Tohtorinhattu ja -miekka

Tohtorin arvomerkit Oulun yliopistossa ovat hattu ja miekka.
Juhlamenojen ohjaaja ja yliairut lyövät miekat yhteen.

Tohtorinhattu

Tohtorinhattu on vapauden merkki ja samalla osoitus siitä, että sen kantaja on saavuttanut kansalaisoikeuden tieteen tasavallassa. Hatun muoto on pyöreä, sillä sen kantajan tulee antaa selkeät ja luonnolliset vastaukset hänelle tehtyihin kysymyksiin eikä hän saa saivarrella.

Promovendi tilaa itse hattunsa. Saatavuuden varmistamiseksi suosittelemme hatun tilaamista niin pian kuin mahdollista.

Hattuliikkeet sijaitsevat pääasiassa Helsingissä. Päämitat voi mittauttaa jo ennalta, vaikka ei olisi vielä tehnyt osallistumispäätöstä; päätöksen jälkeen voi sitten vahvistaa hattutilauksensa liikkeeseen.

Lisätietoja hattujen hankkimisesta saat tiedekuntasi promovendiltä.

Hattu ja lyyra

Tohtorinhattu ja lyyra määräytyvät yliopiston ja oppiarvon (minkä tieteen tohtori) mukaan. Tilatessasi hattua ja lyyraa ilmoita hatun valmistajalle oppiarvosi ja yliopisto.

Seuraavassa esitetään eri oppiarvojen tohtorinhattu Oulun yliopistossa.

Tutkinto

Hattu

filosofian tohtori

musta hattu

kasvatustieteiden tohtori

musta hattu

lääketieteen tohtori

vihreä hattu

hammaslääketieteen tohtori

vihreä hattu

terveystieteiden tohtori

musta hattu

tekniikan tohtori

tekniikan tohtorin hattu

kauppatieteiden tohtori

musta hattu

Hatun hankinta

Tohtorinhattuja Suomessa myyvät mm. seuraavat liikkeet

E.R. Wahlmann Oy
Ateljee Lyoléne
Hattuateljee Memmu Lankila
Melanders Hattfabrik
Tohtorinhatut Harvest EB

Hattuliike Kristiina, tiedustelut sähköpostilla kristiinakivela.hat@gmail.com

Suurin osa hattuliikkeistä toimittaa päänmuodon mittaamisen sopimuksen mukaan myös Oulussa.

Täältä löydät kootusti tietoa eri toimittajien hattujen sekä miekkojen hinnoista: Hattujen ja miekkojen hintoja

Lainahattu

Promootiossa on mahdollista käyttää myös lainahattua. Lainahatun on oltava Oulun yliopistossa käytettävä tohtorin hattu (hatun väri, muoto ja lyyra noudattavat oppiarvon mukaisia sääntöjä) ja sen on oltava siisti ja sopivan kokoinen.

Tohtorinmiekka

Miekka tohtorin arvon symbolina otettiin Suomessa käyttöön Helsingin yliopiston (silloisen Aleksanterin yliopiston) 200-vuotisjuhlassa vuonna 1840. Tohtorinmiekka symboloi totuutta, eli se on hengen ase tutkijan päättelemän totuuden, oikean ja hyvän, puolustamiseksi. Promootioissa käytetään itsenäisen Suomen virallisesti vahvistettua siviilimiekkaa.

Miekkaan kuuluu itse miekka, tuppi sekä musta tai kultainen pidike. Lisäksi miekkaan kiinnitetään yliopiston kultainen tunnus. Miekkaa kannetaan vasemmalla puolella perinteen mukaisesti.

Frakin kanssa miekkaa pidetään pidikkeessä, jota varten housuihin on ommeltu tukeva lenkki. Tupen holkissa oleva haka pitää miekan tukevasti paikoillaan. Hameasun tai mekon kanssa hyvä vaihtoehto miekan kiinnittämiseksi on olan yli menevä musta silkkinauha tai puvun alle piilotettava vyö. Puvun vasempaan sivusaumaan on tällöin jätettävä aukko vyötä varten. Hameasua tai mekkoa valitessa tai teettäessä kannattaa ottaa tämä asia huomioon. Jos hameasun tai mekon kanssa ei halua kantaa tohtorinmiekkaa asuunsa kiinnitettynä, pidetään miekkaa vasemmassa kädessä. Promovoitavan nuoren tohtorin on hankittava itse miekka (osto/laina).

Aikaisemmin vihityt tohtorit eivät kanna miekkaa mukanaan. Miekkoja kantavat vain tässä promootiossa vihittävät tohtorit, kunniatohtorit sekä promoottori, juhlamenojen ohjaaja ja yliairut.

Miekan hankinta

Tohtorinmiekkoja toimittavat Suomessa mm. seuraavat yritykset

Oulun Koru Oy

Au-Holmberg Oy

Lainamiekka

Tohtori voi myös osallistua promootioon lainamiekalla. Suomessa tohtorinmiekkana käytetään Akseli Gallén-Kallelan suunnittelemaa ainoaa virallista siviilimiekkaa. Miekkana ei saa käyttää sotilasmiekkaa, ulkomaista tohtorinmiekkaa eikä muuhun tarkoitukseen tehtyä miekkaa.

Miekan kuljetus lentokoneessa

Miekat ja muut teräaseet kuljetetaan ruumassa kirjattuna matkatavarana. Miekka tulee pakata asiallisesti eli pitää mieluiten omassa kuljetuslaatikossa tai pakkauksessa. Miekasta tulee mainita lähtöselvityksessä ja siitä tehdään kuljetusmerkintä. Nämä ovat rutiinitoimintoja, eikä Finnairin lennoilla miekan tai muuan erikoismatkatavaran kuljetuksesta oteta lisämaksua, mikäli normaali matkatavaramäärä ei ylity. Lisätietoja saa esim. Helsinki-Vantaan lähtöselvityksestä.

Lisätietoa tohtorin hatuista ja miekoista saat oman tiedekuntasi promovendien edustajalta.