Developmental and situational dynamics of students’ math emotions, motivation, and performance (eMotMath)
eMotMath
Rahoittajat
Projektin tiedot
Projektin kesto
-
Projektin rahoittaja
Projektin koordinaattori
University of Oulu
Yksikkö ja tiedekunta
Yhteystiedot
Projektin vetäjä
- Professori
Tutkijat
Projektin kuvaus
Viime aikoina on kiinnitetty paljon huomiota oppijoiden tunnetilojen ja oppimistulosten väliseen vuorovaikutukseen. Erityisesti matematiikka, jolla on kiistatta keskeinen asema koulun opetussuunnitelmassa ja jota tarvitaan erilaisissa päivittäisissä tehtävissä, on erittäin emotionaalisesti latautunut, niin negatiivisesti kuin positiivisestikin. Negatiivisilla tunteilla on yleensä käänteinen yhteys matematiikan osaamiseen, kun taas positiiviset tunteet ovat yleensä yhteydessä parempiin suorituksiin. Lisäksi matematiikan oppimiseen liittyvät tunteet näyttävät vaikuttavan oppilaiden hyvinvointiin yhtä paljon kuin heidän akateemisiin tuloksiinsa. Oppilaiden tunteiden, matematiikan osaamisen ja hyvinvoinnin pitkittäisdynamiikkaa on kuitenkin tutkittu melko vähän. Myöskään oppilaiden tunteiden tilannekohtaiseen dynamiikkaan matemaattista tehtävää suoritettaessa ei ole kiinnitetty riittävästi huomiota.
Tässä hankkeessa, joka koostuu kolmesta toisiinsa liittyvästä tutkimuksesta, pyritään täyttämään tämä tutkimusvaje. Ensimmäisessä tutkimuksessa tarkastellaan tunteiden, matematiikan osaamisen ja hyvinvoinnin pitkittäisiä yhteyksiä 4.-5. luokan oppilailla käyttäen rakenneyhtälömallinnusta. Toisessa pilottitutkimuksessa tavoitteena on tunnistaa matemaattista tehtävää suoritettaessa kasvoilta ilmenevien tunteiden tyypit, niiden laukaisijat ja niiden suhde itse raportoituihin tunnetiloihin. Tämän tutkimuksen pohjalta kolmannessa tutkimuksessa, jonka otoskoko on suurempi, keskitytään myös havaittuihin tunteisiin matematiikan tehtävän suorittamisen aikana ja niiden yhteyteen sekä itse raportoituihin tunnetiloihin että matematiikan suoritukseen.
Yhdessä näiden kolmen tutkimuksen tulokset voivat auttaa kehittämään suosituksia opettajille, jotta he voivat tarjota parempaa henkilökohtaista tukea oppilaille, joilla on matematiikan oppimiseen liittyviä vaikeuksia ja negatiivisia tunteita. Henkilökohtaisen ohjauksen lisääminen voi puolestaan johtaa pitkäkestoisiin muutoksiin koulutusuralla, mikä voi vähentää koulunkäynnin keskeyttämisastetta, kannustaa STEM-alalla tällä hetkellä aliedustettuina olevia henkilöitä tavoittelemaan STEM-uraa ja lisätä elinikäisiä oppimismahdollisuuksia ja parantaa yleisesti sosiaalista yhteenkuuluvuutta.