Pyhät metsät ympärillämme

Pyhät metsät ympärillämme - retkiä rituaalisen metsäsuhteen muutokseen läpi historian on Koneen Säätiön rahoittama tutkimushanke (2024-2027). Tutkimme arkeologian, folkloristiikan ja geoinformatiikan menetelmiä sekä taidetta yhdistäen suomalaisen rituaalisen metsäsuhteen muutosta esihistoriasta nykyaikaan. Tavoitteena on lisätä ymmärrystä pyhyyden kokemuksen merkityksestä metsäsuhteelle.
Sipoon Lilltrask, pieni järvi, jonka taustalla näkyy metsää
Sipoon Lilltrask

Projektin tiedot

Projektin kesto

-

Rahoittaja

Muu kotimainen

Projektin rahoittaja

Koneen Säätiö

Rahoituksen määrä

328 500 EUR

Projektin koordinaattori

Oulun yliopisto

Yhteystiedot

Projektin vetäjä

Projektin kuvaus

Suomalaista metsäsuhdetta ja pyhyyden kokemusta metsässä pidetään usein osana kansallista identiteettiämme, mutta metsäsuhteen ja etenkin siihen liittyvien pyhyyden ja rituaalisuuden elementtien tarkempi määrittely on kuitenkin jäänyt puuttumaan. Hankkeessa tuomme uuden näkökulman metsäsuhteen tarkasteluun neljästä eri lähtökohdasta: 1) pitkän aikavälin avulla syvennämme ymmärrystä metsäsuhteesta sekä 2) tuomme näkyväksi menneisyyden merkityksen nykyisyydessä; 3) poikkitieteellisiä aineistoja yhdistämällä sekä 4) taiteellisia tulkintoja analysoimalla tuomme uusia näkökulmia teoreettiseen keskusteluun metsäsuhteesta ja pyhyydestä. Kolmivuotinen hanke tuo yhteen tutkijoita ja taiteilijan poikkitieteellisiä ja taiteellisia menetelmiä hyödyntäen.

Sekä tutkimuksessa että taiteessa moniaistisuus nousee keskeiseen osaan. Hankkeessa lähestymme menneisyyden pyhiä paikkoja metsissä maisemarekonstruktioita ja verkostoanalyysejä hyödyntäen sekä paikantamalla folkloreaineistoja historiallisessa maisemassa. Näiden menneisyyden pyhien paikkojen vaikutusta nykyiselle metsäsuhteelle tarkastellaan kyselytutkimuksen ja haastatteluiden avulla. Taiteilija on mukana työryhmän toiminnassa ja tulkitsee kerrottua kuvallisesti sekä luo hankkeen puitteissa installaation ja puheperformansseja. Taide auttaa tutkijoita teoretisoimaan pyhyyden ja metsäsuhteen käsitteitä uudesta näkökulmasta. Sekä tutkimushaastatteluita, tulosten esittelyä että osa taideteoksista toteutetaan metsäretkien muodossa, jolloin yleisö on osallisena paikan moniaistiseen kokemiseen. Tieteellis-taiteellisen vuoropuhelun kautta pystymme tuomaan esiin uusia näkökulmia keskusteluun metsäsuhteesta ja metsien merkityksestä.

Projektin tulokset

Julkaisut

Ahola, M. & Koivisto, S. 2025. Wetland deposit in the hinterland: Kihliä flint find assemblage (southeast Finland) in the framework of hunter–fisher–gatherer ritual practices in northeastern Europe in the early 4th millennium BC. Acta Academiae Artium Vilnensis, 116.