Revontulisatelliitti vie Lapin avaruusaikaan

Tutkimuskäyttöön tarkoitetun revontulisatelliitin rakentaminen on alkanut Sodankylän avaruuskampuksella. Noin kahden vuoden kuluttua valmistuvan LappiSat-1 -satelliitin päästyä kiertoradalleen laajenee Sodankylän geofysiikan observatorion pitkään jatkunut mittaustoiminta maanpinnalta avaruuteen.
Hahmotelma LappiSat-piensatelliitista, taustalla revontulia.

LappiSat-1 tulee olemaan niin kutsuttu piensatelliitti, noin kuuden maitopurkin kokoinen ja kymmenen kilogramman painoinen. Se on tarkoitus laukaista kiertoradalle 500–750 kilometrin korkeuteen. Tavoitteena on saada uutta tietoa revontulista ja geoympäristön muutoksista.

”Satelliitti tulee välittämään mittaustietoa ja kuvaa revontuliovaalista. Arktinen alue on erityisen altis avaruusperäisille häiriöille, joiden vaikutukset näkyvät maanpinnallakin”, sanoo Sodankylän geofysiikan observatorion johtaja, professori Eija Tanskanen.

Revontulialueen ilmiöitä on observatoriossa tutkittu yli vuosisata maanpinnalta tehtävillä mittauksilla, osana valtakunnallista erityistehtävää. Kun mittaustietoa aletaan saada myös revontulialueen yläpuolelta, täsmentyy ilmiöistä saatu tutkimustieto. ”Eri mittausmenetelmät tulevat täydentämään toisiaan. Satelliitti on luonnollinen jatke observatorion pitkäaikaiselle mittaustoiminnalle”, kuvaa Tanskanen.

LappiSat-1 rakennetaan kokonaan observatorion Tähtelän avaruuskampuksen työpajoissa. Kampukselle on parhaillaan rakenteilla avaruuslaboratorio.

”Satelliitin rakentaminen lentovalmiiksi kestää noin kaksi vuotta. Siinä hyödynnetään kaupallisia järjestelmiä ja avaruuskelpoisia komponentteja. Avaruuteen se voidaan laukaista mahdollisesti vuoden 2023 loppupuolella”, kertoo laboratoriopäällikkö Jouni Envall observatoriosta.

LappiSat-1 on ensimmäinen Oulun yliopiston ja Sodankylän geofysiikan observatorion satelliittihanke. Se saa merkittävää rahoitusta Lapin liiton Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR). Kumppaneina ovat Lapin ammattikorkeakoulu teknisessä toteutuksessa ja Lapin yliopisto avaruusoikeudellisessa osaamisessa.

”Satelliittien rakentamisen kustannukset ovat 2000-luvun alusta lähtien pienentyneet merkittävästi, kun satelliitit ovat kooltaan pienentyneet. Myös keskisuurilla ylipistoillakin on mahdollisuus toteuttaa oma satelliitti. LappiSat-1 on Pohjois-Suomelle mahdollisuus hypätä avaruusajan eturintamaan”, kuvaa Eija Tanskanen.

”Kun ajatellaan jo nykyistä sään ennustamista tai autojen navigaattoreita, satelliitit ovat arkipäiväistyvää toimintaa”, jatkaa Jouni Envall.

Viimeksi päivitetty: 21.4.2021