuudessakin.

Kahina-hanke itse pyrki myös turvaamaan kohdekuntien ilmastotyön jatkuvuutta. Hanke on jättänyt kaikille kohdekunnille ilmastotiekartat pohjaksi uudistuneen ilmastolain vaatimuksia silmällä pitäen. Kunnat saavat myös aivan viime metreillä excel-tiedoston, jolla voi laskea uusiutuvan energian aluetalous- ja ympäristövaikutuksia, kuten tuulivoiman.

Tulevaisuudessa Kahina-hankkeen välillisiin tuotoksiin voi törmätä useammalla tavalla. Jos kuulet, että Vaalaan on tullut biokaasulaitos tai kaukolämpölaitoksella on investointeja, on Kahina-hanke ollut osittain vaikuttamassa näiden tuloon. Tai jos kuulet, että Varsinais-Suomessa lainataan myös sähköauton latausasemaa, on malli todennäköisesti otettu Kahina-hankkeelta.

Kahina-hankkeen tuotoksiin voi tutustua hankesivuilta: https://www.oulu.fi/fi/projektit/kainuun-ja-koillismaan-kunnat-hiilineutraaleiksi.

Viimeksi päivitetty: 23.2.2023