Yhdistetty ioninvaihto-pelkistysprosessi fluorattujen epäpuhtauksien poistamiseen vedestä

CORE-PFAS

Projektissa tutkitaan ioninvaihto/desorption ja pelkistävän UV/sulfiittiprosessin yhdistelmää PFAS-yhdisteiden poistamiseksi saastuneista vesistä, kuten pohjavedestä.

Rahoittajat

Projektin tiedot

Projektin kesto

-

Rahoittaja

Suomen Akatemia - Akatemiahanke

Projektin rahoittaja

Suomen Akatemia

Projektin koordinaattori

University of Oulu

Yhteystiedot

Projektin vetäjä

Projektin kuvaus

Per- ja polyfluorialkyyliaineet (PFAS) ovat stabiileja orgaanisia kemikaaleja, joita käytetään useissa tuotteissa, kuten pinta-aktiivisissa aineissa, palonestoaineissa ja maaleissa. PFAS-yhdisteiden laaja käyttö on aiheuttanut ympäristön saastumista ja ne voivat aiheuttaa monenlaisia sairauksia ihmisillä.

Tässä projektissa tutkitaan ioninvaihto/desorption ja pelkistävän UV/sulfiittiprosessin yhdistelmää PFAS-yhdisteiden poistamiseksi saastuneista vesistä, kuten pohjavedestä. Hankkeessa parannetaan ymmärrystämme PFAS-yhdisteiden ja niiden korvikkeiden ioninvaihto- ja desorptiokäyttäytymisestä anioninvaihtohartseissa sekä niiden hajoamistehokkuudesta monimutkaisissa vesimatriiseissa. Tutkimuksen odotetaan myös tarjoavan uusia näkemyksiä PFAS-yhdisteiden hajoamismekanismeista. Hankkeen vastuullisena johtajana toimii TkT Tiina Leiviskä.

Katso myös graafinen tiivistelmä hankkeen englanninkielisiltä sivuilta.