Machine Vision Group

Machine Vision Group (MVG) on luova, avoin ja kansainvälisesti houkutteleva tutkimusyksikkö. Se on maailmanlaajuisesti tunnettu asiantuntemuksestaan tietokonenäössä nyt jo yli 40 vuoden ajalta.

Yhteystiedot

Tutkimusryhmän vetäjä

Tutkimusryhmän kuvaus

Ryhmä on saavuttanut uraauurtavia tutkimustuloksia monilla toiminta-alueillaan, mukaan lukien tekstuurianalyysi, kasvokuvien analyysi, 3D-tietokonenäkö ja energiatehokkaat arkkitehtuurit sulautetuille järjestelmille. MVG:n tutkimuksen kohokohdat ovat muun muassa local binary pattern (LBP) -menetelmä, LBP-pohjaiset kasvodeskriptorit ja menetelmät geometriselle kameran kalibroinnille, jotka kaikki ovat paljon viitattuja ja laajasti käytössä ympäri maailmaa. MVG:n nykyisen tutkimuksen sovellusalueita ovat affektiivinen laskenta, havaintopohjaiset käyttöliittymät ihmisen ja tietokoneen vuorovaikutukseen, biometriikka, lisätty todellisuus ja biolääketieteellinen kuva-analyysi. MVG:llä on laaja kansainvälinen yhteistyöverkosto tutkimusliikkuvuutensa tueksi.

Keväällä 2016 MVG:n henkilöstö koostuu kolmesta professorista, yhdestä apulaisprofessorista, kahdesta FiDiPro-professorista ja yhdestä FiDiPro-tutkijasta, 15 vanhemmasta tai jatkokoulutettavasta tutkijasta sekä 16 tohtorikoulutettavasta tai tutkimusavustajasta. Meillä on myös vierailijoita, jotka saapuvat omalla rahoituksellaan. Yksikkö on erittäin kansainvälinen: yli 50% tutkijoistamme (tohtorit, tohtoriopiskelijat) tulevat ulkomailta. MVG:llä on laaja kansainvälinen yhteistyöverkosto Euroopassa, Kiinassa, Japanissa, Australiassa ja Yhdysvalloissa. Tutkijoiden ulko- ja sisäinen liikkuvuus on intensiivistä johtavien ulkomaisten tutkimusryhmien kanssa. Vuonna 2015 MVG osallistui kahteen Euroopan COST-toimintaan.

Historia

Oulun yliopiston konenäön tutkimuskeskus (Center for Machine Vision Research, CMV) perustettiin 40 vuotta sitten, kun Matti Pietikäinen palasi tutkimusvierailultaan Marylandin yliopistoon, USA:han, lokakuun lopussa 1981.

Lisätietoja ryhmän historiasta löytyy 25-vuotisjuhlakirjasta, joka julkaistiin vuonna 2006.