Ohjeet tohtorikoulutussuunnitelman laatimiseen
Hakiessaan tutkijakouluun väitöstutkija laatii alustavan tutkimussuunnitelman. Ensimmäisen opiskeluvuoden aikana väitöstutkija laatii yhteistyössä ohjaajiensa kanssa yksityiskohtaisemman tohtorikoulutussuunnitelman, joka sisältää seuraavat osat:
- A. Tutkimussuunnitelma
- B. Opintosuunnitelma
- C. Urasuunnitelma
Tutkimussuunnitelman laadinnassa noudatetaan alakohtaisia käytäntöjä ja sille soveltuvaa rakennetta.
Tutkimussuunnitelman tulee olla riittävän tarkka, jotta siitä voidaan arvioida tutkimushankkeen merkitys ja toteutettavuus. Hyvä tutkimussuunnitelma mahdollistaa esimerkiksi henkilökohtaisten apurahojen hakemisen. Lisäksi suunnitelmaan kuuluvaa aiemman tutkimuksen yhteenvetoa voi usein suoraan hyödyntää julkaisujen ja väitöskirjankin kirjoitusvaiheessa. Väitöstutkijan kannattaakin tehdä suunnitelma hyvin ja käyttää ohjaajien ja seurantaryhmän osaamista tehokkaasti hyödykseen tutkimussuunnitelmansa hiomisessa.
Tutkimussuunnitelmassa on tyypillisesti alla esitetyt osat. Rakenteen soveltaminen alan tarpeiden mukaan on sallittua.
Väitöstutkija esittelee tohtorikoulutussuunnitelman seurantaryhmälle ensimmäisessä seurantaryhmän tapaamisessa. Seurantaryhmä puoltaa tohtorikoulutussuunnitelman hyväksymistä (mahdollisten korjausten jälkeen) ja puheenjohtaja toimittaa tohtorikoulutussuunnitelman tutkijakoululle seurantaryhmän raportin mukana, jonka jälkeen se hyväksytään, jos se sisältää kaikki vaadittavat osat.