Oulun yliopiston luontojalanjäljen laskenta alkaa

Ilmastovaikutusten kuvaamiseksi kehitetyn hiilijalanjäljen laskennan lisäksi Suomessa ja maailmalla kehitetään nyt myös luontovaikutuksesta kertovan luontojalanjäljen mittaustapoja. Oulun yliopisto on tehnyt sopimuksen luontojalanjäljen laskennan aloittamisesta Jyväskylän yliopiston tutkimusryhmän kanssa, joka on jo aiemmin pilotoinut laskentaa.

Sopimus Oulun yliopiston luontojalanjäljen laskennasta allekirjoitettiin Jyväskylän yliopiston tutkimusprojektin osana. Hanketta vetää professori Janne Kotiahon ja tutkijatohtori Sami El Geneidyn tutkimusryhmä Resurssiviisausyhteisö JYU Wisdomista. Luontojalanjälki-tutkimusryhmä on aiemmin laskenut mm. Turun yliopiston, Tampereen kaupungin ja S-ryhmän luontojalanjäljen.

Oulun yliopistolle luodaan hankkeessa laskentamalli luonto- ja hiilijalanjäljen laskemiseksi samalla kertaa. Hiilijalanjälkeä Oulun yliopistossa on laskettu vuodesta 2019 alkaen.

Ihmisen toiminta kuormittaa luontoa monella tavalla. Luontojalanjälki on mittari tälle kuormitukselle. Se kertoo ihmisen, organisaation, tuotteen tai palvelun kokonaisvaikutuksesta luonnon monimuotoisuuteen.

”Luontojalanjäljen mittaamisella saamme käsitystä organisaation oman toiminnan, kuten hankintojen, matkustamisen ja sijoitusten luontovaikutuksista, ja voimme paremmin puuttua niihin”, Oulun yliopiston kestävyyden ja vastuullisuuden asiantuntija Anni Huovinen kertoo. ”Yliopistona pyrimme lisäksi vaikuttamaan positiivisesti luonnon monimuotoisuuteen oman tutkimuksemme ja koulutuksemme kautta”, Huovinen jatkaa.

Se että luontojalanjäljen laskentaa aloitetaan yliopistoissa, on tärkeä osa luontojalanjäljen laskennan valtavirtaistamista.

”Oulun yliopiston hankkeessa pääsemme hyödyntämään päivitettyjä luontohaittakertoimia ja testaamaan laskentamenetelmän toistettavuutta erilaisissa organisaatioissa”, projektitutkija Veera Vainio Jyväskylän yliopistosta sanoo.

Ilmastonmuutos ja luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen ovat maailmanlaajuisesti tunnistettuja ympäristöhaasteita. Suomen luonnonsuojeluliiton mukaan joka toinen luontotyyppi eli lajien elinympäristö Suomessa on uhanalainen. WWF puolestaan on raportoinut villieläinkantojen romahtamisesta. Kun lajien kantojen romahdus saavuttaa tietyn pisteen, sillä on vaikutus koko ekosysteemille ja sitä kautta myös niiden tarjoamille hyödyille ihmisille, kuten ruoalle ja puhtaalle vedelle.

Oulun yliopisto on sitoutunut vastaamaan toiminnallaan globaaleihin haasteisiin, mukaan lukien ilmastonmuutoksen hillitsemiseen ja biodiversiteetin turvaamiseen. Ratkaisuja ja vaikuttavuutta etsitään monitieteisellä ja tieteidenvälisellä osaamisella.

Oulun yliopiston kestävyydestä ja vastuullisuudesta vastaavan koulutusvararehtori Mirja Illikaisen mukaan päätös luontojalanjäljen laskennan aloittamisesta on luonteva jatkumo yliopiston strategisille tavoitteille. “Yliopistoilla on mahdollisuus toimia luontojalanjälkilaskennan edelläkävijöinä, sillä niillä on ajantasaisin tutkimustieto ympäristöhaasteista ja myös mahdollisuus vaikuttaa ympäröivään yhteiskuntaan lisääntyvän tiedon ja osaamisen kautta.”

Viimeksi päivitetty: 22.5.2025